Guatemala wordt gesierd door de vele vulkanen. De Pacaya vulkaan ligt vlakbij Antigua en heeft een top van 2550 meter. Je bereikt haar na een busritje van ongeveer een uur. Pacaya is een actieve vulkaan die door de jaren heen al meerdere keren is uitgebarsten, laatst nog in 2010. Als de omstandigheden goed zijn (check dat in Antigua voor je de bus boekt), kun je haar onder begeleiding van een gids beklimmen.

Over de hele klim naar boven doe je ongeveer twee uurtjes. Zorg dat je goede wandel- of bergschoenen aan hebt, een beetje conditie hebt, neem warme kleding mee en een zaklamp voor de terugweg. Het eerste gedeelte is door bossen en goed te doen, hoewel sommige stukken echt super steil waren. Het tweede gedeelte is een stuk zwaarder door het mulle, zwarte lavazand waar je in weg zakt. Daarvoor zijn de stokken die ze beneden aanbieden zo gek nog niet om je een beetje te kunnen afzetten. Ik had het gevoel “twee stappen omhoog, één grote stap terug”. En ondanks de zon die scheen was het op die hoogte koud en het waaide er flink.

Glijden door zand

Maar als je dan bijna aan de top bent…. Is het echt een geweldig uitzicht! Tegen de tijd dat ik er was, werd het al wat schemeriger, waardoor de rode stromende lava zich duidelijk tegen het zwarte lavazand aftekende.

lava

En overal om je heen zie je vulkanen, soms met wat rookpluimen eruit komend. Een slimmerik had marshmallows meegenomen en deze konden we boven de gloeiend hete lava roosteren. Die lekkernij hadden we na de hele klim wel verdiend 😀

zonsondergang

Zoals ik al zei, een beetje conditie is wel handig. Door de hoogte en hoe slecht ik daar helaas tegen kan, ging de snelle stijging niet helemaal goed bij me en ben ik uiteindelijk met een paard (genaamd Champion, vergeet ik niet snel meer 😉 ) terug naar beneden gebracht. Mocht je ook snel last van hoogtes hebben, hou er rekening mee en bereid je voor, want deze klim is wel absoluut de moeite waard om te doen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vergeet je marshmallows niet! 😉