Het land van kamelen en kastelen. Van het laagste punt van de wereld en de roze woestijn. En van het wereldwonder Petra natuurlijk. Hoewel Jordanië niet heel groot is, kan het lastig zijn om een ideale reisroute samen te stellen langs al deze waanzinnige highlights. Inmiddels heb ik Jordanië twee keer bezocht en beide keren heb ik een andere reisroute gekozen. Met die ervaringen ga ik je op weg helpen om de ideale route door Jordanië te maken.

Twee weken neem ik even als uitgangspunt, omdat dat in mijn ogen de ideale verblijfduur is. Ook met kinderen is dit tempo te doen. Afhankelijk van je reistempo en welke plekken je wilt bezoeken zou het ook in kortere tijd kunnen. Of langer natuurlijk! De eerste keer reisde ik grotendeels met OV. De tweede keer kozen Remco en ik voor een huurauto. Dat vond ik veel prettiger! Je bent niet gebonden aan tijden – als bussen al überhaupt op tijd rijden – en je kunt dan echt geheel je eigen route door Jordanië samenstellen. En natuurlijk stoppen waar je wilt. En geloof me, er zijn echt heel veel punten in deze route waar je even wilt stoppen om te genieten van het uitzicht! Dus ik ga er ook even vanuit dat je met een huurauto reist.

Start in Amman

Begin je route door Jordanië in de hoofdstad Amman. Met de dag van aankomst meegerekend is 4 dagen voldoende voor een beetje bijkomen, een bezoek aan de bekendste bezienswaardigheden van Amman en een dagtrip naar het schitterende Jerash. Deze oude Romeinse stad staat op de UNESCO site en ligt op een half uur rijden van Amman. Er staan nog zoveel pilaren en gebouwen, dat je je gemakkelijk een voorstelling maakt van hoe de stad in de hoogtij dagen eruit gezien moet hebben.

Ook leuk: de must see’s van Amman

Het Arab Tower Hotel in het centrum van Amman is een perfecte uitvalsbasis temidden van de meeste highlights. Je dag begint met een lekker ontbijt en uitzicht over de stad vanaf het dakterras.

route voor Jordanië
Uitzicht op Jerash

Over de King’s Highway

Vervolgens gaat je route door Jordanië je via de bekendste snelweg van het land richting het zuiden: De King’s Highway. Net buiten Amman rijdt je de stad Madaba al binnen en dat is zeker een stop waard. Je vindt er de Saint George kerk met een uiterst bijzondere mozaïek op de vloer, namelijk de vroegere wereldkaart van eeuwen geleden. Behalve wat souvenirs shoppen en misschien wat eten en drinken zou ik niet te lang in Madaba blijven en weer verder de snelweg op gaan.

Madaba Kaart
onderweg in Jordanie
onderweg in jordanie

Je vervolgt je weg door allerlei dorpen en stadjes. Let op de vele verkeersdrempels. Onderweg kom je langs indrukwekkende uitzichten op de bergen. Een mooie stop zo ongeveer halverwege is bij Kasteel Karak. Dit oude kruisvaarderskasteel uit de 12e eeuw heeft een belangrijke rol vervult en er is nog veel van over om te bezoeken.

Lees ook: terug in de tijd in Jerash

En uiteindelijk leidt de route door Jordanië je naar Wadi Musa. Dat is de stad waar je overnacht om vervolgens naar het wereldwonder Petra te gaan. Heb je op de dag nog tijd, dan kun je als voorproefje een bezoek aan Little Petra brengen. Dit kom je onderweg tegen.

karak kasteel
karak kasteel

Het wereldwonder Petra

Petra is werkelijk de allermooiste plek die ik ooit gezien heb. Zelfs de tweede keer liep ik met grote ogen rond, bijna alsof het weer de eerste keer was. Ik vind het fascinerend hoe de roze stad ooit uit de rotsen is gehakt. En het leuke is, je kunt je bezoek zo avontuurlijk maken als je zelf wilt. De oude stad is allemaal redelijk vlak. Maar voor de bijzondere uitzichten op het geheel heb je legio wandelpaden omhoog, die soms behoorlijk uitdagend zijn.

Lees ook: tien interessante weetjes over het wereldwonder Petra

Ben je echt een enorme fan en wil je alle paden bewandelen en rotsen beklimmen? Neem in je route door Jordanië dan 2 dagen de tijd voor Petra. Ik koos voor 1 hele dag en hield op de dag van vertrek tijd in de ochtend over voor een eventueel tweede bezoek.

Wij verbleven 2 nachten in het Candles hotel in Wadi Musa en dat beviel ons goed. Dit hotel ligt op nog geen 500 meter van de ingang van Petra. De prijzen voor hotels liggen hier wat hoger dan gemiddeld, terwijl de kamers kleiner zijn.

Lees ook: 7 tips voor je bezoek aan Petra

petra jordanie
petra jordanie
petra jordanie
petra jordanie

Relaxen in Aqaba

Na je bezoek aan het schitterende Petragaat je route door Jordanië verder via de King’s Highway en daarna Dessert Highway naar Aqaba, helemaal in het zuiden. Dit is een plek waar je even helemaal kunt relaxen. Er zijn niet veel bijzondere dingen te zien en wij kozen er dan ook voor om 4 dagen in een wat luxer (en prijzigere) hotel met zwembaden te verblijven, namelijk het mooie Marina Plaza resort. Hier sliep ik ook tijdens mijn eerste reis door Jordanië.

Kies je liever een meer budgetvriendelijk hotel, die zijn er genoeg in Aqaba zelf te vinden. Mocht je naar het strand willen, hou wel rekening met de islamitische cultuur. De resorts hebben een privé strand, waar je in bikini kunt liggen.

aqaba in jordanie
aqaba in Jordanie

Slapen in de Wadi Rum woestijn

Na een paar dagen relaxen is het tijd voor weer een hoogtepunt, namelijk een bezoek aan de Wadi Rum woestijn. Tijdens mijn eerste reis kon ik er door tijdnood enkel een middag en avond spenderen. Toen ik met Remco en Mats terug ging, moest en zou ik een nacht in Wadi Rum blijven. En dat was magisch! Ik zou deze uitzonderlijke ervaring voor geen goud hebben willen missen, dus zorg dat je hoe dan ook tijd voor over houdt in je route door Jordanië. Ook de jeep safari vond ik weer geweldig. Er is zoveel te zijn en er zijn zoveel mooie uitzichten op de immens grote woestijn. Ik zou er nog wel honderd keer kunnen komen en me nog niet vervelen.

Leestip: Syrië, een rondreis langs oude steden

Wij sliepen 1 nacht in Candles camp. Na boeking heb ik via whatsapp contact gehad met de eigenaar om de pick up vanuit Wadi Rum village (het dorp tot waar de geasfalteerde weg loopt) en de jeep safari op de dag van aankomst te regelen. Dat contact ging allemaal heel vlot. En dit kamp ligt soort van achteraan in de woestijn. Je rijdt alle kampen voorbij en waant je dus echt alleen in de woestijn. Fantastisch!

Lees ook: alle info over Wadi Rum bij elkaar

wadi rum
wadi rum jeep safari
wadi rum

Naar de Dode Zee

Na het ontbijt wordt je weer teruggebracht naar de bewoonde wereld. Via de Dessert Highway en vervolgens de Valley Highway en de Coast Highway rij je naar de Dode Zee. Iedereen heeft het altijd over de King’s Highway, die ik al eerder noemde, maar ik heb het beste voor het laatste bewaard. Deze route langs woeste bergen en diepe dalen is namelijk echt de mooiste route van Jordanië als je het mij vraagt. Misschien zelfs wel één van de mooiste routes die ik ooit gereden heb. Het stuk met de afdaling richting de Dode Zee kent veel bochten en een snelle daling, maar is echt zo vet! het landschap verandert bij iedere paar meter dat je daalt, van rauwe rotsen naar groene oases, fantastisch!

dealth valley highway
jordan

Aangekomen bij de Dode Zee MOET je natuurlijk zelf gaan ervaren of je echt blijft drijven. Dat kan door een stop aan zee. En jezelf insmeren met de helende modder hoort er natuurlijk ook bij. Wij kozen ervoor om 3 nachten in het luxe Ramada Resort Dead Sea te verblijven. Dit resort heeft een privé strand aan de Dode Zee en daarnaast zwembaden. Dat vonden wij wel fijn. Bij het strand heb je bedjes en faciliteiten om het olie-achtige zoute water van je af te spoelen. En voor kleine Mats was het zout te heftig voor zijn huid, dus hij kon vooral in de zwembaden poedelen.

Leestip: de zes highlights van Israël

dode zee
dode zee

Het resort ligt in een soort braakliggend terrein tegen de grens van Israël aan. Er is niets te doen in de directe omgeving, maar ja, wat heb je nog meer nodig dan een ligbedje en een drankje om je reis af te sluiten 😉 .

Via Mount Nebo naar huis

En dan komt het einde van de route door Jordanië al in zicht, snik! Afhankelijk van je vertrektijd vanaf het vliegveld in Amman kun je vanuit de Dode Zee er heen rijden of nog een nacht in de buurt van Amman slapen. Wij kozen voor het laatste. Onderweg brachten we nog een bezoek aan Mount Nebo, de plek waar Mozes volgens de Bijbel over het beloofde land uitkeek. Hoewel de plek uitkijkt over een vrij eentonig gekleurd glooiend landschap vind ik het een indrukwekkende plek vanwege de betekenis en daarom zeker een bezoek waard.

mount nebo

De laatste nacht in Jordanië sliepen wij in Faraseen Apartments. Deze liggen in een buitenwijk. Eerlijk gezegd dacht ik eerst dat we op een hele vreemde plek uit zouden komen, maar niets is minder waar. Er is in de omgeving weliswaar niets te zien of doen, maar de eigenaar doet er alles aan om het je helemaal naar de zin te maken, zoals bijvoorbeeld super lekker eten laten brengen. En de appartementen zijn enorm ruim. Ook biedt hij een gratis transfer naar het vliegveld. Wij hadden de dag ervoor de huurauto al ingeleverd, zodat we op de dag van vertrek dat gedoe niet hadden en kosten konden besparen. Ook toen kwam de eigenaar ons kosteloos op het vliegveld halen, wat zo’n 15 minuten rijden is.

En dat zit het er echt op. De route voor Jordanië is rond. Als je minder tijd tot je beschikking hebt, kun je met name in je verblijf in Aqaba en aan de Dode Zee tijd inkorten. Whatever you do, sla niet de nacht in de woestijn over!

Travelmovie

Van deze reis hebben we een film gemaakt met daarin clips en foto’s van de mooiste plekken. Ga je met ons mee op reis?

Voor de Kleine Globetrotter vertelde ik nog uitgebreider over onze reis als gezin door Jordanië. Dat blog lees je hier.

Heb je korter de tijd, bijvoorbeeld tien dagen, dan kun je er ook voor kiezen om van Amman naar Aqaba door Jordanië te reizen, zoals Daphne de Vries deed. Je kunt vliegen op Amman en de terugvlucht kiezen voor Amman of vanaf Aqaba naar Nederland.

Praktische informatie

De beste reistijd voor Jordanië is van maart tot en met mei, oktober en november. In de zomer kan het flink heet worden. De winter is veel zachter dan bij ons, maar in de woestijn kan het dan – vooral ’s nachts – flink afkoelen.

Vanaf Amsterdam of Brussel vlieg in je bijna vijf uur naar Jordanië. Je kunt op zowel Aqaba als Amman vliegen. Vliegtickets vergelijk je makkelijk met Skyscanner en met deze tips voor vliegtickets. En overnachtingen boek ik graag via Booking.com. Deze heb ik hierboven al met je gedeeld.

Veel plezier met de voorbereidingen!