fbpx
Indonesië

Jungle trekking op Sumatra

 • 12 september 2014

sumatra
Regelmatig stellen mensen de vraag wat mijn favoriete land is. Er zijn meerdere landen die mij op een bepaalde manier geraakt hebben door bijvoorbeeld een onvergetelijke ervaring, een bijzondere ontmoeting of een ongekend mooie omgeving. Eén land heeft echter wel mijn hart gestolen en dat is Indonesië. In het voorjaar van 2013 ben ik naar Sumatra, Java, Lombok, de Gili’s en Bali gereisd. En ik vond het ge-wel-dig! De gastvrije mensen, het verrukkelijke eten, de verschillende culturen, prachtige natuur, alles! Om de hele reis in één bericht samen te vatten, zou de pracht van de verschillende eilanden veel tekort doen. Daarom begin ik bij het eerste eiland: Sumatra.

Mijn eerste kennismaking met Indonesië ging ongeveer zo. Vanaf Amsterdam vloog ik via Dubai naar Jakarta. Met een binnenlandse vlucht (waar ik vriendelijk een gratis upgrade met meer beenruimte aangeboden kreeg, want tja, ik ben een stukje langer dan de gemiddelde Indonesische persoon) door naar Medan op Sumatra. Vanaf daar werd ik door iemand van het vooraf gereserveerde guesthouse met een jeep opgehaald. Ik was inmiddels ruim 35 uur onderweg om op plaats van bestemming te komen. Zodra de lichten van de stad in het donker van de nacht achter me verdwenen, drong de geur van de tropische omgeving zich op en omringde de warmte mij. De zware vermoeidheid maakte plaats voor een intense vreugde. Ik was eindelijk echt in Indonesië!

Op Sumatra ben ik enkel in Bukit Lawang geweest, een klein plaatsje dat bekend staat om de jungle trekkings. Ik heb dan ook slechts twee (maar twee hele goeie 😉 ) aanraders:

Nora’s homestay
Nora’s homestay ligt midden in de jungle en is te boeken via diverse hostel-sites. Nora is een gezellige dame die met haar gastvrije familie de homestay runt. Iedereen heeft zo zijn rol: kok, schoonmaker, gids. Een jungle trekking kun je ook bij Nora boeken. De kleine menukaart bevat herkenbare gerechten en het smaakt allemaal prima. ’s Avonds zingt iedereen gezellig samen.

De kamers in de houten hutten zijn wat primitief, maar geven juist dat extra gevoel aan je jungle experience. Een matras op de grond compleet met klamboe die de (meeste) dieren wel uit je bed houdt. En iedere kamer heeft een eigen badkamer met wc en doucheslang die uit de muur komt. Koud water dus, maar helemaal niet erg in de hitte daar. De sfeerverlichting door een peertje aan het plafond wil nogal eens uitvallen. Dus zorg dat je je zaklamp bij de hand hebt, want het is er zonder licht echt pikkedonker.

Een kamer bij Nora's
Een kamer bij Nora’s

De homestay ligt aan een rivier. Daar kun je in zwemmen, maar let op voor de sterke onderstroming. Vanaf een stuk hogerop kun je tubes huren en daarmee de rivier afdalen. In de directe omgeving van deze homestay zijn nog een aantal andere homestay’s en wat souvenierwinkeltjes.

Jungle trekking
Een jungle trekking is de manier om kennis te maken met de dichte jungle en de oerang oetans die er vrij leven. In kleine groepjes van 2 tot 6 personen ga je met 2 gidsen de jungle in.

Zorg dat je goede bergschoenen hebt. Er zijn geen paden (yes, buiten de gebaande paden! :D) en het is bergje-op-bergje-af. Zeker op het einde van de trip was het stijl en door de vochtige omgeving ook glad op de rotsen. Ok, mijn evenwicht is niet altijd even stabiel, maar toch, ik ging soms op handen en voeten omhoog of omlaag en soms gleed ik toch uit. Een korte broek en korte mouwen is geen probleem als je tegen de muggen, takken en bloedzuigers kunt. Ik was vooral bezig met klauteren dat ik die niet eens merkte.
aap2
Stel je flexibel in. De gids gaf aan dat de eerste dag ongeveer 6 uur lopen zou zijn…. Wij deden er twee uurtjes langer over. De gidsen weten wel waar oerang oetans ongeveer leven, maar kunnen niet garanderen dat zij er ook daadwerkelijk zitten wanneer jij net even langs komt gelopen. Gelukkig maar ook, want ze leven er dus echt vrij. Daardoor kan het zijn dat de trip nog langer duurt, omdat de gids de dieren wel aan je wil tonen en daarvoor sporen volgt.

Vermijd direct contact met de oerang oetans, Dat zullen de gidsen je ook vragen. Zodra de prachtige dieren te dichtbij komen, grijpen de gidsen ook in. Ofwel ze schrikken ze af ofwel ze vertellen jou om te rennen. Dat gebeurde een keer bij mij. Na uren lopen zag ik voor het eerst een oerang oetan. Dat bleek Mina te zijn. Zij staat bekend om haar agressie. De gids draaide zich naar me om en riep “run!”. Ik kan je vertellen dat als iemand dat zo in zo’n omgeving zegt, ik ren alsof mijn leven ervan afhangt. Achteraf was dat helemaal niet nodig, zo snel kwam Mina er gelukkig niet aan. Uiteindelijk heb ik meerdere verschillende oerang oetans gezien, soms verder weg en soms dichtbij.
aap3
Doe een meerdaagse trekking. Het overnachten in een houten hutje met plastic zeil is namelijk ook een hele ervaring. ’s Ochtends wakker worden en een oerang oetan met kleine voorbij zien klimmen is een geweldig uitzicht. Kijk ‘s nachts wel uit als je in de natuur naar de toilet gaat. Ik kwam bij de slaapzak terug met een bloedzuiger op mijn kont.

Ik vond het echt geweldig daar. De trekking was niet makkelijk, maar daardoor juist ook zoveel meer belonend wanneer je hem gedaan hebt!

Coole T-shirts van Face This
Tijdens de voorbereiding op de reis naar Indonesië kwam ik met Face This in aanraking. Dat is een stichting die sinds 2008 diverse scholen op Lombok, Java en Flores steunt. Togetherness starts with a Tee. Kinderen maken te gekke tekeningen en designers maken er coole T-shirts van die je via de site kunt kopen. De winst van de shirts wordt direct gebruikt om de schooltjes van de kinderen die de tekeningen maakten te verbeteren. Ik heb inmiddels al meerdere shirts en draag ze graag. 😀

Vandaag is een design contest gelanceerd, waarbij Face This en WeTransfer creatievelingen over de hele wereld uitdagen om een T-shirt te ontwerpen met Indonesische kindertekeningen. De winnende designs voegt Face This toe aan haar huidige T-shirt collectie en via ene wallpaper campagne van WeTransfer worden de T-shirt wereldkundig gemaakt. De opbrengst wordt gebruikt om het schooltje waar de kindertekeningen zijn gemaakt te renoveren.

Neem vooral een kijkje op de site en get your own tee!
facethis

14 Reacties

 • Raisa

  Hoi reismuts! Ik had een vraag over Sumatra. Ik ga over een paar maandjes weer naar Azië en onder andere naar Indonesië. Nou vroeg ik mij af hoe jij op Sumatra bent gekomen. Je vloog op Jakarta en heb je toen ook een vlucht genomen naar Medan of iets dergelijks? Of ben je met de boot en bus gegaan? Ik ben namelijk even aan het checken wat het goedkoopste en handigste is.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Hoi Raisa,
   Wat gaaf! Ik heb inderdaad een binnenlandse vlucht genomen met Lion Air. Dat was een stuk sneller en vanaf medan is het nog wel even per jeep naar de jungle. De prijzen vallen reuze mee als je een beetje vooraf al kijkt en boekt. Weet je ook al waar je op Sumatra heen wilt? Ik vond het echt een geweldige ervaring, een van de meest bijzondere van mijn Indonesië reis. Mocht je meer info willen, let me know! Alvast veel voorplezier en reisplezier!!

   Beantwoord
   • Raisa

    Thanks voor je reactie, toch wel even fijn om het van anderen te horen. Ik denk vooral de jungle trekking, en het toba meer. Heb jij nog aanraders?

    Beantwoord
    • Reismuts

     Ik heb door beperkte tijd alleen een jungle trekking gedaan van twee dagen. De eerste dag op Sumatra was mijn eerste dag in Indonesië, dus vooral uitslapen na de lange reis en aklimatiseren. Als je meer tijd hebt, zou ik absoluut voor een driedaagse trekking gaan. Het Toba meer is ook geweldig hoorde ik van anderen. Na Sumatra ben ik verder gaan eiland hoppen. Blijf je alleen op Sumatra of heb je ook nog andere plannen?

    • Raisa

     Ook super leuk! Wij hebben in totaal 8 weken voor Indonesie. En wouden een week uittrekken voor Sumatra. En dan naar Java, Bali etc etc. Komen aan op Jakarta, even acclimatiseren en dan vlucht naar Medan. Waar heb jij die trekking precies gedaan? Nog meer tips en tops voor Indonesie zelf?

    • Reismuts

     Oh, 8 weken, dat geeft wel veel mogelijkheden! De trekking heb ik op Sumatra via Nora’s homestay geregeld. Ook een super leuke plek om te slapen midden in de jungle. Ik vond op Java Yogjakarta te gek. Daar kun je zeker wel een aantal dagen verblijven en ook de landelijke omgeving verkennen. Lombok is mijn favoriete eiland. Het is nog heel puur. Het heeft net zoveel te bieden als Bali, maar is stukken minder toeristisch. En Bali is natuurlijk ook leuk. Daar zou ik je aanraden om met een scooter het eiland te gaan verkennen. Dat is op eigen gelegenheid prima te doen. En de Gili’s zijn leuk om te relaxen. Dan zou ik er eentje uitkiezen om te slapen en met een boot een dagtocht naar een andere doen. Over Jogja en Lombok heb ik al een blogbericht geschreven, hoop dat je daar wat aan hebt. Bali en de Gili’s volgen nog. Wanneer vertrek je?

     Ik ben er zelf niet geweest, maar Flores schijnt echt heel bijzonder te zijn. Alleen hoorde ik wel wisselende verhalen over de boottrip erheen…

    • Raisa

     Super thanks voor je tips! Ik ga het noteren 🙂 25 mei vertrekken we. Zoveel tips van iedereen.. Maar scooter over Bali gaan we zeker weten doen!

    • Reismuts

     Graag gedaan! Als er nog iets is, just ask. Het is mijn favoriete land, dus klets er graag over 😀 Alvast een hele fijne reis!!!

 • Raisa

  Hoi ik heb nog een keer 2 vraagjes. Heb je de jungle trekking van te voren geboekt, of is er genoeg ruimte om dat daar pas te doen? En raadt je het aan om een mosquito net mee te nemen? Thx anyway!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Hoi Raisa,
   Bij Nora’s homestay hebben ze altijd genoeg plek om daar ter plekke te bepalen welke dag en welke trip je wilt gaan. Ook hoef je er geen muskieten net mee te nemen. Die hangen al in de hutten. Succes met de voorbereidingen! Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust.

   Beantwoord
   • Raisa

    Wat een super snelle reactie toch altijd! Thx! En zag je bij die jungle trekking ook andere wilde dieren? Ik las over Olifanten en neushornen etc.

    Beantwoord
    • Reismuts

     Haha, soms zit ik toevallig net op de site 🙂 Je ziet ook wel andere dieren, apen en vogels en zo. Olifanten en neushoorns heb ik niet gezien. Kan het me ook lastig voorstellen, want het is echt bergachtig en dicht begroeid. Op sommige stukkend ben ik op handen en voeten naar boven of beneden gegaan, omdat het ook door de vochtige omgeving steil en glad was. Zie daar nu niet echt snel een olifant doorheen walsen. Maar misschien in een ander stuk jungle op Sumatra wel?

 • Magische momenten in de Amazone | REISMUTS

  […] af en toe tussen het dikke bladerdak door piept. Eerder schreef ik al over de jungle trekking op Sumatra. Die was werkelijk geweldig! Behoorlijk wat intensief klim- en klauterwerk en oog in oog met oerang […]

  Beantwoord
 • Klik #2 Mina – Reismuts.nl

  […] ontmoetingen met de oerang oetans op Sumatra waren geweldig. Die met Mina begon wat beangstigend. Ik had gelezen dat Mina agressief is door het […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.