Amazone

Heerlijk vind ik het om in de groene natuur te zijn, met het geluid van dieren om me heen en de zon die af en toe tussen het dikke bladerdak door piept. Eerder schreef ik al over de jungle trekking op Sumatra. Die was werkelijk geweldig! Behoorlijk wat intensief klim- en klauterwerk en oog in oog met oerang oetans gestaan. Een onvergetelijke en unieke ervaring. Ook een onvergetelijke ervaring had ik in de Amazone.

Een jungle lodge

De Amazone strekt zich over verschillende landen uit. Ik ben in het Peruaanse gedeelte geweest. Vanaf Puerto Maldonado bereikte ik per boot in 1,5 uur de jungle lodge. Ondanks dat dat gedeelte van de Amazone inmiddels redelijk goed bekend is onder toeristen heb ik het er enorm naar mijn zin gehad. Een houten hut met bed met klamboe en met hangmat op de veranda. Dat laatste doet het altijd goed bij mij 😉 . Er waren veel verschillende mogelijkheden voor excursies, en alles gebeurde in kleine groepen tot max. 6 personen. Tijdens het eten in de gemeenschappelijke ruimte zit je met meerdere groepjes toeristen bij elkaar.
amazone2

Verschillende jungle tochten

Vanuit de lodge kun je verschillende tochten maken afhankelijk van wat je zelf wilt. Enkele kilometers in de vroege ochtend (als het nog niet zo heet is) tot een hele dag lopen in de jungle is mogelijk. Onderweg geeft de gids uitleg over mega oude bomen en planten met medicinale werkingen. En hij volgt sporen van bijvoorbeeld jaguars. De kans dat je er werkelijk een tegen komt is heel klein, maar het sporen zoeken is wel heel erg leuk. En ook wel een beetje spannend wat je uiteindelijk wel allemaal gaat zien. Verschillende soorten apen, vogels, spinnen, kikkers, slangen, papegaaien en allerlei andere beesten hoor en zie je wel vaak genoeg.
amazone
Ook zijn er tochten per boot te maken, bijvoorbeeld door een moeras met kaaimannen en schildpadden. En het geweldige van alle tochten is dat je echt midden in de natuur bent. Je komt niemand anders tegen en hoort, ruikt en ziet alleen maar jungle.
amazone4

Het toppunt

De meest geweldige tocht vond ik die na het avondeten, toen de zon al onder was. We gingen met een klein groepje met een motorbootje de rivier op. Met een zaklamp scheen de gids op de oevers en sprankelende ogen van ontelbaar veel kaaimannen lichtten op. Midden op de rivier zette de gids de motor uit. Iedereen was stil. In het pikkedonker dobberden we daar dan op het water, wachtend op wat er ging gebeuren… En toen ontstond er een magisch moment. Een orkest van geluiden kwam op. Dat orkest veranderde in een oorverdovend, maar intens mooi geluid van allerlei dieren. Insecten, vogels, apen, een georganiseerde chaos. Terwijl de sterren van de Melkweg boven mijn hoofd schitterden. Ik had er uren kunnen dobberen…
Amazone3
Staat een bezoek aan de Amazone op jouw wishlist?