Vandaag ben ik 40 geworden! Poehee! Heel lang vond ik 40 oud. Dat vond ik van 30 ook. Totdat ik die mijlpaal bereikte, toen bleek het allemaal wel mee te vallen. 30 voelde als het nieuwe 20. Maar 40, dat is toch altijd al wel oud geweest. Zo’n leeftijd waarop je een belegen leven leidt. Want avontuur, dat heb je in je jonge jaren. Dat dacht ik toen ik 20 was, maar inmiddels weet ik wel beter. 40 is niet de nieuwe 20, ook niet de nieuwe 30. 40 is gewoon 40. En ik ben er f*cking trots op dat ik deze mooie leeftijd vandaag heb bereikt! Hoe beter kan ik dat met jou als reislustige lezer delen dan dat ik terugblik op maar liefst 40 reiservaringen voor op je reis bucketlist. En jawel, ik ga terugblikken, want deze 40 heb ik dus allemaal al mogen en kunnen beleven. Ouder zijn heeft ook zo zijn voordelen 😉

Het liefst had ik op mijn verjaardag met mijn gezin in een vliegtuig naar de andere kant van de wereld gevlogen. Dat zit er niet in, om vooral heel veel goede redenen hoor. We zijn druk met een verbouwing van ons nieuwe huis en ik heb kei veel zin in het nieuwe hoofdstuk van mijn leven. Weg uit “mijn” stad Tilburg en naar een dorp. Emigreren, noem ik het gekscherend bij vrienden, want voor het eerst ever verandert mijn woonplaats. Maar de realiteit is dat ons huis maar liefst vijftien hele minuten van ons oude huis verwijderd staat. Dus het valt allemaal wel mee.

Wat ik op mijn verjaardag dan precies wel doe, dat weet ik niet. Ik schrijf deze blog natuurlijk niet op mijn verjaardag, maar een paar dagen eerder en ik plan hem in. Want ik hoop heel druk te zijn met taart eten en zo. Als het om verjaardagen gaat, ben ik nog steeds een klein kind. Het is echt mijn lievelingsdag! Ik hou van verrassingen, lekkers, slingers, ballonnen, in het middelpunt van de belangstelling, kadootjes en iedereen is altijd blij voor je.

40 reis avonturen op de reis bucketlist

Om deze bijzondere verjaardag online met je te vieren leek het mij dus leuk om met je terug te blikken op mijn 40 meest bijzondere reisherinneringen en ervaringen in veertig jaar. Die heb ik verzameld in een reis bucketlist.

#1 De 7 wereldwonderen bezoeken

De Taj Mahal in India, het Colosseum in Rome, Petra in Jordanië, de Chinese Muur in China, Chichén Itzá in Mexico, Cristo Redentor in Brazilië en Machu Picchu in Peru. Ik heb ze allemaal bezocht en bewonderd. En ook nog eens allemaal voor mijn 30e. Dat was voor mij een bucketlist dingetje. Op mijn 30e verjaardag stond ik bij het Cristo beeld in Rio de Janeiro. Dat vond ik overigens wel de minst interessante van alle wereldwonderen. Petra is wat mij betreft de allermooiste!

reis bucketlist

#2 Verjaardag in het buitenland vieren

Dit heb ik meerdere keren gedaan en is eigenlijk mijn favoriete manier van verjaardag vieren. Een van de leukste keren was met een vriendin in Belize. We waren in het kleine plaatsje Hopkins en de familie waar we verbleven nodigden ons uit om mee te eten.

Trouwen op de Malediven

#3 Trouwen in het buitenland

Op de Malediven gaven Remco en ik elkaar het ja-woord met onze blote voetjes in het hagelwitte zand en de zon op onze bol. De mooiste dag ooit! En de Malediven zijn de mooiste trouwlocatie ter wereld wat mij betreft.

#4 Reizen met kinderen

Reizen is mijn grote passie, maar mijn grootste wens is altijd al geweest om mama te mogen worden. En dan natuurlijk samen met mijn kinderen de wereld verder te verkennen. Sure, het geeft soms extra uitdagingen, maar de wereld door de ogen van mijn kinderen en samen avonturen beleven, dat vind ik het mooiste dat er is. Reizen met kinderen is een aparte rubriek op Reismuts.

#5 Alleen op reis gaan

Man, wat vond ik het iedere keer spannend, maar wat heb ik het ook steeds enorm naar mijn zin gehad bij die keren dat ik alleen op reis ging. En ik heb tijdens die reizen veel over mezelf geleerd. Ik werd teruggeworpen op mezelf en dat heb ik als heel waardevol en bijzonder ervaren.  

#6 Oud & Nieuw in het buitenland vieren

Na het vuurwerkspektakel in Londen wilde ik het ook wel in andere landen en steden vieren. Boedapest, Istanbul, Luxemburg, Keulen en Anuradhapura in Sri Lanka volgden. Het liefst ben ik met nieuwjaar elders. Thuis vind ik namelijk niets aan dit feestje.

reis bucketlist

#7 Rondreis met een camper maken

Dat is de eerste keer door Oostenrijk, Italië en Zwitserland zo goed bevallen dat we het jaar erna onze eigen camper hebben gekocht. Inmiddels hebben we al een aantal tripjes met die van ons gemaakt en het bevalt nog steeds erg goed. Ons eigen huisje op wielen. Ook hierover schrijf ik regelmatig in de rubriek reizen met camper.

#8 Een nieuwe taal leren

In Mexico ontdekte ik al snel dat ik heel graag Spaans wilde leren om mezelf verstaanbaar te maken. Met handen en voeten kom je ver, maar met woorden erbij nog een stukje verder. Uiteindelijk heb ik mezelf de taal aangeleerd met een uitgebreide audiocursus. En via taal apps onderhoud ik het wel een beetje.

#9 Het laagste punt van de wereld bezoeken

Dat is in Jordanië bij de Dode Zee. Het is niet dat ik daar iets speciaals voelde, maar ik vind het op een reis bucketlist wel thuishoren om dit soort bijzondere plekken te kunnen afvinken.

#10 Het hoogste punt van de wereld bezoeken

Dat is de Mount Everest natuurlijk. De top heb ik niet bereikt. Nog niet een beetje, haha! Ik heb aan de voet van de berg een wandeling gemaakt waar de route naar base camp begint. Wel heb ik de top tussen de wolken in de verte mogen aanschouwen.

Reis bucketlist: bijzondere overnachtingen

#11 Slapen in de jungle

De Amazone is voor mij toch wel de jungle der jungles en de meerdaagse tocht daar was magnifiek.

#12 Logeren in een Riad in Marrakesh

Alsof je zo in het sprookje van duizend-en-een-nachten stapt. Ik vind Marrakesh bij uitstek een bestemming waar je makkelijk een lang weekend heen kunt (dus relatief dichtbij) en toch in een compleet andere wereld terecht komt.

#13 Overnachten in een kasteel

Prinses voor een nacht en wakker worden met een vorstelijk ontbijt, dat beviel mij wel voor een keer.

#14 Slapen op een onbewoond eiland

Het eilandje Narasgandup bij San Blas in Panama was niet helemaal onbewoond, maar kwam wel in de buurt. Er stond twee houten hutjes, eentje voor de familie en eentje voor ons. Maar zonder internet en telefoonbereik en alleen de tropische omgeving om je heen. Ik vond het geweldig! 

#15 Slapen in de woestijn

Zo afgesloten van de rest van de wereld, ik vond het heel bijzonder in Jordanië. Nog nooit heb ik zoveel sterren aan de hemel gezien als in de Wadi Rum woestijn toen alle lichten waren gedoofd!

Reis bucketlist: unieke ervaringen

#16 In het buitenland een tattoo laten zetten

Of twee, drie, vier… I love it! Ik vind een tattoo in het buitenland een leuke herinnering aan de reizen. Inmiddels heb ik er een in Hong Kong, in Sri Lanka en onlangs weer eentje in Praag laten zetten.

#17 Over het hoogste meer ter wereld varen

Het hoogst bevaarbare meer ter wereld is het Titicacameer tussen Peru en Bolivia. Met een boot vaarde ik er naar de Uros eilanden (ook wel bekend als de drijvende eilanden) en bezocht ik de Uros bevolking. Ze vinden het maar wat leuk als je hun klederdracht aantrekt voor de foto. Een beetje net als in Volendam, maar dan in Peru.

reis bucketlist

#18 Het hoogste gebouw ter wereld bezoeken

Het is niet goedkoop, maar machtig interessant om vanaf de Burj Khalifa in Dubai om je heen te kijken. Ik vond het bizar hoog en gek om de wereld zo ver onder je door te zien gaan.

#19 In het buitenland naar de bioscoop of theater

Een onwijs toffe en unieke ervaring met veel zang en dans in de zaal is een avondje bios in India. Ook leuk vond ik de theatershow op Java met speciale handpoppen. En in China werd er vooral veel humor gebruikt in een theatershow die ik daar bezocht.

reis bucketlist

#20 Festivals in het buitenland

Ik vind het super leuk naar festivals te gaan. En in het buitenland vind ik het extra leuk om een typisch lokaal feest mee te maken. Zo heb ik dagenlang gefeest in München tijdens het Oktoberfest. En in Rio de Janeiro heb ik een aantal carnavalfeestjes meegepikt. Dat was wel een weer voor de officiele carnaval, maar dan beginnen de festiviteiten al.

#21 Een kookworkshop in het buitenland

Mijn favoriet is de kookles in Vietnam, maar ook in China en Thailand volgde ik een les. Omdat ik het de lekkerste Aziatische keuken vind. Ik hou van streetfood en dat vind je in Azië genoeg. Een lesje koken zodat ik het thuis na kon (proberen!) te maken vond ik dan ook wat leuk.

reis bucketlist

#22 Wakker worden met de mooiste zonsopkomst

Dat is toch zeker die in Indonesië geweest met uitzicht op Borodudur tempelcomplex op Java. Ik ben geen vroege vogel, maar voor zo’n prachtig begin van de dag sta ik graag vroeg op. En de zonsopkomst heeft ook iets extra magisch vind ik, namelijk de belofte van weer een nieuwe dag vol mogelijkheden.

#23 Genieten van de mooiste zonsondergang

Zonsondergangen heb ik al heel veel mogen meemaken. Ik denk dat mijn favoriet die is in Thailand vanaf een berg op Koh Tao uitkijkend over de baai. Het was mijn eerste verre reis zonder mijn ouders in 2005 en ik geloof dat ik op dat moment besloot om dat specifieke geluksgevoel van de wereld aan mijn voeten voor altijd vast te willen houden.

#24 Ziplinen tussen de boomtoppen in Panama

Oh, ik stond met knikkende knietjes op het eerste platform, maar wat was ziplinen in Panama gaaf! Uiteindelijk ging ik zelfs ondersteboven. Ik vond het zo leuk om zo tussen de boomtopppen te gaan.

reis bucketlist
reis bucketlist

#25 Een actieve vulkaan beklimmen

Ik vond het geweldig om marshmallows te roosteren boven de lava op een vulkaan in Guatemala. Het was een hele klim en het lava zand maakte de hike ook extra intensief doordat ik steeds wegzakte. Maar het was de ervaring absoluut waard.

#26 Karaoke zingen

Voor mij hoort dat echt bij reizen. Zowel in China als in Riga, de hoofdstad van Letland, heb ik me helemaal overgegeven aan lekker vals meezingen. Vooral in China vond ik het een leuke beleving met mede reizigers, omdat je er complete karaoke kamers kunt afhuren met drankjes erbij. En hoewel het uit Japan komt, zijn ze in China ook erg gedreven om mee te doen.

#27 Drijven in de Dode Zee

Ik vond het zo bizar om te blijven ronddobberen in de Dode Zee. En proberen te gaan zitten is ook hilarisch, je rolt zo om! Dit is de enige plek die 2 x in deze reis bucketlist terugkomt. Zo bijzonder vond ik het!

reis bucketlist

#28 Uitzicht op de mooiste skyline

Men zegt dat de skyline van Hong Kong het mooiste is en die vond ik ook erg indrukwekkend. Maar die in New York vond ik toch net karakteristieker, omdat je er veel bekende gebouwen in herkent.

#29 Over een gletsjer wandelen

Ik ben helemaal geen winterliefhebber en een echte zonaanbidder. Maar de witte wondere wereld in Patagonië zit voor altijd in mijn hart.

reis bucketlist

Reis bucketlist: van A naar B

#30 Met een vreemde meeliften

Kei spannend, maar het was zo chill in Belize. En lekker goedkoop! En andersom, Remco en ik hebben ook wel eens een lifter opgepikt toen wij met de auto op vakantie waren. Het leverde vaak leuke gesprekken op.

#31 Reizen met een nachttrein

In Azië vind ik dat zo relaxt. Je komt makkelijk van A naar B en onderweg zie je nog wat. En ook in de trein vond ik het contact met locals en andere reizigers leuk. Alleen in India vond ik de trein niet echt heel fijn, maar dat lag aan de hele ervaring.

reis bucketlist
reis bucketlist

#32 De mooiste treinreis ter wereld

In Sri Lanka nam ik de trein naar Ella en het uitzicht onderweg was geweldig! De trein kreeg stukken, wat zorgde voor oponthoud, maar ook voor leuke ontmoetingen met de lokale bevolking die in het dorp onderweg woonde.

#33 Business class vliegen

Eén keer heb ik de mazzel gehad dat een vlucht overboekt was. Toen mocht ik samen met mijn moeder business class vliegen. Toevallig op een nachtvlucht vanuit de VS, dus ook nog eens lekker lang luxe chillen. Eigenlijk is dat ook de leukste manier van zo luxe vliegen, want het liefst score ik goedkope vliegtickets.

#34 Met de motor op vakantie

Tof, maar ik vond het ook wel heel spannend in Zuid Duitsland. In Vietnam heb ik de Hay Van Pass, naar verluid de mooiste route van de wereld, achterop de motor met de Easy Riders meegemaakt. Dat was echt zo gaaf! Maar zelf daar rijden durfde ik daar toch niet.

Reis bucketlist: dieren spotten

#35 Een panda reservaat in China bezoeken

Wie houdt er niet van panda’s? Het reservaat in Xi’An heeft een belangrijk programma voor het voortbestaan van de panda’s, want de panda’s zijn helaas sterk bedreigd. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger in het reservaat en helpen bij de verzorging van die lieve zachte dieren. Daar betaal je wel een flinke som voor. Regelmatig ben ik huiverig voor hoe het vrijwilligerswerk echt bijdraagt aan het welzijn van de dieren. In dit reservaat staat het welzijn echt voorop. Zo kom je bijvoorbeeld nooit in een verblijf van de panda’s, ook niet om schoon te maken op afstand, zonder beschermende kleding en handschoenen. De plaatsnaam Xi’An ken je wellicht van het terracotta leger. Dat vind ik trouwens ook echt wel een wereldwonder!

#36 Oerang-oetans spotten

Ik had de magische ervaring van Oerang-Oetans in het wild op Sumatra en het is nog steeds een van mijn favoriete ontmoetingen met dieren. De hike door de jungle vond ik wel echt heel pittig, maar absoluut de moeite waard. Zo’n uitdaging maakt de ervaring dan nog waardevoller.  

#37 Snorkelen met schildpadden

Super gaaf vind ik het om schildpadden in de zee te zien zwemmen en zelfs een stukje mee te dobberen! Bij de Gili eilanden in Indonesië, in Belize en bij de Malediven had ik het geluk op deze gave ontmoetingen.

#38 Walvissen spotten

Er zijn natuurlijk verschillende plekken, ik had het geluk in Mirissa in Sri Lanka. Het was een fijne ervaring met een privé boot. Ik hoor helaas wel minder fijne ervaringen van mensen die voor de (goedkopere) toeristenboten kiezen.

reis bucketlist
reis bucketlist

#39 Panters spotten

Bij het spotten van een panter moet je een beetje lucky zijn, zoals ze in Sri Lanka zeggen, maar ik had het geluk. Helemaal op het einde van de safari door Yala spotten we er eentje in de verte. Ik hoopte het natuurlijk wel al die tijd om er een te zien, maar met wilde dieren weet je het nooit.

#40 Neushoorns in het wild zien

Neushoorns vind ik onwijs machtige dieren. Na twee dagen in Chitwan National Park in Nepal enkel krokodillen en pauwen gezien te hebben (niet samen), zag ik eindelijk een mama met haar kleintje.

reis bucketlist

40 x reisgeluk

Als ik zo in deze reis bucketlist terug lees wat ik allemaal al heb mogen meemaken, dan stroom ik echt over van geluk. Want ik koester hier zoveel fijne reisherinneringen en reisgeluksmomenten aan! Ik merk dat ik soms bijna niet besef waar ik allemaal al geweest ben en wat ik heb beleefd.

Zijn er nog dingen om te dromen of te wensen op een volgende reis bucketlist? Ja zeker, genoeg! De tempels van Angkor Wat in Cambodja lijken me geweldig! Ik zou ook graag eens in Afrika op safari willen. En het Noorderlicht wil ik wel eens met eigen ogen zien, net als Orka’s. Oh ja, en een cruise over de Nijl lijkt me tof. Ik merk dat mijn reis bucketlist niet bestaat uit enkel bestemmingen, maar veel meer uit ervaringen en avonturen. Boven aan mijn lijstje staat langere tijd met mijn gezin op reis. Dat gaan we volgend jaar doen! En zo ‘werk’ ik lekker verder aan mijn reis bucketlist voor de komende 40 jaar!

Wat staat er bij jou op je reis bucketlist? En welke van de bovenstaande avonturen heb jij ook beleefd?