Drie weken hebben Remco, Mats en ik in totaal door Sri Lanka gereisd. We hebben alles op eigen gelegenheid gedaan. Oftewel de route zelf uitgezocht, de overnachtingen zelf gekozen en het vervoer zelf geregeld. Dat is voor Sri Lanka ook prima te doen. En over het algemeen voordeliger dan een pakketreis. Sri Lanka staat bekend als een goedkoop land en dat heb ik ook zo ervaren. De vliegticket was wel prijzig, maar ter plekke liggen de prijzen laag. Ik zet al onze uitgaven voor je op een rij, zodat jij je een beeld kunt vormen van jouw budget voor Sri Lanka.

We vertrokken de dag na kerst. De periode december en januari is hoogseizoen voor Sri Lanka. Het is dan ook de beste reistijd om naar Sri Lanka te gaan. In onze zomermaanden kun je ook prima door Sri Lanka reizen, zolang je rekening houdt met de moesson per regio. De prijzen van de vliegtickets liggen dan vaak wel iets hoger, maar de prijzen lokaal kunnen juist weer lager zijn door het laagseizoen.

In Sri Lanka betaal je met LKR, oftewel Rupee. Voor je gemak heb ik met de wisselkoers van 200 LKR = 1 Euro veel prijzen voor je omgerekend. In Sri Lanka kun je op veel plekken gewoon pinnen bij een ATM met je bankpas of creditcard.

Vliegtickets

Tijdens het zoeken naar vliegtickets speelden de vluchttijden een grote rol. Midden in de nacht overstappen met een klein kind zag ik namelijk niet zitten. Daardoor werden onze vliegtickets wat duurder, wat wel behoorlijk op ons budget voor Sri Lanka drukte. Voor zo’n 500 Euro kun je al met Aeroflot via Moskou vliegen. Wij kozen voor Emirates. Via een overstap op Dubai vlogen we in 15 uur naar de hoofdstad van Sri Lanka. We hadden bagage bijgeboekt en vooraf gekozen stoelen. Op het moment van de reis was Mats 15 maanden oud. Dat betekent dat hij nagenoeg gratis mee op schoot vloog. De totale kosten voor de vlucht waren 2.200 Euro.

Leestip: zo scoor je goedkope vliegtickets

Overnachtingen

Voor enkele plekken moesten we voor ons drieën online een driepersoons kamer boeken, ondanks dat Mats gewoon in zijn Deryan bedje sliep. Maar meestal konden we gewoon op een tweepersoons kamer terecht. We sliepen de hele reis in Sri Lanka in nette hotels, vaak net buiten het centrum omdat wij van rust houden. En met een zwembad, zodat we na een actieve dag in de hitte lekker konden plonsen. Daardoor kwamen we in schitterende groene paradijsjes terecht. De duurste overnachting was ongeveer 50 Euro en de goedkoopste was 22 Euro. Gemiddeld hebben we 30 Euro per nacht betaald. In veel hotels kun je per pin of credicard betalen.

budget Sri Lanka

Vervoer

Om van A naar B te reizen kozen wij hoofdzakelijk de taxi. Vanuit Nederland hebben we met Less Taxi alle trajecten afgestemd. Doordat we meerdere trajecten via hen geregelden, kregen we steeds een korting. In totaal hebben we 240 Euro aan taxi gespendeerd. Onze route door Sri Lanka lees je hier, inclusief een overzicht van de vervoerskosten per deeltraject.

Het traject tussen Kandy en Ella hebben we met de trein gedaan. Dit traject staat bekend als een van de mooiste ter wereld, en terecht! De trein is in Sri Lanka super goedkoop. De 7 uur durende rit kostte maar liefst 4 Euro (!) voor 2 gereserveerde stoelen in de 3e klas wagon. De stoelen in de 2e en 1e klasse zijn iets duurder, maar nog steeds onder de 10 Euro per persoon. Mocht je de treinkaartjes online via een reisorganisatie regelen, dan betaal je vaak een kleine toeslag.

Budget Sri Lanka

Plaatselijk hebben we regelmatig een tuktuk genomen als vervoer. Die prijzen lopen erg uiteen van 100 LKR voor een klein stukje in Negombo tot 500 LKR voor een langer stukje of een bekendere stad. Voor een halve dag tour kun je rekenen op ongeveer 15 Euro. Wil je met de taxi een halve dag tour doen, dan moet je rekenen op ongeveer het dubbele. Al het vervoer dien je steeds contant af te rekenen.

Entree en excursies

Er zijn heel veel gratis dingen te doen en te zien in Sri Lanka, wat weer fijn voor je budget voor Sri Lanka is natuurlijk. We hebben een heleboel excursies gedaan en op een aantal plekken entree betaald. Alle prijzen zijn voor twee personen. Dus waar je in onderstaande schema entree ziet, zou je het door twee moeten delen voor de pijs per persoon. Mats had als dreumes gratis toegang.

  LKREuro (ca.)
AnuradhapuraExcursie Mihintale met tuktuk200010
AnuradhapuraExcursie Anuradhapura met tuktuk300015
AnuradhapuraEntree cave tempel Anuradhapura4002
SigiriyaEntree Lion Rock1092054,60
SigiriyaTuktuk naar Lion Rock5002,5
SigiriyaTuktuk naar Pidurangula Rock10005
SigiriyaEntree Hurulo Eco Park370018,50
SigiriyaOlifanten safari met jeep600030
DambullaEntree Rock tempel300015
KandyEntree Tempel van de Heilige Tand300015
EllaMet tuktuk naar little adam’s peak, waterval en nine arches bridge (hele dag)600030
EllaMet tuktuk naar Lipton Seat theeplantage, tempel (hele dag)600030
EllaToegang weg theeplantages2501,25
EllaEntree theefabriek Lipton5002,50
TissamaharaBootsafari over Lake Tissa350017,50
Tissamahara2 overnachtingen, alle maaltijden en 7 uur jeep safari door Yala50000250
MirissaBoottocht walvissen spotten60000300
MirissaBelasting haven Mirissa voor walvistocht600030
MirissaAyuveda massage600030

Budgettip voor excursies en uitgaven

De boottocht om walvissen te gaan spotten in Mirissa is een flinke hap in je budget voor Sri Lanka, maar had veel goedkoper gekund. Als je met een boot voor meerdere personen mee gaat, ben je rond de 50 Euro per persoon kwijt. Echter, dan zit je op een boot met zo’n 20 anderen en deze boot vaart veel langzamer. Daardoor ben je soms de hele ochtend kwijt aan de excursie. Wij wilden graag meer wendbaarheid en kozen daarom voor een privé speedboot.

Over het algemeen zag ik vooral in Sigiriya en Mirissa goedkope souveniers en lokale kleding. In Negombo liggen die prijzen ietsjes hoger. In Negombo zijn dan wel de massages weer goedkoper dan in Mirissa.

Overweeg je een tattoo in Sri Lanka te laten zetten, dat is er erg goedkoop. Vaak is er een uurtarief van 50 Euro. Wij hebben twee kleintjes laten zetten voor 60 Euro samen, dat is dan in verhouding duur door het starttarief. Denk wel altijd goed na over de voors- en tegens van een tattoo in het buitenland.

Eten en drinken

Het eten en drinken is in Sri Lanka over het algemeen goedkoop, wat heel goed is voor je budget voor Sri Lanka. Voor een kilo bananen (die in Sri Lanka lekker zoet en sappig zijn) betaal je 50 LKR. Een biertje heb je vaak al voor 200 LKR, oftewel een Euro. Maar je vindt er geen straatstalletjes zoals in andere Aziatische landen. Des te bekender een plaats is, des te hoger de prijzen natuurlijk liggen. Zo zijn de Westerse restaurants in Ella en de restaurants op het strand van Mirissa naar verhouding best duur. Voor een diner voor twee met biertjes rekenden we toch wel 5000 LKR af, oftewel 25 Euro. Terwijl de lekkerste lokale maaltijd in een dosai tentje in Kandy slechts 800 LKR kostte, omgerekend 4 Euro.

Het is gebruikelijk om fooi te geven. Op steeds meer plekken worden de prijzen al met 10% ’tax & tip’ opgehoogd. In die gevallen zie je het op de menukaart of in ieder geval op de rekening.

Het ontbijt was in onze reis alle ochtenden bij de overnachting inbegrepen. Als lunch aten we vaak een lokaal gerecht zoals een currie, rijst of noodles. En ’s avonds ook, op een enkele uitzondering na. Gemiddeld hebben we 3000 LKR per maaltijd betaald, wat neer komt op 15 Euro per keer. Dat is dus voor twee personen, want Mats at met ons mee. Als je ongeveer 15 Euro per persoon per dag aanhoudt voor eten en drinken, inclusief fruit, water en andere snacks, zit je wel goed voor je budget voor Sri Lanka.

Budget Sri Lanka

Kan een reis door Sri Lanka goedkoper? Ja zeker! Als je meer tijd hebt en/of zonder kinderen reist en kiest voor reizen per bus of trein, ben je goedkoper uit in vervoer. En slaap je in goedkopere hotels of in hostels, dan bespaar je daar natuurlijk ook weer een deel. Als ik onze reis moet typeren, dan denk ik dat het een gemiddelde reis is voor een gezin. Ik heb ervoor gekozen alles zelf te boeken. Je kunt natuurlijk ook een pakketreis samenstellen, zoals bij de ANWB. In sommige gevallen kan dat zelfs goedkoper uitvallen, omdat een reisorganisatie voordelige inkoopafspraken heeft. Hopelijk kun jij deze informatie gebruiken om tot een berekening van jouw budget voor Sri Lanka te komen.

Een hele fijne reis gewenst!