Tilburg staat bekend als goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Efteling en Beekse bergen. Die parken zijn ook echt fantastisch en ieders kinds droom. En van volwassenen. Ik ben met de Efteling opgegroeid en vind het nog steeds het mooiste park ever. Wist je dat Tilburg als stad zelf ook heel veel leuke uitjes heeft om met kinderen te doen? Als rasechte Tilburger zet ik de allerleukste uitjes in Tilburg met kinderen voor je op een rij. Voor een dagje Tilburg of een heel weekend lang.

Natuurmuseum Brabant

Het Natuurmuseum Brabant in het centrum van Tilburg bestaat al ruim 80 jaar! Je vindt het mooie witte Rijksmonument tegenover het Centraal Station van Tilburg. Het museum is wat mij betreft het leukste museum in Tilburg met kinderen. Het heeft een boeiende collectie opgebouwd met als doel het bevorderen van het waarderen van de natuur. De laatste jaren is het Ontdek- en Onderzoeksdomein toegevoegd, waar je zelf materialen uit de vitrines mag onderzoeken. En voor kinderen van 4 tot 8 jaar heet dit concept BOS, dat ook nog eens met de seizoenen mee verandert.

Entree voor kinderen is € 9,95 en voor volwassenen € 11,95. (2020) Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. Met de museumkaart is toegang tevens gratis.

dagje uit Tilburg met kinderen

Dierenpark De Oliemeulen

De Oliemeulen in Tilburg staat bekend als het vreemdste dierenpark van Nederland. Ik ken het als kind nog als “het reptielenhuis”. Inmiddels wonen er zo’n 150 verschillende dierensoorten, waarvan nog steeds een groot aantal reptielen en spinnen. Dagelijks zijn er demonstraties met bijvoorbeeld een wurgslang of vogelspin en krijgen kinderen de kans de dieren aan te raken. Een avontuurlijk uitje dus met je kinderen in Tilburg.

Entree voor kinderen is € 12,- en voor volwassenen € 13,- (2021). Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis. In deze blog over de Oliemeulen vertel ik je alles over ons bezoek.

Tilburg met kinderen dagje uit

Het Textielmuseum

Het Textielmuseum is kenmerkend voor Tilburg. Het museum is bijna net zo iconisch als de kerk op de Heuvel, als je het mij vraagt. Tilburg is namelijk een echte textielstad. Dus voor een ontdekking van de geschiedenis van Tilburg ben je bij het karakteristieke textielmuseum aan het juiste adres. En dan leren je kinderen tijdens hun weekend in Tilburg ook waarom Tilburgers kruikenzeikers heten. Naast de tentoonstellingen door de voormalige textielfabriek (een van de grootste van Tilburg) zijn er ook allerlei interactieve spelletjes. En in het TextielLab kun je zien wat ontwerpers en kunstenaars mert textiel doen.

Entree voor kinderen is € 4,- en voor volwassenen € 12,50. (2020) Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Ook hier is de museumkaart geldig.

De Pont museum

Houden je kinderen van een museum dat anders dan anders is, dan is museum De Pont erg leuk. Dit artistieke museum heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen. Ik vind het kunstwerk buiten altijd al mooi om langs te wandelen. Het weerkaatst de wolken op een hele mooie, bijzondere manier.

Entree voor jongeren tot 18 jaar is gratis, voor volwassenen € 12,50 (2020). En de museumkaart is geldig.

Tilburg met kinderen weekend tips

Ontdekstation013

In een mooie oude fabriekshal in de Spoorzone kunnen kinderen en jongeren sinds 2017 vanalles ontdekken op het gebied van Techniek en Wetenschap bij Ontdekstation013. Terwijl de kinderen op ontdekking gaan in de speel- en ontdekruimtes binnen en buiten, kun je op het terras plaats nemen voor een drankje. Vaak zijn er themaweken, zoals aandacht voor recyclen. Zo krijgen kinderen op een leuke manier goede dingen mee. Dit is de enige plek uit het hele lijstje die ik nog niet zelf heb bezocht.

Entree voor kinderen € 8,00 (2020), volwassenen en kinderen tot 4 jaar zijn gratis.

De LocHal en Spoorzone

Voor boekenliefhebbers is de bibliotheek in de LocHal een lust. Er is een enorme boekencollectie en een speciale (grote!) hoek vol kinderboeken. De LocHal vind je op de Spoorzone, een urban gebied net naast het Centraal Station. Voor de ouders is de architectuur van de LocHal erg tof om te zien. En wandel gerust ook verder over de Spoorzone. Bij de Hall of Fame vind je een van de mooiste streetart van Tilburg. Zo geef je je dagje of weekend in Tilburg met kinderen weer een leuk industrieel sfeertje.

Het Spoorpark

Het Spoorpark in het centrum van Tilburg bestaat nog niet zo lang en is nu al niet meer weg te denken. De gemeente kocht dit voormalige fabrieksterrein en in samenwerking met burgers (het grootste burgerinitiatief van de Benelux) is er een fantastisch tof park ontstaan. Bij de hoofdingang heb je een plein met sproeiers. Kinderen vinden het heerlijk er doorheen te rennen, terwijl de stralen hoger en lager gaan. Vanaf de ruim 30 meter hoge Kempentoren heb je uitzicht over het park en de stad Tilburg. Verder heb je er een stadcamping, basketbalveld, een vijver, een strandje en een plek voor urban sports. Een plek voor veel plezier tijdens je weekend Tilburg met kinderen dus!

Toegang tot het park is gratis. Voor de Kempentoren betaal je € 1,50 per persoon, cash. (2020).

Tilburg met kinderen weekend tips

Stadscafé Spaarbank

De allerleukste plek voor een lunch met kinderen in Tilburg vind ik Stadscafé Spaarbank in het centrum van Tilburg. Het prachtig pand bestaat al meer dan een eeuw en de historische sfeer proef je nog steeds. Het eten is er altijd lekker, met vaak verrassende combinaties van smaken. Binnen is een speelhoek voor kinderen. En rechtstreeks aan het terras aan de achterkant is een afgesloten speeltuin. Zo kun je dus heerlijk van je lunch of gewoon een drankje genieten, terwijl de kinderen ook fijn kunnen spelen.

Leestip: Mijn favoriete restaurants in Tilburg.

Een ijsje bij Intermezzo

Ok, je komt vast niet helemaal voor een ijsje naar Tilburg. Maar als je er dan bent, dan moet je eigenlijk wel langs ijssalon Intermezzo. Daar hebben ze namelijk de lekkerste ijsjes van Tilburg en allemaal zelfgemaakt. Er zijn vaak wel meer dan twintig verschillende smaken, deels vegan. Ga je voor aardbei en banaan, of kies je liever smurf, honing of speculaas? Mijn favoriet? Kitkat white!

Wandelen rond het centrum

Tilburg staat vol met mooie panden. Zo is het Dwaalgebied net achter de hoofdwinkelstraat erg leuk. Maar ook net wat verder om het centrum van Tilburg heen vind je de mooiste – vaak monumentale – gebouwen. Zoals aan het Wilhelminapark of in de Lange Nieuwstraat (achter de Spoorzone). In het Wilhelminapark is trouwens ook een leuke kleine speeltuin met draaimolen.

Leestip: van koffie tot slapen, de leukste plekken in Tilburg

Het Wandelbos

In het westen van Tilburg vind je het Wandelbos. Dit bos is – zoals de naam al verklapt – een leuk bos vol wandelpaden, deels verhard en deels onverhard. Ook met een kinderwagen kun je hier prima rondwandelen. Er is een groot grasveld dat ideaal is voor picknicks. Vooral de speeltuin is favoriet bij kinderen. Wij fietsen er regelmatig naar toe voor een ochtendje speelplezier. Er zijn een hele hoop klimtoestellen, glijbanen, schommels en wippen en het is ruim opgesteld. Wat ook fijn is, is dat er een hek om de speeltuin heen staat, zodat de kinderen niet zomaar weg kunnen. Een stukje verderop in het Wandelbos heb je ook nog een kleine kinderboerderij met wat kippen, vogels, konijntjes en een zwijntje.

Toegang tot het Wandelbos is gratis. Tip: Vaak staat er voor de ingang een ijscokraam. Mocht je met OV willen gaan, er is ook een treinstation in Tilburg West.

De Zeven Geitjes

Uitspanning De Zeven Geitjes heeft misschien wel een van de leukste speeltuinen in Tilburg. Er is een groot kasteel met gangen en uitkijkpunten waar kinderen zich als ridder helemaal kunnen uitleven. Ook is er een waterspeeltuin. Tip: neem daarom oude schoenen en kleding mee.

Ondertussen vermaken de ouders zich prima op het terras met hapjes en drankjes. In de zomer is er een frietkraam. En De Zeven Geitjes is een pannenkoekenhuis! Ook is er een winkeltje met ijsjes en snoepjes. En, zoals de naam al zegt, er is een geitenweide. Met, jawel, zeven geitjes. En een haan!

De Zeven Geitjes ligt naast het Wandelbos op ca. 10 minuten fietsen vanaf het centrum van Tilburg of 5 minuten met de auto.

Tilburg met kinderen

De Financiën

De Financiën is voor mij echt jeugdsentiment. Het ligt net buiten Tilburg richting Loon op Zand (richting de Efteling). Dus aan de noordkant van Tilburg, waar ik opgegroeid ben. De Financiën is vooral bekend om het midgetgolf. Er zijn 18 banen die goed onderhouden worden. Menig kinderfeestje heb ik hier gevierd.

Ook de lekkere pannenkoeken zijn beroemd in de omgeving. Bij een kinderpannenkoek krijg je florijnen muntjes die je kunt inwisselen tegen kadootjes. Maar kinderen willen natuurlijk vooral spelen, en dat kan hier zeker! De speeltuin is de laatste jaren uitgebreid met twee luchttrampolines, skelters en heel veel speeltoestellen. Tevens is er binnen een speeltuin, waar je vanaf een gedeelte van het restaurant zicht op hebt.

Experience Island – Het Blauwe Meer

Wat ooit bekend stond als natuurplas Het Blauwe Meer in het noorden van Tilburg is de laatste jaren uitgegroeid tot een heus Experience Island. Behalve een groot en klein strand aan het blauwe zwemmeer (dat haar naam dankt aan de heldere kleur van het water) is er vanalles te doen. Een jetski huren, op een banaan varen, suppen of aan een zipline, het kan er allemaal! Voor de meeste activiteiten moet je wel vooraf reserveren.

Entree kost € 5,00 per persoon, kinderen tot 4 jaar zijn gratis. (2020)

Zwembad Stappegoor

Tilburg heeft meerdere indoor zwembaden, de leukste is Recreatiebad Stappegoor in het zuiden van Tilburg. Er is een wildwaterbaan en meerdere glijbanen. Ook is er een gedeelte om buiten te zwemmen.

Entree voor kinderen tot en met 3 jaar € 1,20, vanaf 4 jaar en volwassenen € 5,45. Op zaterdag en zondag zijn er tussen 10 uur en 13 uur familietickets beschikbaar voor maximaal 5 personen waarvan minimaal 1 kind en 1 volwassene voor een tarief van € 15,00. (2020)

Tilburg met kinderen

De Voltage

Ben je op zoek naar indoor pret voor jong en oud, dan is De Voltage een aanrader. Je kunt er karten, lasergamen, bowlen en paintballen. Vooraf reserveren is aangeraden. Zeker op regenachtige dagen kan het er druk zijn. Op het parkeerterrein voor de deur kun je gratis parkeren.

Circus City

Eerlijk gezegd vervloekte ik altijd de indoor speeltuinen. Maar toegegeven, op een regenachtige dag tijdens je weekend in Tilburg met kinderen kan het wel erg leuk zijn! Speelparadijs Circus City in Tilburg Noord vind ik de allerleukste. Er is een speelring voor de allerkleinste kinderen (rechts op de foto) en twee hoeken voor de peuters en kleuters. En natuurlijk meerdere hele hoge speel- en klimtoestellen voor de oudere kinderen.

Toegang voor kinderen van 2 tot en met 14 jaar bedraagt € 5,75 voor de ochtend, € 8,00 voor de middag en € 12,50 voor een hele dag. Volwassenen betalen € 2,50 entree en kinderen tot 1 jaar zijn gratis. (2020)

Overnachten bij Hostel Roots

De leukste plek om in Tilburg met kinderen te overnachten is bij Hostel Roots. Dit toffe hostel midden in het centrum van Tilburg wordt regelmatig omgetoverd in een heus Kids Hotel. Er is een bankkluis die dienst doet als bioscoop of speelhoek en er zijn toffe familiekamers. In deze blog vertel ik je alles over Hostel Roots.

Tilburg met kinderen

In de omgeving van Tilburg met kinderen de natuur in

Tilburg ligt in een prachtige groene omgeving in Noord-Brabant. Daardoor is het tijdens je dagje of weekend in Tilburg met kinderen ook een aanrader om de natuur in de omgeving van Tilburg op te zoeken. Een leuke speurtocht te doen, hutten te bouwen of dieren te spotten.

Vossenstreken wandeling bij Nemerlaer

Op een kleine 10 minuten rijden vanaf het centrum van Tilburg kom je bij Landgoed Nemerlaer bij Oisterwijk. Er loopt een stroompje over het land, waar de naam aan te danken is. En er staat een heus 13-eeuws kasteel. De Vossenstreken wandelroute is nog geen 4 kilometer lang en speciaal voor kinderen. Onderweg kom je allerlei opdrachtenbordjes tegen met vragen over de de familiegeschiedenis van het landgoed en over de natuur. Via de app van Vossenstreken kun je de route downloaden en kiezen uit drie thema’s voor vragen. Kies je voor de vogels, ga je op zoek naar amfibieën of wil je verhalen lezen over het landgoed?

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

De grootste zandbak ever en de perfecte plek voor het bouwen van hutten, dat is Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Een fantastische plek voor kinderen om te spelen dus! De dichtstbijzijnde toegang tot de duinen vanaf Tilburg vind je bij Landgoed Bos en Duin in Loon op Zand. Dat is vanaf het centrum met de auto zo’n 15 minuten rijden. Bij Bos en Duin kun je terecht voor een hapje en drankje. En er is een toffe speeltuin buiten bij het terras.

Tilburg met kinderen

Huis ter Heide

Houden je kinderen van dieren, dan is een wandeling in het gebied Huis ter Heide een aanrader. Je hoeft niet eens een hele ronde te wandelen van 4 tot 10 kilometer om de lokale bewoners te zien. Namelijk de Schotse Hooglanders. Ze chillen vaak in het veld vlakbij de parkeerplaats of je ziet ze in de plas genieten.

Huis ter Heide ligt aan de noordkant van Tilburg, richting de Efteling. Aan het Spinderpad is een gratis parkeerplaats.

Tilburg met kinderen

De Oisterwijkse bossen en vennen

Mijn favoriete natuurgebied in de omgeving van Tilburg is bij Oisterwijk, namelijk de Oisterwijkse bossen en vennen. Het ligt op zo’n kwartiertje rijden vanaf het centrum van Tilburg en heeft diverse korte en langere wandelroutes. Parkeren kan gratis bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. In datzelfde gebouw vind je Groot Speijck, een restaurant met binnenspeeltuin. En recht ervoor is een groot grasveld met speeltuin.

Rondom loopt een korte Oerrr ontdekkingswandeling voor kinderen die met bordjes goed aangegeven staat. Ook is er een rolstoelpad dat ook met een degelijke kinderwagen goed te bewandelen is.

Leestip: vijf wandelingen in de buurt van Tilburg.

Tilburg met kinderen

Beekse Bergen

En dan heb je natuurlijk het bekendste safaripark van Nederland, Safaripark De Beekse Bergen, op zo’n 10 minuten rijden van Tilburg. Je waant je in Afrika tijdens autosafari met de loslopende dieren om je heen. (Wel blijven zitten en ramen en deuren gesloten houden!) Ook is er zo’n 3 kilometer aan wandelroute, waar je ook weer andere dieren mee kunt spotten. Er gaat een aantal keren per dag een boot om dieren vanaf het water te bekijken. En er zijn meerdere leuke speeltuinen in het park.

Wil je vooraf spelen? Speelland Beekse Bergen (naast het safaripark) ligt aan een waterplas en heeft heel veel leuke speeltoetsellen voor een dag vol vermaak.

Door entreetickets online te kopen, ontvang je korting op de toegangsprijs.

Heb je zin in een weekend Tilburg met kinderen?