In de lijst met wereldwonderen die in 2007 is samengesteld, komt het niet voor. Maar een wonder vind ik het zeker wel: het terracotta leger van Xi’An. In 2008 zag ik een aantal beelden ervan tijdens een tentoonstelling in Maaseik, België. En wat was ik onder de indruk! Ik wist het zeker, daar wilde ik meer van zien. Een paar jaar later was het zover.

Vanuit Beijing kwam ik na twaalf uurtjes met een nachttrein aan in Xi’An, ooit de hoofdstad van China. Het keizer Qin Shi Huang’s Mausoleum en Museum, waar de beelden in drie gigantische hanger-achtige hallen staan tentoongesteld, is goed per bus te bereiken. Onderweg kun je een stop maken bij de Grote Wilde Gans Pagode. De pagode is mooi, maar vond ik niet boeiender dan andere pagodes. Het hele terrein eromheen is wel bijzonder. Het is boeddhistisch en erg rustgevend. De mooie gebouwen hebben allemaal pagode-stijl daken.

Lees ook: de must see’s in Beijing

gans pagode

De hoofdhal

De eerste hal is het grootste. Voordat je de beelden ziet, weerkaatst het geluid van enthousiaste bezoekers tegen de grauwe muren. Ik wurmde me tussen de bezoekers door, greep de reling van het balkon en… wauw!!! Rijen met meer dan duizend levensechte beelden staan daar opgesteld. Ieder beeld is uniek, een eigen gezicht, kleding, een rang in het leger. Onvoorstelbaar hoe men deze duizenden beelden met zulke fijne details ooit heeft kunnen maken.

met paard

De beelden zijn ruim tweeduizend jaar oud en gemaakt om het graf van de eerste keizer van China te bewaken. Zo’n veertig jaar geleden ontdekten boeren in die omgeving bij toeval een terracotta soldaat. En zo werden er meer dan zesduizend soldaten, paarden en koetsen gevonden.

De andere hallen

De tweede en derde hal zijn minder groot en heeft minder complete beelden, maar wat je er ziet, is nog steeds indrukwekkend. Het museum in een aparte hal laat op een boeiende wijze de geschiedenis van Xi ‘An zien.

drie

Praktische informatie

Vanaf de parkeerplaats bij het museum van Xi’An is het even lopen tot je bij de ingang bent. Onderweg kom je allerlei kraampjes tegen met souvenirs. Onder andere huiden van vossen, honden en zelfs katten 🙁 Even met oogkleppen op flink doorlopen zou ik zeggen…

Voor 110 Yuan (minder dan 15 euro – 2011) mag je het museum binnen. Om de drukke rij voor de kaartjes te vermijden kun je het beste vooraf online kaartjes kopen.

Halverwege het terrein kun je een verfrissing nemen bij het restaurant. Er is ook een souvenir winkel, waar je van alles kunt kopen dat met het terracotta leger te maken heeft , maar ook andere dingen, zoals jade sierraden en kunst.

Op welk wereldwonder zou jij stemmen?