Van belangrijke dingen vergeet je de eerste keer nooit meer. Zoals de eerste keer dat je verliefd wordt. Of je allereerste verre reis. Zo heb ik dat met Thailand. Mijn allereerste verre reis, zonder ouders en met mijn rugzak. Het is inmiddels alweer jaren geleden en nog steeds word ik warm van alle fijne herinneringen aan die reis. In ruim vijf weken tijd bezocht ik zo’n beetje alle hoeken van het land. En daaruit heb ik de ideale reisroute door Thailand samengesteld. Deze route kun je in 3 weken afleggen, of je kunt natuurlijk langer op bepaalde plekken blijven.

De ideale reisroute door Thailand start in Bangkok

Het meest logische startpunt van de ideale reisroute door Thailand is in Bangkok. Simpelweg omdat je waarschijnlijk op deze stad vliegt. Na de lange vlucht en het tijdverschil wil je vast even bijkomen. Daarom raad ik je aan om een aantal dagen in de hoofdstad te blijven. Zo kun je op je gemak tot rust komen, de stad verkennen en kennismaken met de Thaise cultuur. Bezoek de floating market, het Grand Palace, de tempel Wat Prae Kaew, de Golden Mount en de gezellige backpackersstraat Khao San Road. En koop een kaartje voor de nachttrein naar Chiang Mai.

Per trein naar Chiang Mai

De in het noorden gelegen stad Chiang Mai ligt op een behoorlijke reisafstand. Het meest praktische is de nachttrein. De stapelbedden slapen prima. En in de bar-coupé vind je gezelligheid met andere reizigers.

Chiang Mai zelf is de beste uitvalsbasis voor een jungle trekking. Kies er een van minimaal twee of drie dagen. Die tijd heb je echt nodig om wat dieper het gebied in te gaan. Je bezoekt Longnecks en/of andere inheemse volken die nog meer geisoleerd van de wereld leven. Daar slaap je ook, dus bereid je voor op een back-to-basic avontuur.

Verder bezoek je in Chiang Mai natuurlijk Doi Suthep, een schitterende tempel bovenop een berg, en de bekende witte tempel. Een hele dag is hiervoor voldoende. Voor een rustigere ervaring reis je verder naar Pai voor een dag of twee. Dit hippiedorpje heeft een hele relaxte vibe.

Ook leuk: Khao Sam Roi Yot nationaal park, een van de meest gevarieerde parken in Thailand.

De tempels in Sukhothai

Per bus reis je vanaf Chiang Mai in vijf uurtjes naar het iets zuidelijker gelegen Sukhotai. Dit plaatsje moet je echt bezoeken. Het is nog redelijk weinig bezocht en daardoor kun je in relatieve rust het tempelcomplex bekijken.

Het gehele complex is in vijf gebieden opgeknipt. Je koopt een enttreekaartje voor alle gebieden samen. Het leukste en het meest praktische is om een fiets te huren, zodat je meerdere gebieden kunt gaan zien. Dit is allemaal mogelijk op één dag. Ik vind de boeddhistische cultuur en bezienswaardigheden enorm interessant. Dit complex was voor mij één van de toppunten van mijn reis.

sukhotai

De levendige stad Ayutthaya

Vervolgens reis je per bus verder naar het zuiden, naar het bekendere Ayutthaya. Ook deze rit duurt ongeveer vijf uur. De stad is duidelijk veel toeristischer, maar wel leuk om enkele dagen te verblijven. Er zijn verschillende interessante tempels. De bekendste is Wat Phra Mahathat. In de 18e eeuw hebben Birmezen tijdens een inval veel boeddhabeelden onthoofd. Een hoofd is door de jaren heen met een boom vergroeid geraakt en misschien wel het bekendste beeld van Thailand geworden.

Alle tempelcomplexen vragen separaat entreekosten. Ook hier kun je weer een fiets huren om je te verplaatsen. Of vraag een tuktuk je rond te rijden.  

Hou je van de boeddhistische ruïnes, dan is een bezoek aan Lopburi onderdeel van jouw ideale reisroute door Thailand. De trein brengt je er in anderhalf uur heen en dat maakt een bezoek voor een dagje mogelijk. En hier is het weer veel rustiger dan in Ayutthaya. Hoewel, met mensen dan. Er zijn wel enorm veel apen, dus let een beetje op je spullen.

Lees ook: een reis door Ayutthaya en Sukhothai

Nationaal park Khao Yai 

Na alle boeddhistische beelden ben je ongetwijfeld toe aan iets anders. Je pakt de trein naar Pak Chong in het oosten van Thailand. Na twee uur ben je op je uitvalsbasis aangekomen voor een bezoek aan Nationaal park Khao Yai. Het leukste is om in één van de ecolodges te overnachten, dichtbij het park. De tropische omgeving maakt je meteen enthousiast.

Vanuit de lodges worden verschillende jungle excursies aangeboden, te voet of per jeep. Naast interessant wildlife spotten kun je er ook mooie watervallen bezoeken. Één of twee volle dagen zijn voldoende voor je verblijf.

Pak Chong
Mijn jungle kloffie en met speciale sokken aan tegen de bloedzuigers.

De indrukwekkende Bridge over River Kwai

De makkelijkste manier om van Pak Chong naar het westen te reizen is om weer de trein te nemen. De halte is Kanchanaburi. Deze stad geniet om verschillende redenen internationale bekendheid. Op een uurtje rijden van de stad kom je bij de historische Hellfire Pass. In de 2e wereldoorlog hebben krijgsgevangenen als dwangarbeiders aan een kilometers lange treinrails moeten werken. Met simpele pikhouwelen moesten ze hele kloven door de bergen hakken onder de meest embarmelijke omstandigheden. Velen hebben het niet overleefd. Een bezoek aan het museum laat de gruwelijkheden tot in je botten doordringen. Het museum en een bezoek aan de kloof kun je combineren met een wandeling of treinreis over de rails die als spoor over de rivier Kwai gaat.

de brug over River Kwai

Op een uur afstand kun je een van de – wat mij betreft – mooiste watervallen ter wereld bezoeken: de Erawan watervallen. Deze turquoise watervallen bestaan uit zeven verdiepingen. Door de jungle klim en klauter je in ongeveer een uur omhoog. Zo nu en dan kun je een verfrissende duik in het ijskoude water nemen.

Een bezoek aan Hellfire Pass en de Erawan watervallen kun je vanwege mogelijke drukte het beste vooraf online regelen. Via Get Your Guide vind je verschillende opties voor je excursies. Ik raad je aan om twee dagen in Kanchanaburi te blijven.

Meestal raad ik je juist allerlei toffe dingen aan. Nu wil ik je vragen iets vooral NIET te doen. Ga niet naar de zogenaamde Tiger Tempel bij Kanchanaburi. Je kunt er tijgers aaien en met ze wandelen. Dat klinkt misschien bijzonder, maar het zijn wilde dieren en dit hoort echt niet. De plek is al jaren in opspraak vanwege het leed van de dieren. De tijgers worden mishandeld en bedwelmd. Ik hoop dat het complex binnenkort voorgoed gesloten wordt.

Lees ook: Pak Chong en Kanchanaburi

Afsluiting op het strand

Na je bezoeken aan de hoofdstad, de jungle, de vele boedhhistische complexen en historische bezienswaardigheden is het tijd voor wat laatste dagen ontspanning aan het strand! Vanuit Kanchanaburi neem je de trein richting Bangkok. Dat duurt twee uurtjes. Vervolgens pak je de bus door naar de plek voor de afsluiting van je rondreis. Qua reisafstand en reistijd stel ik twee mogelijkheden voor ter afsluiting van jouw ideale resiroute door Thailand.

De eerste is het strand bij Phuket, op het vasteland. In Phuket is Kata strand erg leuk. Je kunt er surfen of je eerste lessen nemen en er zijn legio leuke zaakjes voor eten en drinken. Ook maak je er eenvoudig toffe boottrips, zoals naar Koh Phi Phi. Op Koh Phi Phi Don kun je ook overnachten, bijvoorbeeld in een sfeervol houten huisje. Dit eilandje is veel rustiger dan Phuket.

Lees ook: afsluiting op Phuket en Koh Phi Phi

Een andere keuze is één of een combinatie van de eilanden Koh Samui, Koh Tao of Koh Phangan. Alle drie hebben ze een geheel eigen sfeer. Samui staat bekend om de vele palmbomen, Tao is ideaal voor duikers of als je je padi wilt halen en op Phangan worden de grootste feesten georganiseerd.

Hou bij het plannen van je rondreis door Thailand ook rekening met de beste reistijd. Omdat het een vrij groot land is, kan het weer in het noorden nogal wat verschillen van het zuiden. November tot en met februari zijn over het algemeen de beste maanden.

Welke highlight zou jij willen toevoegen aan deze ideale reisroute door Thailand?