Hoewel de zon langzaamaan hoger aan de hemel klimt, is het in de siq nog een tikkeltje fris op deze vroege uren. De roze tinten van de hoge rotswanden in de smalle kloof lijken te veranderen bij iedere zonnestraal en bij iedere stap die ik zet. Al jaren droom ik van een bezoek aan deze magische plek. Ter voorbereiding heb ik al allerlei weetjes over Petra gelezen, maar nu ik hier echt loop, kan ik het bijna niet geloven. Ik ben al zo’n tien minuten in de kloof en ik realiseer me dat het dus nooit lang meer kan duren voor ik bij de eerste bezienswaardigheid zal zijn. Ik versnel mijn pas en voel de adrenaline door mijn lijf stromen. Nog een paar stappen en één bocht en daar is het! Mijn eerste blik op het eerste bouwwerk van Petra. Ik sta versteld van de schoonheid!
Weetjes over Petra
Voor velen is Petra het hoogtepunt van de reis door Jordanië, of zelfs dé reden om erheen te reizen. Voor mij is Petra één van de mooiste plekken op aarde. Inmiddels ben ik er al twee keer naar toe gereisd en ik sluit een volgend bezoek zeker niet uit. De eeuwenoude stad is lang verborgen gebleven. In deze tien weetjes over Petra onthul ik een aantal van haar geheimen met je.
#1 Petra heeft vele namen
De naam Petra komt van het Griekse “petros”, dat “stenen” betekent. Toepasselijk voor een stad die uit stenen uitgehakt is. De Arabische naam is Al- Batra, maar deze wordt eigenlijk zelden gebruikt. Als bijnaam wordt Petra ook wel de “roze stad” genoemd, vanwege de bijzondere roze tinten van de rotsen en het zand.
#2 Ooit was het een belangrijk handelscentrum
Petra is een paar honderd jaar voor de jaartelling gebouwd door de Nabateeërs. Veel wijst erop dat de stad naast religieuze doeleinden vooral een belangrijk handelscentrum was. Handelsroutes naar Rome, China, India, Egypte en Syrië liepen langs deze stad. Jaren later hebben de Romeinen het overgenomen en van lief en lee werd de functie van Petra minder belangrijk. Ze raakte in de vergetelheid totdat de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt de stad in 1812 ontdekte.
#3 Je ziet er verschillende bouwstijlen
De Nabateeërs lieten zich in hun bouwwerken inspireren door onder andere de Grieken en Egyptenaren. Griekse elementen zie je terug in de grote zuilen en de Egyptische in de obelisk en trapvormen.
Ook leuk: de ideale reisroute voor Jordanië
#4 Verschillende religies komen er samen
Omdat er door de jaren heen verschillende groepen mensen hebben gewoond, hebben de bouwwerken ook verschillende functies gekregen. Zo zijn er graftombes die goed bij de cultuur van de oude Egyptenaren passen en is er een Byzantijnse kerk waar Christenen samen kwamen.
#5 Er was een ingenieus watersysteem
Op enig moment zouden er 25 tot 30 duizend mensen in Petra geleefd hebben. Je kunt natuurlijk niet in een woestijn overleven zonder water. Daar hadden de bouwers wat op gevonden. Via een ingenieus watersysteem zorgden ze dat het water naar de stad stroomde. En daardoor ontstond een oase! Vooral in de sig zie je gleuven waar waarschijnlijk water door getransporteerd werd.
#6 Petra telt een paar honderd bezienswaardigheden
De meest bekende en meest indrukwekkende gebouwen in Petra zijn de Treasury, de Monastery, het amfitheater en de Royal tombs. Deze ken je vast wel van foto’s. (Nou ja ‘gebouwen’,… de meeste bouwwerken zijn uit de rotsen gehakt.) De totale omvang van Petra is vele malen groter. Zo groot zelfs, dat niemand het nog eigenlijk weet. Geschat wordt dat slechts 15-20% voor bezoekers te zien is.
#7 De bouwwerken hebben misleidende namen
Vanaf de siq bezien is de Treasury het eerste dat je tegen gaat komen. Dit betekent schatkamer. Enige tijd werd wel gedacht dat er een schat bewaard was van een farao. Nu is men van mening dat het een graftombe geweest zal zijn. Ook de naam van de Monastery blijkt niet correct. Het gebouw blijkt geen functie van klooster, maar van kerk te hebben gehad. Het is natuurlijk ook lastig om dit na al die jaren nog te achterhalen.
Ook leuk: terug in de tijd in Jerash
#8 De stad fungeert regelmatig als filmdecor
De allerbekendste film die in de roze stad is opgenomen is Indiana Jones uit 1989. Deze film heeft ook veel bijgedragen aan de bekendheid van Petra. Daarna is Petra nog vaak decor in films geweest of inspiratie voor het decor van meerdere films. Recent is de verfilming van Aladdin deels in Petra gemaakt.
#9 De stad heeft al veel moeten doorstaan
Aardbevingen, veroveringen, plunderingen en overstromingen hebben door de jaren heen hun littekens in Petra achtergelaten. Met name het water heeft gezorgd voor de gladde vormen die je regelmatig in de rotsen ziet. In 1985 schreef UNESCO de stad op hun lijst als één van de meest waardevolle culturele plaatsen in de wereld. Sindsdien wordt ook hard aan het behoud gewerkt.
#10 Petra is thuis voor bedoeïenen
De stad is jarenlang door bedoeïenen bewoond geweest. Enkele jaren geleden is besloten dat zij er niet meer mogen wonen. Lang niet alle mensen hebben er gehoor aan gegeven. Van een soort opzichter, een man die zelf ooit in Petra geboren is en tegenwoordig toe ziet op de gang van zaken, begreep ik dat er niet streng gecontroleerd wordt. Maar dat er desondanks toch veel voormalige bewoners naar de stad Wadi Musa zijn vertrokken. Zij komen enkel dagelijks naar Petra om hun koopwaar aan toeristen te slijten.
Naast deze punten zijn er nog veel meer weetjes over Petra te ontdekken. Daarvoor moet je er echt zelf heen gaan 😉
Staat de roze stad op jouw wensenlijst?
oke lizette