Wil je even aan de drukte van Bali ontsnappen? Dan is een trip naar de Nusa eilanden een goed idee. Deze eilandengroep is namelijk een stuk rustiger en is in een half uur varen vanaf Sanur te bereiken. Benieuwd wat er allemaal te beleven valt op Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida? Dit zijn de leukste tips van Jasmijn van Reispower voor deze stukjes paradijs op aarde!

De leukste dingen om te doen op de Nusa eilanden

Tips Nusa Lembongan

Veel vakantiegangers starten hun trip op Nusa Lembongan, een tropisch eiland dat omringd wordt door turquoise water en overspoeld is met parelwitte stranden. Trek dus zeker een middag uit om van strand naar strand te hoppen, de onderwaterwereld te verkennen en onderweg te genieten van de mooie uitzichten over het eiland. Wat ik het leukste vond aan Nusa Lembongan? Dat zijn onderstaande activiteiten!

1. Natuurgeweld spotten bij Devil’s Tears

Misschien wel de trekpleister van Nusa Lembongan: Devil’s Tears. Hier komen toeristen massaal op af om te aanschouwen hoe de woeste golven tegen de rotsachtige baai aanslaan om vervolgens meters hoog in de lucht te springen. Een indrukwekkend schouwspel dat oneindig blijft bloeien. Hoewel Nusa Lembongan verder heel rustig was, stonden op de parkeerplaats meerdere touringcars die dagtoeristen over het eiland loodsten.

Het was bij deze hotspot dan ook erg druk. Wil je de plek liever voor jezelf – en een aantal anderen – hebben? Ga hier dan naartoe rond zonsondergang. De dagjesmensen zitten dan terug op de boot naar Bali, waardoor het er lekker rustig is. Neem een Bintang mee en bekijk op je gemak hoe de zon in zee zakt.

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida

2. Chillen bij Pantai Pasir Putih

Mijn mond viel open van verbazing toen we langs Pantai Pasir Putih reden, een langgerekt zandstrand met palmbomen, het witste zand dat ik ooit heb gezien en ligbedjes waar je niet meer vanaf wilt komen. Als je ’tropisch strand’ op zou zoeken in een encyclopedie, zou er ongetwijfeld een foto van deze plek bij staan. Omdat het strand op het meest noordelijke puntje van het eiland ligt, is het een handige tussenstop op weg naar de mangrove. Daarnaast heb je hier een mooi uitzicht op de kustlijn van Bali.

3. Kayakken door de mangrove

Naast betoverende stranden staat Nusa Lembongan ook nog bekend om een andere hotspot, namelijk haar mangrove van 230 hectare. Je kunt dit gebied het best in de ochtend verkennen met een kajak of een ander klein bootje. Je kunt deze ter plaatse huren of met een georganiseerde tour meegaan. In de middag staat het water lager dan eerder op de dag, wat het lastiger maakt om door de mangrove heen te komen. Jammer genoeg stond het water te laag om te kajakken toen wij er aankwamen, anders hadden we dit zeker gedaan.

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida

Tips Nusa Ceningan

Nusa Ceningan is het kleinst van de 3 eilanden en is ook wat ongerepter dan Nusa Lembongan. Dit laatste is met name te merken aan de wegen, die wat minder goed begaanbaar zijn. Kijk dus goed uit als je dit eiland op de scooter verkent. Naast een drankje drinken bij Le Pirate Beach Club en surfers spotten bij Secret Point beach, moet je onderstaande activiteiten zeker op je planning zetten.

4. Oversteken via de gele brug

Oke, deze tip is een beetje flauw. Je kunt namelijk alleen op Nusa Ceningan komen door over te steken via de gele brug vanaf Nusa Lembongan. Toch had het iets magisch om over deze opvallende brug te rijden, luisterend naar de roffelende geluiden die onze scooter maakte. De brug is vrij smal, dus je moet – voordat je gaat oversteken – even wachten op het verkeer vanaf de andere kant. Je kunt trouwens gewoon gratis oversteken. Er is geen controle of iets dergelijks.

5. Lunchen bij Ceningan Cliffs

Zoek je naar een idyllische plek om te lunchen? Dan moet je bij Ceningan Cliffs zijn. Vanaf dit restaurant heb je namelijk een waanzinnig uitzicht op het naastgelegen Nusa Penida. Ook heeft deze lunchspot een aantal fotogenieke plekken, waardoor je maar foto’s wilt blijven schieten. De lunchkaart is uitgebreid, dus er staat voor ieder wat wils op. Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten, want het eten is er spotgoedkoop.

6. Een drankje doen bij de Blue Lagoon

Hoe de Blue Lagoon aan z’n naam komt is niet zo moeilijk te raden. Het water is er namelijk ontzettend helder en er komt een blauwe gloed vanaf. Dit maakt het tot een van de meest geliefde plekjes van Nusa Ceningan. Door de ruwe stenen en golfslag kun je er helaas niet zwemmen, maar foto’s maken kan natuurlijk wel. Toch zin om het water in te gaan? Loop dan door naar het nabijgelegen Mahana Point.

Tips Nusa Penida

Nusa Penida is verreweg het grootste eiland (20 kilometer lang en 12 kilometer breed) van de Nusa eilanden en staat bekend om haar ongerepte natuur, indrukwekkende kliffen en avontuurlijke karakter. Helaas trokken wij slechts één dag uit voor een bezoek aan dit paradijselijke eiland, maar hadden ons hier makkelijk 3 dagen kunnen vermaken. Ook de slechte wegen zorgden ervoor dat we ons minder snel konden verplaatsen dan gedacht. Houd hier dan ook rekening mee als je zelf over het eiland wilt scooteren.

7. Kelingking beach

Misschien wel het bekendste strand van Indonesië: Kelingking beach. Deze toeristische attractie staat vanwege haar bijzondere vorm ook wel bekend als T-rex. Met de nodige fantasie kun je er namelijk het hoofd van een dinosaurus in zien. Vanaf het uitkijkpunt kijk je neer op de kalkstenen formaties, de oceaan en natuurlijk het strand zelf.

Ook zie je een wandelroute naar het strand toelopen, dat zich zo’n 200 meter onder je bevindt. Naar beneden lopen (en vervolgens weer omhoog) is een flinke uitdaging vanwege de soms steile stukken, slechte houten hekken en het ontbreken van schaduw. Aangezien werd afgeraden om bij het strand te zwemmen vanwege de sterke stroming, besloten wij boven te blijven en toe te kijken hoe slecht voorbereide toeristen zich aan de afdaling waagden op hun slippertjes.

Leestip: de mooiste plekken op Lombok

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida

Durf je de uitdaging aan te gaan? Trek dan in ieder geval goede schoenen aan, doe wat op je hoofd en neem voldoende water en zonnebrand mee. Je kunt ook zo’n 5 a 10 minuten naar beneden lopen om foto’s te maken zonder toeristen erop.

8. Broken Beach & Angel’s Billabon

Angel’s Billabon is een van de meest betoverende plekjes van Nusa Penida. Deze natuurlijke infinity pool ligt namelijk in een rotsachtige lagune en heeft een groene gloed. Hoe het kleurenpalet er precies uitziet, is afhankelijk van het getij. Bij eb zijn de gekleurde tinten namelijk gemakkelijker te aanschouwen dan bij vloed.

Een echte infinity pool kun je het eigenlijk niet noemen. Je kunt er namelijk niet echt in zwemmen. Bij hoogtij is de stroming namelijk te sterk en bij eb moet je goed letten op de uitstekende rotsen. Ook wordt de toegang tot het water met regelmaat afgesloten, dus het verschilt of je überhaupt het water in kunt.

Heb je voldoende rondgekeken bij Angel’s Billabon? Dan kun je doorwandelen naar Broken Beach. Dit strand ligt slechts een paar minuten verderop. Verwacht niet dat je hier je handdoekje uit kunt gooien, want het strand zelf bevindt zich een paar meter onder de uitstekende rotsen. Wel is het een hele fotogenieke plek vanwege de indrukwekkende kloof in de rotsen midden in de zee!

9. Crystal Bay

Een van de mooiste én best bereikbare plaatsen van Nusa Penida is Crystal Bay, een baai met zandstrand op zo’n 8 kilometer van de haven. Vergeet niet om je snorkelmasker mee te nemen, want de onderwaterwereld is hier ontzettend mooi. Zo zag ik vissen in alle kleuren, maar je schijnt hier ook manta’s te kunnen spotten. Op het strand zelf is een simpel strandtentje aanwezig en een paar souvenirkraampjes. Minstens zo mooi als Crystal Bay zelf is de weg ernaartoe. Het gestroomlijnde asfalt loopt golvend door de jungle en geeft je het gevoel in een paradijs belandt te zijn.

Leestip: Wat te doen in en rond Ubud

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida

10. Manta Point

Een van de meest bijzondere activiteiten die je op de Nusa eilanden kunt doen? Manta’s spotten! Deze majestueuze wezens begeven zich graag in de wateren rondom Nusa Penida, wat het tot een populaire duikstek maakt. Met name rondom Manta Point is de kans groot dat je manta’s tegenkomt. Je kunt natuurlijk op goed geluk gaan snorkelen, maar als je je kansen wilt vergroten is het slim om met een excursie mee te gaan. De locals weten namelijk precies waar deze zeedieren zich graag schuilhouden.

Welke van deze tips voor de Nusa Eilanden lijkt jou het leukst?