Mats was welgeteld 12 weken oud toen Remco en ik de vliegtickets naar Jordanië boekten. Tijdens de rondreis zou hij 6 maanden zijn. Op deze reisplannen heb ik nogal wisselende reacties gehad. Het meerendeel uitsluitend positief. Een aantal vroeg zich af wat we met een baby nou helemaal in Jordanië gingen doen. Ik proefde de onderliggende vraag “waar begin je toch aan?”. Nou, ik kan je vertellen dat onze reis door Jordanië één van de meest relaxte reizen met een baby is geweest van alle reizen die we tot op heden met kleine Mats hebben gemaakt. Jordanië met kleine kinderen is een heel goed plan! Ik geef je handige tips over wanneer en hoe te gaan, wat neem je mee en hoe zit het met borstvoeding in Jordanië.
Eigenlijk overal ter wereld zijn mensen volgens mij wel dol op kinderen. In Jordanië is dat nog een paar tandjes sterker. Waar het precies door komt, weet ik niet. Mij is verteld dat het in de cultuur van Jordanië zo is dat men goed voor kinderen wil zijn, omdat dat extra bij draagt aan een goede ontvangst in het hiernamaals. Wat ik gezien en ervaren heb, is een pure en onbaatzuchtige liefde voor kinderen. Overal waar we kwamen werd Mats met open armen ontvangen. Vaak letterlijk. Regelmatig werd hij opgepakt, geknuffeld en gekust. Soms zelfs gewoon door passanten.
In het begin moest ik wel een beetje wennen aan al die aandacht voor Mats. Het leek alsof hij een lucky boeddha was die iedereen aan wilde raken. Voor ons Nederlanders is het heel raar als een vreemde op straat opeens je baby van je aan wil pakken om te knuffelen. Of raar… eigenlijk ondenkbaar. In Jordanië is het niet raar. En het is handig je daarop en op een aantal andere punten voor te bereiden voor je met je kind naar Jordanië gaat.
Wel of niet toelaten
Natuurlijk is het verstandig je te bedenken wat je met de aandacht voor je kind(eren) wilt. Mats is toevallig heel makkelijk met onbekende mensen. Hij vond het in Jordanië allemaal prima en gezellig. En dan vond ik dat ook. Voor ieder kind is dat uiteraard anders. Wil jij of wil jouw kind niet door anderen worden opgepakt of aangeraakt worden? Laat dat dan netjes en op een rustige manier weten. Men bedoelt het (vaak) alleen maar goed. Maar jij bepaalt natuurlijk altijd zelf of je het toe laat.
Beste reistijd voor Jordanië met kinderen
De beste reistijd voor Jordanië met kinderen is in de lente en in de herfst. De temperatuur is aangenaam, niet te heet, maar wel warm genoeg om bijvoorbeeld te kunnen gaan zwemmen. Vermijd de zomer, want die is snikheet.
In de winter is het in het zuiden bij Aqaba soms nog net voldoende om te zwemmen. In het noorden van Jordanië en vooral in Wadi Rum zal het in de winter, met name ’s avonds en ’s nachts, wel echt heel koud zijn. Wil je toch in de winter, neem extra warme kleding mee .
Lees ook: alles over de jeeptours en overnachten in Wadi Rum
De draagzak en buggy mee
Ga je met kleine kinderen naar Jordanië, dan adviseer ik in ieder geval om een draagzak mee te nemen. Voor de highlights zoals Petra en Wadi Rum heb je die namelijk echt wel nodig. Ook in Amman vond ik de draagzak prettiger vanwege de vele heuvels en straten met trappen.
Op een aantal plekken kun je ook wel met een buggy of wandelwagen vooruit. Zoals de stad Madaba, de boulevard langs de kust bij Aqaba en op een resort aan de Dode Zee.
Lees ook: tips voor je bezoek aan Petra
Met een huurauto
Wij kozen bij onze reis met baby door Jordanië ervoor om zelf met een huurauto een rondreis te maken. Het lijkt mij de meest praktische optie met een klein kind. Op die manier kun je op je eigen tempo je route afleggen. Je hebt geen vaste planning van een groepsreis om rekening mee te houden. Bij het huren van een auto kun je eenvoudig een autostoeltje erbij huren.
De afstanden tussen de voornaamste plaatsen in Jordanië variëren nogal. Voor de King’s Highway trek je echt een hele dag uit. Andere trajecten zijn vaak toch wel minimaal vier-vijf uur rijden. Behalve van Aqaba naar Wadi Rum, dat is nog geen uur rijden. Met Mats als baby vonden we deze reistijden ideaal, aangezien Mats als baby nog veel sliep overdag en zich verder in de auto prima vermaakte. Met iets oudere kinderen kun je de route beter meer opknippen in stukken.
Lees ook: de ideale route voor Jordanië
Speciale tips bij warmte
Ongeacht in welk seizoen je met je kind naar Jordanië gaat, de zon kan er behoorlijk branden. Daarom is het verstandig één of meerdere hoedjes voor je kind mee te nemen. En een goede zonnebrandcrème met factor 50 speciaal voor kinderhuidjes is een must. Katoenen kleding is het beste bij warme temperaturen. Om het huidje van je kleintje te beschermen kun je ook een UV-werende kleding aandoen.
Daarnaast wordt geadviseerd om bij warmte je kind extra te laten drinken om zo voldoende vocht te houden. In Jordanië kun je geen water uit de kraan drinken. Wat je ook kunt doen, is een sabbelspeen meenemen. Die kun je dan vullen met bijvoorbeeld een stukje fruit. In je hotel zijn de mensen vast bereid om het in de vriezer te leggen, zodat je kleintje later een lekker frisse en gezonde ijslolly heeft.
Uitslapen op de kamer
Een praktisch pluspunt bij reizen door Jordanië met baby’s dat ik graag met je deel is het volgende. In vrijwel alle hotels hoef je pas om 12 uur uit te checken. In plaats van 10 of 11 uur dat we in Europa vaak gewend zijn. Daardoor kon Mats zijn ochtendslaapje nog op de kamer doen (tenzij we een excursie gingen doen). Behalve in Wadi Rum, in een tentenkamp vertrek je vaak alweer vroeg in de ochtend terug naar de bewoonde wereld.
En ik vind het Deryan babybedje ideaal. Dat namen we in ons koffer mee. Op iedere hotelkamer paste het bedje er makkelijk bij. Zo had Mats steeds zijn eigen slaapplek en hoef je geen gebruik te maken van campingbedjes van hotels. Het zou overigens prima kunnen dat die bedjes over het algemeen schoon en goed zijn, ik heb ervoor gekozen geen gebruik van te maken.
Lees ook: alles over een verblijf in Wadi Rum
Borstvoeding in Jordanië
In een land waar je als vrouw het beste je schouders en knieën netjes bedekt houdt kun je je voorstellen dat je beter niet openbaar borstvoeding in jordanië geeft. Er zijn genoeg eenvoudige mogelijkheden om discreet borstvoeding in Jordanië te geven, zoals op je hotelkamer, op een (invalide)toilet of in je huurauto bedekt met een sjaal. Of vraag een lokale vrouw waar je borstvoeding zou kunnen geven. Ze helpen je graag. Ik mocht me in een grot in Petra afzonderen, terwijl Remco gezellig met de bedoeïne vrouw aan de thee zat.
Privé zorg
De kwaliteit van medische zorg in Jordanië is lager dan in Nederland. Het is goed dat je dat weet als je met je kind naar Jordanië gaat. Laten we hopen dat je het niet nodig gaat hebben. Mocht er toch iets zijn, je kleintje wordt ziek of je maakt je ergens zorgen over, dan kun je het beste naar een privé ziekenhuis of arts gaan. Een kennis van me gaf dit advies nadat iemand in haar familie helaas medische zorg in Jordanië nodig had.
Ik hoop dat ik je met deze informatie heb laten zien dat Jordanië een fantastisch land is om met je baby of kind naar toe te gaan. Mocht je vragen hebben, let me know!
He, wij zijn ook van plan om te gaan. CB geeft advies om te vaccineren m, hebben jullie dit ook gedaan?
Wat leuk! Ja , wij hebben gekozen voor alles zoals in rijksprogramma aangevuld met hep A.