Mijn vriendinnen en ik komen aan bij een van de ingangen van het gebied vanaf waar we de wereldberoemde vuurwerkshow straks zullen gaan zien. Het is net 20.00 uur geweest en gelukkig nog niet erg druk. We laten onze kaartjes aan de bewaking zien en geven onze tassen voor controle. Het gaat allemaal erg vlot en enkele minuten later staan we al binnen de hekken. De geur van worsten en friet dringt mijn neus binnen terwijl ik de uitbundige menigte in me op neem. Iedereen heeft er zin in om nieuwjaar in Londen te gaan vieren!

En het was me toch een feestje! Nieuwjaar in Londen stond al een tijdje op mijn wensenlijstje en ik vond het het echt geweldig om mee te maken. De laatste jaren wordt het er steeds drukker. Daarom deel ik mijn tips met je, zodat je goed voorbereid het nieuwjaar in Londen tegemoet gaat.

Kaartjes voor de show

De vuurwerkshow bij de Big Ben en Londen Eye is wereldberoemd en wordt gezien als een van de beste shows ter wereld. Daardoor wordt het ook druk bezocht. Sinds enkele jaren heb je toegangskaartjes nodig om het gebied rondom te kunnen bezoeken. Die koop je bijvoorbeeld via Visit Londen. En wees op tijd aanwezig, er is ‘slechts’ plek voor enkele tienduizende bezoekers.

Toegang tot het gebied

Het afgezette gebied is in area’s opgesplitst met verschillende kleuren als namen. Op je ticket staat waar de ingang voor jouw area is en in wel tijdvak je binnen mag. Check dat goed vooraf!

Je mag een tas mee naar binnen nemen. Uiteraard wordt de inhoud gecontroleerd en mag je geen gevaarlijke voorwerpen bij je hebben. Eten en drinken kun je bij kraampjes kopen. Ook zijn er toiletten.

nieuwjaar in Londen

Geen kaartje, toch uitzicht

De vuurwerkshow in Londen is zo groot, dat die ook van buiten het afgezette gebied te zien is. Heb je geen kaartje of wil je er niet voor betalen? Ga dan bijvoorbeeld naar de Westminister brug, Waterloo brug of de Lambeth brug. Ook daar moet je dan wel op tijd een plekje bemachtigen. Als de bruggen ‘vol’ zijn, worden ze afgesloten.

Uitzicht vanaf het water

Een optie met een wel heel bijzonder uitzicht op de vuurwerkshow van Londen is een boot cruise op de Theems. Dit is wel een tikkeltje duurder. Je kunt kiezen tussen een luxe viergangen diner of juist een partyboot met DJ. Kaartjes voor zo’n cruise koop je via Get Your Guide. Ik heb een nieuwjaarscruise in Boedapest gedaan en vond het geweldig om zo het nieuwe jaar in te gaan.

De show zelf

De vuurwerkshow in Londen is echt super mooi! Het duurt ongeveer een kwartier. De Big Ben geeft het startsein van het nieuwe jaar door 12 keer te slaan. Vervolgens gaan de grootste vuurwerkpijlen de lucht in. Tot ongeveer 02.00 uur is er muziek en entertainment in het afgezette gebied.

Met mijn telefoon heb ik een kort filmpje van het begin van de vuurwerkshow gemaakt.

Verder feesten

Hoewel het voornaamste feest vóór en net na middernacht plaats vindt, kun je ook nog heel goed doorfeesten tijdens de nacht van nieuwjaar in Londen. Voor de meeste bars, pubs en clubs heb je kaartjes nodig. Vaak kun je die online kopen.

Gebruik het OV

Zeker op een drukke avond zoals met nieuwjaar in Londen zijn veel straten afgezet en kunnen taxi’s niet overal komen. De metro brengt je gemakkelijk waar je wilt zijn en vanaf middernacht tot 4.30 uur is het zelfs gratis.

Ik adviseer je wel de grootste haltes zoals Picadilly Circus te vermijden, omdat die op zo’n avond erg druk zullen zijn. Die drukte kan onplezierig zijn met vaak behoorlijk wat dronken mensen. Beter loop je naar een iets kleinere halte ervoor of erna.

Spaar je energie

Toen ik er was, was ik al een tikkeltje vermoeid van de hele dag sightseeing. (Ook door een hele vervelende busreis vooraf, die ervaring lees je hier.) Een drukke oudjaarsdag is niet zo slim met zo’n gezellige feestavond in het vooruitzicht. Spaar je energie een beetje.

Overnachten tijdens nieuwjaar in Londen

Ook voor een overnachting raad ik je aan tijdig te boeken, want je zult vast niet de enige zijn die na het feest van nieuwjaar in Londen een bed wil. Er zijn hotels met kamers die uitzicht op het vuurwerk geven. Daar betaal je uiteraard de hoofdprijs voor.

Via booking.com kun je op het kaartje gemakkelijk de locatie van een hotel zien, zodat je dit goed kunt uitkiezen bij waar je vuurwerk gaat kijken.