Als vrouw alleen op reis gaan kan spannend zijn. Het roept ook regelmatig opmerkingen uit de omgeving op. “Zou je dat nou wel doen, meid?” of “Is het wel veilig als vrouw alleen?”. Nou ja, het kan in ons eigen land ook onplezierig voor vrouwen zijn, in een kroeg of ’s avonds alleen op straat. Ik heb me er nooit door tegen laten houden en ik hoop jij ook niet! Als vrouw heb ik door verschillende landen gereisd, waaronder India, Jordanië, Peru, Brazilië en Argentinië. En ik heb mijn ervaringen omgezet in tips voor jou om als vrouw alleen op reis te gaan.

Als vrouw alleen op reis

Het is niet zo dat ik het persé nodig vond om als vrouw alleen op reis te gaan. Welnee, het was veel simpeler. Ik wilde ergens heen en niemand wilde mee. Dus boekte ik gewoon in mijn eentje een ticket en klaar. Achteraf denk ik dat het alleen reizen me heel veel heeft gebracht. Met name inzichten in mijzelf die ik anders niet zo snel zou hebben gehad denk ik. Maar wat je reden ook is, zelfontdekking of ontdekking van de wereld, als vrouw alleen reizen en überhaupt alleen reizen vind ik fantastisch leuk.

Kies je bestemming verstandig

Er zijn bestemmingen die als vrouw makkelijker te bereizen zijn en bestemmingen die wat lastiger kunnen zijn. Het ligt natuurlijk voor een groot deel aan jezelf, waar je je prettig bij voelt en wat jouw voorkeuren zijn. Maar over het algemeen zijn landen als India, Egypte, Marokko en Brazilië minder geschikt om als vrouw alleen naar toe te reizen. Vrouwen worden er vaker dan gemiddeld lastig gevallen, geïntimideerd of zelfs verkracht. Ik vond India bijvoorbeeld heel heftig toen ik er als vrouw alleen rondreisde. Ook Rio de Janeiro in Brazilië vond ik wel extra spannend. Maar misschien ook weer niet meer spannend dan dat ik er als man alleen zou zijn geweest. Er is nou eenmaal meer criminaliteit en dat vraagt sowieso om oppassen.

Wil je landen die bekend staan als minder vrouwvriendelijk toch bezoeken, overweeg dan om een georganiseerde reis te doen. Of ga eerst eens naar andere landen die juist bekend staan als gemakkelijk om te reizen. Zo kun je eerst ervaren hoe het je als vrouw alleen op reis bevalt.

Luister naar je gevoel

Wij vrouwen hebben vaak een feilloze intuïtie. Een onderbuik gevoel dat je kriebels geeft wanneer er iets leuks staat gebeuren. Een verrassing ruiken wij soms al van mijlen ver. Maar zo werkt dat ook met onraad. Dat komt er een ander gevoel dat je vertelt dat iets niet helemaal pluis is. Hoe leuk iets vervolgens ook lijkt om heen te gaan / met iemand te gaan doen/ enzovoorts, luister naar je gevoel. Verkeerde kriebels? Dan gewoon niet doen.

Ook leuk: tips voor solo reizen

als vrouw alleen op reis

Voorkom penibele situaties

Als vrouw alleen op reis kun je kwetsbaar zijn. Tenzij je een zwarte band in een vechtsport hebt en zeker weet dat je een eventuele vervelend persoon makkelijk op afstand werpt, vind ik het verstandig om situaties waarin je (extra) kwetsbaar wordt zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld ’s avonds alleen over straat op een plek met weinig volk en verlichting. Compleet dronken van de wereld zijn. Of een lang stuk liften met een vreemde. Het kan allemaal wel, maar ik vind het minder verstandig omdat er niet snel iemand is die je te hulp kan schieten als een ander verkeerde bedoelingen heeft. En fysiek zijn wij vrouwen nou eenmaal minder sterk.

Kleed je als vrouw gepast

Er is niks mis met er leuk uit willen zien terwijl je als vrouw alleen op reis bent. Wel is het daarbij verstandig om je niet te uitdagend te kleden. Want uitdagen is niet zo slim. Je wilt immers geen ongewenste aandacht. Check daarom altijd ook de kledingadviezen en -gebruiken voor je vertrekt. Zoals het kledingadvies dat ik voor Marokko gaf.

Jurkjes kunnen echt wel prima hoor. Maar – zoals in veel boeddhistische landen toch al als advies geldt – ik zou jurkjes met mouwtjes en tot op de knieën kiezen. Ook heb ik altijd een sjaal bij me. Ik vind het prettig deze om mijn schouders te slaan of half over mijn hoofd om me wat meer te bedekken in bijvoorbeeld een Islamitisch land. En wat sierraden betreft, op reis draag ik enkel de ringen en oorbellen die ik altijd draag. Kettingen en armbandjes laat ik liever thuis. Die kun je onderweg ook als souvenir kopen.

Reageer verstandig

Wanneer je op vrouw alleen op reis bent, kan het gebeuren dat je op een onaangename manier benadert wordt. Er wordt iets naar je geroepen, er stapt iemand op je af of iemand zit onnodig veel te dichtbij in een bus. Van nature hebben we allemaal een voorkeur in fight, flight of freeze. Oftewel de één reageert actief, de ander rent weg en een derde doet helemaal niets in een dergelijke situatie. Mocht je op een ongewenste manier benaderd worden, probeer na te denken over de meest verstandige reactie. Ben je alleen en kun je weg, zorg dan dat je weg komt. Zijn er heel veel andere mensen om je heen die je eventueel kunnen helpen, dan mag je er best wat van zeggen of iemand om hulp vragen. Schat je kansen in voor je reageert.

Zorg voor je eigen veiligheid

Er zijn allerlei persoonlijke alarmapparaten te koop. Ik heb die nooit gebruikt. Wel had ik altijd een multitool bij me. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het een kadootje van mijn vader is en vooral als handig ding bedoeld was. Maar toch, zo’n klein tooltje met iets scherps is niet verkeerd om in je tas bij de hand te hebben. Een klein busje deo of haarlak wordt ook wel eens genoemd.

Ook leuk: solo kamperen, leuk! Maar is dat niet saai?

Als vrouw alleen op reis

Toon je zelfverzekerde vrouwelijkheid

Ook al voel je je (even) onzeker, dat hoeft je lichaam niet te laten zien. Dus hou je rug recht, je schouders recht en je blik vooruit. Als jij gelooft dat je de wereldvrouw bent die precies weet waar ze is (ook al ben je tijdelijk verdwaald) en dat je de hele wereld aan kan, dan geloven anderen dat ook. En mensen met verkeerde bedoelingen blijven dan meer op afstand.

Hou als vrouw alleen op reis contact met het thuisfront

Naast dat je thuisfront zich misschien een beetje ongerust maakt, vinden ze het ook gewoon hartstikke leuk om iets van je te horen. Een appje is al voldoende of gebruik een log zoals Polarsteps. En als je dan af en toe laat weten waar je bent en waar je heen gaat, weten ze ook globaal waar je ongeveer uit hangt. Dat is leuk en altijd handig!

En tot slot: ben trots op dat je als vrouw alleen op reis gaat! Wij vrouwen kunnen dat prima. Geniet ervan!