Na mijn verrassende middag en avond in Quy Nhon vervolgde ik mijn reis verder naar het noorden van Vietnam. Next stop: Hoi An. Een stad aan de kust met een betoverend mooi centrum waar invloeden van o.a. China en Japan terugkomen in de architectuur. Ik was op slag verliefd op deze stad!

Er zijn teveel mooie gebouwen en bijzondere plekken in Hoi An om allemaal op te noemen. Eigenlijk is het één groot openlucht museum. En als je bij daglicht denkt alles gezien te hebben… want maar tot het avond is en de gekleurde lampionnen de straten verlichten. Prachtig!

lampionnen

Hoi An is perfect om met de fiets te verkennen. Het centrum is verboden voor auto’s, dus wat dat betreft rustig. Met een stad-entreekaartje van ongeveer 4 euro kun je 5 sights in de stad uitkiezen om te bezoeken. Dat kunnen tempels zijn, maar ook oude huizen waar mensen nog steeds wonen en je graag over hun leven vertellen.

Bijna iedere woning heeft een paal met strepen die aangeven hoe hoog het water in welk jaar heeft gestaan. Vanwege de lage ligging is de stad namelijk nogal eens ondergelopen. Dan verandert het in een soort Venetië en worden de fietsen ingeruild voor bootjes. Gelukkig was dat niet het geval toen ik er was.

Ook leuk: de mooiste motortocht door Vietnam

De stad is behoorlijk toeristisch georiënteerd. Dat zie je aan de restaurantjes in de hoofdstraten. Ook zijn er enkele luidruchtige backpackers café’s. Morning Glory is in één van de hoofdstraten te vinden en is wel een aanrader. Erg vriendelijke bediening en uitgebreide kaart met verrukkelijke Vietnamese gerechten. Ook zijn er veel winkels te vinden met o.a. thee, sjaals, lampionnen, servies, enz.

servies winkel

Maar buiten dat alles is Hoi An nog steeds een traditionele Vietnamese stad waar het leven gaat zoals dat in Vietnam gaat. Overal die je mensen met de typische hoedjes. Om 5 uur ’s ochtends komen boten over de rivier de stad binnen met de verse vangst. Deze wordt snel verdeeld en vervolgens is het een drukte van jewelste op de markt. Naast vis vind je er groenten, specerijen, eigenlijk alles dat je nodig hebt voor een maaltijd. Een ochtend op de markt rond struinen is dus ook echt een aanrader. Zorg er wel voor dat je vroeg bent, dan zijn er bijna geen toeristen.

markt

Hoi An is ook bekend om de vele kooklessen. Ik heb een kookcursus via het restaurant Green Mango geregeld (ook in de hoofdstraat te vinden). Bij Green Mango zelf kun je ook lessen nemen, maar die zaten die dag vol. Zo kwam ik bij Hong uit, een enthousiaste kok die zichzelf duidelijk een Amerikaans accent had aangeleerd. De les begon met ingrediënten kopen op de markt. Daarbij vertelde hij de werking van allerlei groentjen en kruiden. Vervolgens met een taxi naar zijn kookschool, die net buiten het centrum ligt. Hij leert je om echte Vietnamese loempia’s te maken. Daarnaast stond een groentepot met aubergine op het menu en een green mango salade. Zijn uitleg was duidelijk en hij bracht het op een humoristische manier waardoor de kookles echt leuk was. Naderhand mailde hij de recepten nog na, zodat ik het thuis nog eens kan proberen.

Zoals ik al zei, het centrum van de stad met haar oude huizen en tempels is werkelijk adembenemend mooi. Daarom nog wat extra kiekjes daarvan. Zeg nou zelf, dit is toch prachtig!

Praktische informatie

De beste reistijd voor Vietnam is januari tot en met maart en december. Vietnam is prima op eigen gelegenheid te bereizen met het OV. Geef je toch de voorkeur aan een georganiseerde reis, kijk dan bij het aanbod van Shoestring. Of laat Dagboek Reizen een reis op maat voor je maken.