Het was heerlijk om na een relatief lange tijd weer eens terug te zijn in Azië. Ik had best wel wat verwachtingen van Hong Kong. Die zijn allemaal waar gebleken. En zelfs overtroffen! Hong Kong is zoveel meer dan alleen een plaats voor een stop-over. Ik ben er acht volle dagen geweest en ik was nog niet uitgekeken. Ik was vooral verrast door de variatie. Het is echt een land op zich met twee gezichten, een van de moderne metropool en een van het authentieke Aziatische/Chinese leven. En zo nu en dan komen deze gezichten elkaar tegen. En er zijn allerlei bijzondere weetjes over Hong Kong.

Een aantal dingen vond ik heel typisch voor Hong Kong. Zo vond ik de mensen super vriendelijk en meer extravert dan je gemiddeld in Azië zou verwachten. In het moderne centrum voelde ik me erg klein en betekenisloos tussen al die hoge gebouwen en de massa mensen. En het eten… heerlijk! En zo waren er nog een aantal bijzonderheden die mij opvielen. Ik zet 12 bijzondere weetjes over Hong Kong voor je op een rij.

#1 Brrr

Bij binnenkomst van het hotel realiseerde ik me dat ik heel blij was toch twee vestjes ingepakt te hebben. De airco stond daar – en op veel andere plekken – namelijk op standje vriescel! (Hoewel, op een hete dag was ik maar al te blij in de airco te kunnen afkoelen.)

#2 Drinken

Bij het eten kom je een aantal bijzondere typische dingen tegen. Zodra je in een restaurantje gaat zitten, krijg je (veelal gratis of tegen lage prijs) een glas warm water of thee aangeboden. Men is ervan overtuigd dat het goed voor je spijsvertering is om dat te drinken voor het eten.

#3 Self service bestek

Vaak vind je in de wat eenvoudigere restaurants een lade onder de tafel, waar je zelf je bestek en zo uit mag pakken.

#4 Bij de kassa

Betalen doe je in de meeste restaurants – ook in de wat betere – bij de kassa bij de ingang. Je krijgt een bonnetje direct na je bestelling op tafel en daarmee reken je dus af bij het naar buiten gaan.

#5 Daar is de wc

Als je naar de wc wilt in een restaurant, moet je niet raar opkijken als je eerst door de keuken moet lopen of als je de wc vrijwel naast de keuken vindt. Het zal wel iets met de aanleg van waterleidingen te maken hebben of zo, ik weet het niet, maar ik heb heel wat keukens van binnen gezien.

#6 Toetjes

De mensen in Hong Kong zijn dol op toetjes en maken er de meest creatieve creaties van. Er zijn speciale “toetjes-winkels” waar je lekkernijen kunt halen. Toetjes eet je doorgaans dan ook niet in hetzelfde restaurant als waar je je maaltijd gegeten hebt. Tenzij je een fixed menu gekozen hebt, dan krijg je er wellicht een drilpudding bij.

Ook leuk: Hong Kong in één dag

#7 Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Het kan niet anders dan dat men in Hong Kong erg van spiegels houdt. Je vindt ze echt overal! In hotels (ja, ook in de hotelkamer…) en complete wanden van restaurants zijn spiegels.

Even gebruik maken van de spiegel voor een selfie vanaf de bar met de skyline.

#8 OV is super OK

Meer dan OK eigenlijk. Zelden heb ik ergens meegemaakt dat het OV zo punctueel is als in Hong Kong. De metro is de meest eenvoudige en snelle manier om je te verplaatsen, maar ook de bus werkt prima. En zelfs de ferry’s gaan precies op tijd.

#9 Regels, regels en nog eens regels

Werkelijk overal vind je bordjes met regels en waarschuwingen. Zo mag je niet eten en spugen (pardon?) in de bus, moet je naar de metro toe de pijlen volgen voor de juiste kant van de trappen (meestal links, maar soms rechts; er heeft iemand goed nagedacht over de meest efficiënte logistiek van metrolijn a naar b) en bij de wc’s krijg je de waarschuwing uit te kijken voor een gladde vloer en instructies over hoe je je handen moet wassen. Ik werd er een beetje recalcitrant van, maar toen we er met mensen over spraken en terug dachten aan de ellende tijdens de SARS epidemie, dan is het ook wel weer logisch dat ze zo voorzichtig zijn.

#10 Shop till you drop

Mensen met een voorliefde voor designer merken kunnen hun jaarsalaris makkelijk in een dag kwijt in Hong Kong. Nergens heb ik zoveel Armani, Chanel, Gucci, enz. winkels en shoppingmalls gezien als daar. En het ene filiaal was nog groter en meer shiny dan het anderen.

#11 Foto’s van …?

In het begin keek ik nieuwsgierig om me heen als ik iemand geïnteresseerd ergens naar zag kijken met de telefoon in de aanslag. Regelmatig heb ik er een beetje om moeten grinniken, de foto’s die Aziaten namen. Bijvoorbeeld toen we in Ocean Park rond liepen bij het panda verblijf en een mevrouw de bloemetjes op de foto wilde zetten. De bloemetjes… terwijl je naast een panda staat… juist. (Misschien ben ik net zo, aangezien ik een foto van de mevrouw heb terwijl ik naast de panda stond 😉 )

#12 Onwijs veelzijdig

Het laatste opvallende punt van de weetjes over Hong Kong is meteen ook een shout-out voor iedereen om Hong Kong echt op je bucketlist te zetten. Het is er zo veelzijdig! Er is zoveel te doen, te zien en te beleven. Je kunt je dag starten met kijken naar Tai Chi in een van de parkjes, vervolgens loop je tussen de wolkenkrabbers door naar een tempel om mensen wierrook te zien branden, eet je wat bij een stalletje, shop je wat in een mall of op een markt of ga je hiken in de natuur en ’s avonds drink je een cocktail op de 118e verdieping. Het kan allemaal! En dat vind ik toch wel het meest bijzondere en toffe aan Hong Kong.

Praktische informatie

Hong Kong is makkelijk te bereizen en ook goed op eigen gelegenheid te doen. Wil je liever activiteiten vooraf online reserveren, dat kan via Get Your Guide. Liever een georganiseerde reis naar Hong Kong? Kijk eens bij het aanbod op Shoestring of Djoser.

Ben jij al eens in Hong Kong geweest? Welke van deze weetjes over Hong Kong zijn jou opgevallen?