Regelmatig stellen mensen de vraag wat mijn favoriete land is. Er zijn meerdere landen die mij op een bepaalde manier geraakt hebben door bijvoorbeeld een onvergetelijke ervaring, een bijzondere ontmoeting of een ongekend mooie omgeving. Eén land heeft echter wel mijn hart gestolen en dat is Indonesië. In het voorjaar van 2013 ben ik naar Sumatra, Java, Lombok, de Gili’s en Bali gereisd. En ik vond het ge-wel-dig! De gastvrije mensen, het verrukkelijke eten, de verschillende culturen, prachtige natuur, alles! Om de hele reis in één bericht samen te vatten, zou de pracht van de verschillende eilanden veel tekort doen. Daarom begin ik bij het eerste eiland: Sumatra.

Mijn eerste kennismaking met Indonesië ging ongeveer zo. Vanaf Amsterdam vloog ik via Dubai naar Jakarta. Met een binnenlandse vlucht (waar ik vriendelijk een gratis upgrade met meer beenruimte aangeboden kreeg, want tja, ik ben een stukje langer dan de gemiddelde Indonesische persoon) door naar Medan op Sumatra. Vanaf daar werd ik door iemand van het vooraf gereserveerde guesthouse met een jeep opgehaald. Ik was inmiddels ruim 35 uur onderweg om op plaats van bestemming te komen. Zodra de lichten van de stad in het donker van de nacht achter me verdwenen, drong de geur van de tropische omgeving zich op en omringde de warmte mij. De zware vermoeidheid maakte plaats voor een intense vreugde. Ik was eindelijk echt in Indonesië!

Op Sumatra ben ik enkel in Bukit Lawang geweest, een klein plaatsje dat bekend staat om de jungle trekkings. Ik heb dan ook slechts twee (maar twee hele goeie 😉 ) aanraders:

Nora’s homestay

Nora’s homestay ligt midden in de jungle en is te boeken via diverse hostel-sites. Nora is een gezellige dame die met haar gastvrije familie de homestay runt. Iedereen heeft zo zijn rol: kok, schoonmaker, gids. Een jungle trekking kun je ook bij Nora boeken. De kleine menukaart bevat herkenbare gerechten en het smaakt allemaal prima. ’s Avonds zingt iedereen gezellig samen.

De kamers in de houten hutten zijn wat primitief, maar geven juist dat extra gevoel aan je jungle experience. Een matras op de grond compleet met klamboe die de (meeste) dieren wel uit je bed houdt. En iedere kamer heeft een eigen badkamer met wc en doucheslang die uit de muur komt. Koud water dus, maar helemaal niet erg in de hitte daar. De sfeerverlichting door een peertje aan het plafond wil nogal eens uitvallen. Dus zorg dat je je zaklamp bij de hand hebt, want het is er zonder licht echt pikkedonker.

Ook leuk: de mooiste plekken op Java

Een kamer bij Nora's

Een kamer bij Nora’s

De homestay ligt aan een rivier. Daar kun je in zwemmen, maar let op voor de sterke onderstroming. Vanaf een stuk hogerop kun je tubes huren en daarmee de rivier afdalen. In de directe omgeving van deze homestay zijn nog een aantal andere homestay’s en wat souvenierwinkeltjes.

Jungle trekking

Een jungle trekking is de manier om kennis te maken met de dichte jungle en de oerang oetans die er vrij leven. In kleine groepjes van 2 tot 6 personen ga je met 2 gidsen de jungle in.

Zorg dat je goede bergschoenen hebt. Er zijn geen paden (yes, buiten de gebaande paden! :D) en het is bergje-op-bergje-af. Zeker op het einde van de trip was het stijl en door de vochtige omgeving ook glad op de rotsen. Ok, mijn evenwicht is niet altijd even stabiel, maar toch, ik ging soms op handen en voeten omhoog of omlaag en soms gleed ik toch uit. Een korte broek en korte mouwen is geen probleem als je tegen de muggen, takken en bloedzuigers kunt. Ik was vooral bezig met klauteren dat ik die niet eens merkte.
aap2
Stel je flexibel in. De gids gaf aan dat de eerste dag ongeveer 6 uur lopen zou zijn…. Wij deden er twee uurtjes langer over. De gidsen weten wel waar oerang oetans ongeveer leven, maar kunnen niet garanderen dat zij er ook daadwerkelijk zitten wanneer jij net even langs komt gelopen. Gelukkig maar ook, want ze leven er dus echt vrij. Daardoor kan het zijn dat de trip nog langer duurt, omdat de gids de dieren wel aan je wil tonen en daarvoor sporen volgt.

Lees ook: 3x try before you die ervaringen!

Vermijd direct contact met de oerang oetans, Dat zullen de gidsen je ook vragen. Zodra de prachtige dieren te dichtbij komen, grijpen de gidsen ook in. Ofwel ze schrikken ze af ofwel ze vertellen jou om te rennen. Dat gebeurde een keer bij mij. Na uren lopen zag ik voor het eerst een oerang oetan. Dat bleek Mina te zijn. Zij staat bekend om haar agressie. De gids draaide zich naar me om en riep “run!”. Ik kan je vertellen dat als iemand dat zo in zo’n omgeving zegt, ik ren alsof mijn leven ervan afhangt. Achteraf was dat helemaal niet nodig, zo snel kwam Mina er gelukkig niet aan. Uiteindelijk heb ik meerdere verschillende oerang oetans gezien, soms verder weg en soms dichtbij.
aap3
Doe een meerdaagse trekking. Het overnachten in een houten hutje met plastic zeil is namelijk ook een hele ervaring. ’s Ochtends wakker worden en een oerang oetan met kleine voorbij zien klimmen is een geweldig uitzicht. Kijk ‘s nachts wel uit als je in de natuur naar de toilet gaat. Ik kwam bij de slaapzak terug met een bloedzuiger op mijn kont.

Ik vond het echt geweldig op Sumatra. De trekking was niet makkelijk, maar daardoor juist ook zoveel meer belonend wanneer je hem gedaan hebt!