fbpx
Hong Kong

12x Typisch Hong Kong

 • 7 juni 2017

Het was heerlijk om na een relatief lange tijd weer eens terug te zijn in Azië. Ik had best wel wat verwachtingen van Hong Kong. Die zijn allemaal waar gebleken. En zelfs overtroffen! Hong Kong is zoveel meer dan alleen een plaats voor een stop-over. Ik ben er acht volle dagen geweest en ik was nog niet uitgekeken. Ik was vooral verrast door de variatie. Het is echt een land op zich met twee gezichten, een van de moderne metropool en een van het authentieke Aziatische/Chinese leven. En zo nu en dan komen deze gezichten elkaar tegen.

Een aantal dingen vond ik heel typisch voor Hong Kong. Zo vond ik de mensen super vriendelijk en meer extravert dan je gemiddeld in Azië zou verwachten. In het moderne centrum voelde ik me erg klein en betekenisloos tussen al die hoge gebouwen en de massa mensen. En het eten… heerlijk! En zo waren er nog een aantal bijzonderheden die mij opvielen.

#1 Brrr
Bij binnenkomst van het hotel realiseerde ik me dat ik heel blij was toch twee vestjes ingepakt te hebben. De airco stond daar – en op veel andere plekken – namelijk op standje vriescel! (Hoewel, op een hete dag was ik maar al te blij in de airco te kunnen afkoelen.)

#2 Drinken
Bij het eten kom je een aantal bijzondere typische dingen tegen. Zodra je in een restaurantje gaat zitten, krijg je (veelal gratis of tegen lage prijs) een glas warm water of thee aangeboden. Men is ervan overtuigd dat het goed voor je spijsvertering is om dat te drinken voor het eten.

#3 Self service bestek
Vaak vind je in de wat eenvoudigere restaurants een lade onder de tafel, waar je zelf je bestek en zo uit mag pakken.

#4 Bij de kassa
Betalen doe je in de meeste restaurants – ook in de wat betere – bij de kassa bij de ingang. Je krijgt een bonnetje direct na je bestelling op tafel en daarmee reken je dus af bij het naar buiten gaan.

#5 Daar is de wc
Als je naar de wc wilt in een restaurant, moet je niet raar opkijken als je eerst door de keuken moet lopen of als je de wc vrijwel naast de keuken vindt. Het zal wel iets met de aanleg van waterleidingen te maken hebben of zo, ik weet het niet, maar ik heb heel wat keukens van binnen gezien.

#6 Toetjes
De mensen in Hong Kong zijn dol op toetjes en maken er de meest creatieve creaties van. Er zijn speciale “toetjes-winkels” waar je lekkernijen kunt halen. Toetjes eet je doorgaans dan ook niet in hetzelfde restaurant als waar je je maaltijd gegeten hebt. Tenzij je een fixed menu gekozen hebt, dan krijg je er wellicht een drilpudding bij.

#7 Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Het kan niet anders dan dat men in Hong Kong erg van spiegels houdt. Je vindt ze echt overal! In hotels (ja, ook in de hotelkamer…) en complete wanden van restaurants zijn spiegels.

Even gebruik maken van de spiegel voor een selfie vanaf de bar met de skyline.

#8 OV is OK
Meer dan OK eigenlijk. Zelden heb ik ergens meegemaakt dat het OV zo punctueel is als in Hong Kong. De metro is de meest eenvoudige en snelle manier om je te verplaatsen, maar ook de bus werkt prima. En zelfs de ferry’s gaan precies op tijd.

#9 Regels, regels en nog eens regels
Werkelijk overal vind je bordjes met regels en waarschuwingen. Zo mag je niet eten en spugen (pardon?) in de bus, moet je naar de metro toe de pijlen volgen voor de juiste kant van de trappen (meestal links, maar soms rechts; er heeft iemand goed nagedacht over de meest efficiënte logistiek van metrolijn a naar b) en bij de wc’s krijg je de waarschuwing uit te kijken voor een gladde vloer en instructies over hoe je je handen moet wassen. Ik werd er een beetje recalcitrant van, maar toen we er met mensen over spraken en terug dachten aan de ellende tijdens de SARS epidemie, dan is het ook wel weer logisch dat ze zo voorzichtig zijn.

#10 Shop till you drop
Mensen met een voorliefde voor designer merken kunnen hun jaarsalaris makkelijk in een dag kwijt in Hong Kong. Nergens heb ik zoveel Armani, Chanel, Gucci, enz. winkels en shoppingmalls gezien als daar. En het ene filiaal was nog groter en meer shiny dan het anderen.

#11 Foto’s van …?
In het begin keek ik nieuwsgierig om me heen als ik iemand geïnteresseerd ergens naar zag kijken met de telefoon in de aanslag. Regelmatig heb ik er een beetje om moeten grinniken, de foto’s die Aziaten namen. Bijvoorbeeld toen we in Ocean Park rond liepen bij het panda verblijf en een mevrouw de bloemetjes op de foto wilde zetten. De bloemetjes… terwijl je naast een panda staat… juist. (Misschien ben ik net zo, aangezien ik een foto van de mevrouw heb terwijl ik naast de panda stond 😉 )

#12 Onwijs veelzijdig
Het laatste opvallende punt is meteen ook een shout-out voor iedereen om Hong Kong echt op je bucketlist te zetten. Het is er zo veelzijdig! Er is zoveel te doen, te zien en te beleven. Je kunt je dag starten met kijken naar Tai Chi in een van de parkjes, vervolgens loop je tussen de wolkenkrabbers door naar een tempel om mensen wierrook te zien branden, eet je wat bij een stalletje, shop je wat in een mall of op een markt of ga je hiken in de natuur en ’s avonds drink je een cocktail op de 118e verdieping. Het kan allemaal! En dat vind ik toch wel het meest bijzondere en toffe aan Hong Kong.

Ben jij al eens in Hong Kong geweest? Wat viel jou op?

7 Reacties

 • Edmee

  Hong Kong is leuk!:-)
  Lekker schreeuwerig Aziatisch met lichtshow en kleinste Sterren restaurant ter wereld. Heerlijke dim Sum! De eilandjes om Hong Kong heen zijn ook leuk voor uitstapje buiten de stad.

  Beantwoord
  • Lizette

   Ja precies! De dim Sum is verrukkelijk. Voor het eerst van Mn leven bij een sterrenzaak gegeten Haha!

   Beantwoord
 • Sabine

  Jaaa leuk artikel!! Ik heb ook mijn hart verloren aan Hongkong! Vind het zo een fantastische stad! Ik herken me ook in alles wat je zegt. Wel grappig dat die adviezen voor hoe je je handen moet was je waren opgevallen. In Colombia is dat ook op veel plaatsen en ik dacht dat het normaal was, maar blijkbaar is het in Nederland niet dus? OV vond ik ook geweldig! Zou graag nog eens terug gaan, want ondanks de 2 weken die ik er was heb ik heel veel nog niet gezien.

  Beantwoord
  • Lizette

   In Nederland denk ik dat je die instructies alleen in fabrieken en op scholen tegen komt, maar ik kan er naast zitten. Het is mij nooit opgevallen.
   Het is haast een land op zich hè, met al die dorpjes en zo erbij. Ik zou ook nog wel eens terug willen om nog meer te ontdekken.

   Beantwoord
 • jonna@burgertrutjes

  Nog nooit geweest maar wil er heel graag een keer naar toe!! Wat een interessant lijstje, met voor mij veel Nieuwe weetjes 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Het is zeker een aanrader. En niet alleen voor een stop over hoor, je kunt je er makkelijk dagen lang vermaken.

   Beantwoord
 • Hong Kong in één dag – Reismuts.nl

  […] niet uitgekeken. Het is eigenlijk een land op zich, met typische Aziatische elementen, maar ook hele specifieke dingen die je alleen in Hong Kong zult zien of meemaken. Eigenlijk doe je deze bestemming te kort met […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.