Reizen met een camper is iets dat hoog op mijn bucketlist staat. Een keertje mocht ik er al even mee oefenen. Het liefst zou ik er zelf eentje aanschaffen, zodat we kunnen vertrekken wanneer we maar willen. Veel landen lijken me mooi om met een camper in rond te trekken. Maar welke landen zijn ideaal voor een camperreis? En welke bestemmingen zijn echte bucketlist bestemmingen met een camper? Ik vroeg het Jantina, die heel veel van campers af weet en er zelfs eentje zelf heeft gebouwd!

Vertel, wie is Jantina?

Geboren en getogen eilandmeisje. Fotograaf. Reiziger. Vrouw van Marco, baasje van hondje, kat en paard. Drinkt thee, eet chocola. 

Je bent enorm deskundig en gepassioneerd in camperreizen. Hoe is dat zo gekomen? 

Ongelukje. Zomaar opeens bedachten we dat het leuk zou zijn om een camper te hebben. We kwamen terug van een klein weekje vakantie in een appartementje en op de snelweg zagen we allemaal campers. Terwijl we in de file stonden, maakten we zomaar wat lukrake plannen. We Fantaseerden over hoe het zou zijn. En voor we het wisten zochten we diezelfde avond nog naar een camper op internet. Helaas vonden we niet wat we zochten en na een flinke zoektocht kwamen we bij iemand uit die zelf een camper had gemaakt en deze verkocht. Uiteindelijk liepen we die camper mis, maar het bracht ons wel op een idee: zelf een camper bouwen. 

Wat is voor jou een voordeel van reizen met een camper?

De camper maakt onze wereld opeens een stuk groter. Het is gemakkelijker om op pad te gaan, voor langere én kortere tijd. Een weekendje naar vrienden die aan de andere kant van het land wonen is geen enkel probleem. We nemen gewoon ons eigen hotelkamertje op wielen mee. 

Zo bezochten we in onze camper al Noorwegen, Slovenië, Duitsland, België, Frankrijk, Schotland, Denemarken en op het moment van schrijven (februari 2020) zit ik in de camper op IJsland. De camper is zo gebouwd dat we óók in de winter op pad kunnen. Hij is goed geïsoleerd en heeft een kachel. 

Wat vind je het allerleukste aan reizen met een camper? 

Je bent enorm flexibel. Je kunt immers gaan en staan waar je wilt. Je kunt iets plannen en het op het laatste moment weer omgooien. Last minute weg gaan. Of juist thuis blijven. We hoeven niets te boeken. We kunnen bij slecht weer verder trekken of als het ergens prachtig is langer blijven. 

Zo wilden we toen onze camper nét af was een klein weekje naar Frankrijk. Onderweg richting het zuiden van Nederland zagen we dat de weersvoorspelling erg slecht was en zijn we richting Duitsland getrokken. Dat is toch heerlijk?! 

Het is ook erg fijn om je eigen bedje te hebben. We hebben een vast bed in de camper, dus we hoeven niet onze “woonkamer” iedere avond om te bouwen. Dat maakt dat we ergens parkeren en naar bed gaan. Zo gemakkelijk is het! Een koelkast, een fornuisje, een fijne stoel om in te lezen. De BBQ met Dutch Oven achterin, de fietsen mee of de duikspullen. We hebben alles bij ons wat we nodig hebben en gaan waar we willen. 

Zijn er ook dingen die je er minder leuk aan vindt? 

In principe niet. Een camperreis is eerst heel even wennen, maar met wat handigheidjes vind je overal camperplaatsen of campings. We hebben een tweepits kooktoestel, dus we kunnen ook gewoon echt lekker koken. (Helemaal in de zomer als we bbq-en.) 

Je past je ook aan. Natuurlijk mis je hier en daar wat luxe, vooral in de winter. Als je wakker wordt en het is minus zes graden in de bus, dan is dat iets aan de koude kant. Maar als je daar op voorbereid bent, hoef je het helemaal niet koud te hebben. Dus zolang ik maar voorbereid ben gaat alles goed! 

Wat is jouw top drie van mooiste bestemmingen om met de camper heen te gaan? 

Noorwegen is echt heerlijk! Je mag er wildkamperen en zelfs midden in de zomervakantie kun je plekken vinden waar je helemaal in je eentje met uitzicht op een fjord staat. Schotland valt wel een beetje in dezelfde categorie. Lekker wild en ruig. Niet altijd lekker weer, maar ook dáár moet je je even op voorbereiden. 

Met de app “campercontact” vinden we overal een mooi plekje. 

Slovenië vond ik ook echt te gek, maar dan wel in het naseizoen. Ik zou er niet graag zijn in het midden van de zomer wanneer de campings overvol zijn. 

Wat staat er bovenaan jouw bucketlist voor een volgende camperreis? 

Ik ben op dit moment een groot deel van mijn bucketlist aan het afvinken. In de winter een reis door IJsland maken. Met de camper uiteraard. Met de veerboot vanuit Denemarken naar de Faeröer eilanden en dan door naar IJsland. 

Ooit zou ik ook nog eens naar Canada willen met mijn eigen camper. De camper vooruit sturen in een zeecontainer en er zelf achteraan vliegen. Maar daar hebben we wel serieus veel tijd voor nodig. 

Maar Europa is zo mooi en groot! Er zijn echt heel veel plekken waar ik naar toe zou willen. Of opnieuw naar toe zou gaan. Noorwegen, Schotland en Slovenië staan wat dat betreft nog steeds op mijn lijstje. 

Wat is jouw ultieme tip voor een camperreis? 

Go! Echt gewoon gaan. 🙂 Oke, misschien moet je je voorbereiden. Het is wel fijn dat het kamperen geen creperen wordt. Het mag best een beetje luxe zijn. Een goed bed in je camper maakt een wereld van verschil. 

Bedenk wat voor jou belangrijk is als je op vakantie bent. Niet alleen qua bestemming, maar wat je wilt doen en wat voor omstandigheden je belangrijk vind. Ik vind het belangrijk om lekker te slapen én lekker te eten. Aan beide voorwaarden kunnen we in onze camper voldoen. 

camperreis

Je bent ook fotograaf. Welke tips heb je voor de reislustige lezers? 

Ik ben fotograaf van beroep, ik fotografeer bruiloften en portretten. Ik doe werk voor bedrijven en een paar magazines. Dat maakt ook dat ik een flexibele baan heb. Als ik van tevoren maar mijn reisperiodes blok in de agenda, dan kan ik er altijd op uit. Mijn man is leraar, dus de schoolvakanties zijn over het algemeen wel vrij geroosterd in mijn agenda. 

Als tip wil ik je graag meegeven dat je geen fotograaf hoeft te zijn om van je foto’s te genieten. Maak lekker veel foto’s en zoek later de mooiste uit, druk ze af en hang ze op in je huis. Zo beleef je iedere keer opnieuw die mooie herinneringen én je hebt altijd gesprekstof als er visite komt. 

Lijkt het jou ook wat om je eigen camper te bouwen en erop uit te trekken?