Je houdt ervan of niet. En als je ervan houdt, vind je lang niet alles mooi. Een tatoeage is heel persoonlijk. Mijn eerste liet ik zetten toen ik achttien was. Een Chinees teken. Dat lijkt nu misschien logisch met mijn reislustigheid. Eerlijk gezegd was het op dat moment een spontane actie. Het was wel het begin en toch goed gekozen, want inmiddels heb ik er een stuk of tien, afhankelijk van hoe je telt, en verwijzen ze bijna allemaal naar mijn reislustigheid gecombineerd met een persoonlijk verhaal. Ik vind het ook tof om een tatoeage in het buitenland te laten zetten als aandenken. Dat is ook wel extra spannend, want in Nederland zijn er kwaliteitscontroles, maar hoe zit dat in het buitenland?

Mijn eerste tatoeage in het buitenland

Vaak heb ik de verleiding gevoeld om een tatoeage in het buitenland te laten zetten. Als een souvenier. En de prijzen zijn meestal (stukken) lager dan in Nederland. Tot nu toe heb ik het pas twee keer gedaan. De eerste keer was in Hong Kong. Alsof het lot het zo heeft gewild. Remco en ik hadden het er over gehad om beiden de Chinese tekens voor ‘liefde’ en ‘reizen’ te laten zetten. Als de juiste Chinese karakters gecombineerd worden, ontstaat de zin “Ik hou van reizen”. Maar we durfden niet zomaar een zaak binnen te lopen. In de metro onderweg naar Lantau voor een bezoek aan de Grote Boeddha raakten we in gesprek met een Vietnamese vrouw. Al snel bleek dat zij en haar Australische man in Hong Kong wonen èn haar man had net een tattoo laten zetten. Ze appte haar man om te vragen waar hij dat gedaan had. En zo hadden we opeens een adres in handen met goede reviews.

Ook leuk: Hong Kong in één dag

We besloten er die avond langs te gaan om de sfeer te proeven en te kijken of ze überhaupt tijd hadden om ons in de komende dagen te helpen. De klik was meteen goed. De shop bleek van een stel uit Zuid Afrika te zijn. Er hing een relaxte vibe en alles zag er – voor zover ik kon beoordelen – goed uit. Èn ze hadden over een paar dagen tijd! Bloednerveus en met klamme handen stonden we een paar dagen later weer op de stoep. En krap een uur later waren Remco en ik beiden een tatoeage rijker.

tattoo in Hong Kong

Waar let je op?

Ik vertelde dat ik de tattooshop er goed uit vond zien. Maar ja, wat zegt dat en waar moet je eigenlijk op letten? De sfeer was fijn, de mensen aardig. Dat zegt natuurlijk niets over de hygiëne of over hoe goed ze kunnen tatoeëren.

  • Kies bewust een shop voor je tatoeage in het buitenland, loop niet zomaar bij de eerste de beste binnen. (Zo voorkom je ook dat je een impulsactie doet 😉 )
  • Bekijk vooraf de online reviews en foto’s van eerdere tatoeages op social media of hun website, zodat je een indruk krijgt.
  • Zorg dat je goed kunt communiceren. Je laat iets voor de rest van je leven op je lijf zetten. Dan is het wel fijn dat de tattooist je helemaal goed begrijpt.
  • Laat je buitenlandse tekens of tekst zetten, check dan dubbel dat het klopt! Niet alleen via Google, maar vraag bijvoorbeeld ook personeel in je hotel. Het zou immers jammer zijn als er in het Chinees “twee bier” staat terwijl je iets anders wilde.
  • Ook belangrijk, controleer of jouw tatoeage niet beledigend is voor het land waar je bent. Er zijn berichten over mensen die het land uit werden gezet in Sri Lanka en Myanmar vanwege een tattoo van een boeddha.
  • Bedenk wat je indruk van de shop is. Is het er bijvoorbeeld opgeruimd? Staat de sfeer je aan?
  • Let op of er steeds schone materialen uit gesloten, steriele verpakkingen worden gebruikt. Steriele verpakkingen hebben houdbaarheidsdata, check die.
  • Verder zie of de tattooist schone handschoenen draagt en of er een ontsmettend schoonmaakmiddel wordt gebruikt. Stel gerust ook vragen over hoe ze met hygiëne om gaan.
  • En mocht je van een drankje houden, bedenk je dat je minimaal 24 uur vooraf geen alcohol moet drinken. De kans op bloedingen zijn dan groter, wat weer nadelig is voor de schoonheid van je tattoo en het genezingsproces.

Wat zijn de risico’s?

Een tatoeage brengt medische risico’s met zich mee en het is verstandig daar stil bij te staan. Door onhygiënisch werken kun je infecties, ontstekingen of ziektes oplopen, zelfs ernstige zoals Hepatitus B, C en HIV. Ook kun je met infecties te maken krijgen of een minder mooie tattoo overhouden als het genezingsproces niet goed verloopt. De GGD raadt het dan ook af om een taoeage in het buitenland te laten zetten.

Ook leuk: Tips voor de beginnende backpacker

tatoeage in het buitenland

Waarom zou je het niet doen?

Een tatoeage in het buitenland klinkt nog steeds heel tof, hè? Er zijn echt wel redenen om het niet te doen. En die hebben alles te maken met het genezingsproces, dat een effect zal hebben op je reisplannen. Dat ondervond ik ook zelf.

  • Vanwege de nazorg mag je niet zwemmen of in de zon met een nieuwe taoeage. En dat is uiterst onhandig voor bijvoorbeeld je strandvakantie.
  • Het kan pijnlijk aanvoelen, vooral als er kleding over je tattoo ‘schuift’. Daar had ik in Hong Kong best wel last van. De Chinese tekens staan op het midden van mijn rug en de rugzak schuurde er steeds tegenaan. Dat was behalve pijnlijk ook nadelig voor de genezing, want op die manier schaafden de korstjes eraf. En die moet je er zo lang mogelijk op laten zitten, zodat de kleur mooi blijft.
  • Een tatoeage in het buitenland kost tijd voor de voorbereiding en de afspraak zelf. Vraag jezelf af of je het die tijd ook waard vindt, of dat je dan toch liever in Nederland naar een shop gaat.
  • Ik vind een tatoage laten zetten afhankelijk van de plek op het lichaam eigenlijk altijd naar en pijnlijk. Maar als je huid een beetje geirriteerd of verbrand is door de zon, wordt het nog (of zeker) pijnlijker.
  • Stel jezelf de vraag: mocht ik echt ziek worden, is de zorg in het land waar ik ben wel voldoende om door opgevangen te worden?

Zou ik het nog een keer doen? Ja hoor! Onlangs heb ik er eentje in Sri Lanka laten zetten. Via via kwam ik bij een shop waar ik voldoende vertrouwen in had en ik ben heel blij met het resultaat van de naam van mijn zoontje in het Sri Lankaanse schrift. Als een herinnering aan de eerste echte verre backpackreis als gezin. Ik vind een taoeage in het buitenland een mooie manier van een herinnering laten plaatsen. Maar dan wel alleen de tattoo en geen vervelende bijkomstigheden natuurlijk.

Overweeg jij om een tatoeage in het buitenland te zetten? Waarom wel, of waarom niet?

Disclaimer: Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, ik ben geen (medische) deskundige. Dus voor vragen of bij twijfel, raadpleeg je huisarts of de GGD.