Een van het koudste, maar vooral ook één van de meest fascinerende landschappen dat ik ooit heb bezocht is Patagonië. Een paar jaar terug ging ik een Argentijns vriendinnetje opzoeken dat ik tijdens een eerdere reis door Peru had leren kennen. Dat de omgeving zoveel indruk op me zou maken, had ik vooraf eigenlijk niet verwacht. Temeer omdat ik helemaal niet van kou, harde wind en ijs hou. Maar wat was het geweldig! Ik heb mijn ervaringen vertaald naar tips voor Patagonië voor jouw reis. 

Hier komen de tips voor Patagonië. Veel reizigers die Patagonië bezoeken, komen in El Calafate uit. Het stadje is bereikbaar per bus of vliegtuig en een prima uitvalsbasis voor allerlei excursies. Hostel America del Sur kan ik absoluut aanraden. Een mooi houten gebouw met dorms en private rooms. Gelegen op een heuvel aan de rand van het stadje geeft het een prachtig panoramisch uitzicht over de bergen en Lago Argentino. Vaak worden er bbq’s gehouden, die met de saladebar en gegrilde groenten ook geschikt zijn voor vegetariërs. 🙂 En vrijwel alle denkbare excursies in de omgeving kun je via hen regelen tegen een gangbare prijs. Om zeker te zijn van een plek in een trip kun je ook vooraf al boeken.
Hostel uitzicht
Nationaal park Los Glaciares met immens grote gletsjers zal tijdens je bezoek niet ontbreken. De gletsjer Perito Moreno is de grootste en de bekendste. Echte avonturiers kunnen met een gids over het ijs lopen met stijgijzers. Voor de minder actievelingen, er is een soort balkon (meer een wirwar van houten trappen) over de gehele breedte van de gletsjer. Daardoor heb je ook een overzicht van hoe groot de gletsjer is. Continu hoor je kraken en knallen, alsof er ergens gigantisch vuurwerk wordt afgestoken. Dat is de gletsjer die in beweging is. Zodra je een stuk hoort vallen, ben je vaak al te laat met kijken. Door de bergomgeving wordt het geluid namelijk weerkaatst. Ik kon er uren naar kijken en luisteren en op een gegeven moment was ik lucky. Kijk hier voor het filmpje DSCN0869. (Wonderbaarlijk om mee te maken, maar het smelten van de gletsjer is natuurlijk helemaal geen goed verschijnsel…)

Lees ook: de mooiste plekken in Argentinië

Ook een toffe manier om de gletsjers te zien is per boot. Let wel, buiten op de boot heb je het mooiste uitzicht en daar is het IJSKOUD! Dus muts op, sjaal om en warme thermokleding aan. De Upsala gletsjer is geweldig mooi en je zal onderweg ook verschillende ijsbergen zien drijven. Het ijs heeft ook bijzondere blauwe tinten en blijft fascinerend om naar te kijken. Tussen al die mega hoge bergen met besneeuwde toppen voel je je even heel klein.
Over water
Dan heb ik nog meer tips voor Pategonië voor je. El Chaltèn is een klein plaatsje dat per bus binnen vier uurtjes te bereiken is en zeker een stop waard is. Er is niet veel te doen in het dorp zelf. Het bestaat uit een aantal houten woningen, guesthouses en een kerkje. Bij aankomst krijgt iedere bezoeker uitleg bij het visitors centre over de omgeving en de wandelpaden. En daar kom je natuurlijk voor! Naar ieders wens is er wel een route, naar een waterval, langs lagunes, naar een gletsjer, of een pittigere trek naar een uitkijkpunt over de toppen van de machtige berg Fitz Roy.

Omdat er zoveel verschillende dingen te doen zijn, is het er (vaak) redelijk rustig. De wandelroutes staan goed aangegeven, maar sommige stukken kunnen echt heel pittig zijn. Daarbij kan het weer er ook opeens helemaal omslaan. Heb je niet zoveel ervaring, neem dan ook een gids mee die je de weg leidt. En eten en drinken, want je komt onderweg niets anders tegen dan schitterende natuur.

El Chalten

Heel veel plezier met deze tips voor Patagonië!