De deur valt achter me zachtjes in het slot en ik loop de straat op. Hoewel de eerste zonnestralen pas net de straatstenen raken voelt de lucht al aangenaam warm. Behalve mijn voetstappen hoor ik enkel stilte om me heen. Met het ‘gouden uur’ denkt men vaak aan het uur voordat de zon onder gaat. Ik vind het uur na zonsopkomst net wat specialer. Door de serene rust die nu nog in het anders zo drukke Rome heerst heeft dit uur voor mij namelijk een extra gouden randje. Ik snuif de geur op van een mengeling van koffie en seringenbloemen en zet pas in naar het Colosseum.

De straten van Rome zijn vertrouwd voor me hoewel ik hier pas een paar keer ben geweest. Vanaf de eerste stedentrip Rome werd ik verliefd op de stad en voel ik me er thuis. “Zou ik een vorig leven hebben gehad, dan zou ik hier zeker gewoond hebben”, denk ik dromerig terwijl ik langs het Forum Romanum loop. Met weinig fantasie herrijzen de ruïnes van de oude Romeinse hoofdstraat in mijn gedachten weer tot de schitterende gebouwen die het ooit waren.

Naar het Colosseum

Het Colosseum is natuurlijk dé bezienswaardigheid in Rome en daardoor vaak druk bezocht. Deze keer wil ik het indrukwekkende bouwwerk in alle rust bewonderen. Daarom heb ik een entreekaartje gekocht met snelle toegang, zodat ik de rij kan passeren en ga ik in de vroege morgen. Een handjevol mensen staat voor de ingang en ik loop ze voorbij. Ik overhandig mijn kaartje aan de controleur. “Va bene, tu vatti a divertire” zegt de man vriendelijk, dat zoiets betekent als veel plezier. De sierlijke woorden klinken in mijn hoofd na en ik lopend glimlachend verder. Plezier zal ik hier zeker hebben.

Rome
Rome

Door de poort en de gangen waar eeuwen geleden gladiatoren hun entree maakten loop ik nu als bezoeker van de 21ste eeuw het amfitheater binnen. Ik loop door naar de open ruimte en voel de zonnestralen op mijn gezicht. Wat is het hier machtig mooi! De vloer van de arena is voor een groot deel weg, waardoor je de gangenstelsels ziet waar de gladiatoren zich ooit ophielden. Er is een klein stuk vloer gerestaureerd. Vanaf daar kijk ik rond en neem ik het Colosseum goed in me op. Daarna sluit ik mijn ogen en adem diep in en uit. Ik hoor geroezemoes van andere bezoekers en vogels fluiten. Dan open ik mijn ogen langzaam. Het is alsof ik met die ene ademhaling een reis terug in de tijd heb gemaakt.

Ik zie tribunes vol joelende bezoekers voor me. Bijna 70.000 mensen juichen en moedigen de gladiatoren aan die elkaar in de arena te lijf gaan met speren en zwaarden. De elite en senatoren zitten in een apart gedeelte. Netjes in het wit gekleed slaan zij het gevecht gade. Ze blijven rustig zitten, maar ik lees de opwinding van hun gezicht. De goed getrainde mannen vechten voor hun leven en het gaat er hard aan toe. De gladiatorengevechten zijn een goede manier van de keizer om het volk gunstig te stemmen, want de mensen zijn er duidelijk dol op.  

Terug in het hier en nu

Het volgende moment loopt er een man met fotocamera voor me. Ik ben weer terug in het hier en nu. Het is inmiddels ook al wat drukker geworden. Ik besluit nog wat rond te wandelen en spendeer de rest van de ochtend aan het bewonderen van het Colosseum.

Tegen het middaguur loop ik door de poorten weer naar buiten. Het geluid van lachende toeristen en taxi’s die toeteren zwelt op. Het Colosseum was even mijn wereld in Rome, maar Rome heeft nog zoveel meer te bieden. Ik heb wel trek gekregen. Dus eerst ga ik op zoek naar een leuk restaurantje. En die zijn er genoeg te vinden!

Pizza en wijn

Ik strijk neer op het terras van een zaakje met uitzicht op het Colosseum. De prijzen liggen hier iets hoger, maar een pizza is nog steeds goed betaalbaar. Ik bestel een pizza al funghi en een witte wijn. Ondertussen blader ik door mijn reisgids. Het Pantheon, het plein van Popolo, de Spaanse trappen en natuurlijk de schitterende Trevi fontein wil ik vandaag ook nog bezoeken. Dat zal vast gaan lukken. Rome is groot, maar het historisch hart van de stad is prima te voet te verkennen. Maar nu ga ik eerst even lekker eten.

Rome is mijn favoriete stedentrip. Ik heb mijn hart aan de stad verloren. De combinatie van eeuwenlange historie, prachtige gebouwen en een geweldige keuken en de vele activiteiten in Rome maken de stad voor mij de ideale bestemming voor een stedentrip. Ik ben benieuwd, wat is jouw favoriete stedentrip?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Op verzoek heb ik mijn eigen ervaring en mening beschreven.