De voorstelling is afgelopen en iedereen applaudiseert enthousiast. Er zijn wat reizigers, maar vooral veel lokale mensen komen kijken naar het verhaal dat de wayang poppen vertelden over vroegere helden. Als ik buiten kom, begint het net te schemeren. Ik loop de straat door en de geur van het eten komt me tegemoet. Wat is het toch heerlijk vertoeven op Java!

Indonesië bestaat uit enorm veel eilanden en één ervan die je gezien moet hebben is Java. Een prachtig landschap, rijke cultuur en dus heel veel mooie plekken om te bezoeken. Ik deel de plekken met je die je echt niet mag missen tijdens je bezoek aan Java. Met extra veel foto’s!

In en rond Yogyakarta

Mijn favoriete plek en wat mij betreft het hoogtepunt van je bezoek aan Java is de Borobudur. Dit tempelcomplex is tevens het bekendste van het hele land en daardoor een enorme trekpleister. Dit boeddhistische complex is opgebouwd uit vele stoepa’s die tesamen een grote stoepa voorstellen. En de verschillende verdiepingen staan voor de stappen die een boedhist aflegt om in het hoogst mogelijke te komen, het nirvana. Het aanraken van de boeddha’s in de stoepa’s brengt volgens lokaal geloof geluk.

Een andere plek die je gezien moet hebben, ligt niet zo ver van de Borobudur af en is tevens een tempelcomplex. Het heeft de naam Prambanan en je vindt hier hindoestaanse tempels. Je ziet meteen de verschillen, want de bouwwerken hebben hier veel puntigere toppen.

borobudur

Een rustig bezoek plan je het beste in het weekend. Huh? Ja, want doordeweeks komen er bussen vol met schoolkinderen. En die vinden jou als westerse een grotere trekpleister dan de tempels, dus reken maar dat je vaak gevraagd wordt om mee op de foto te gaan. Beiden staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en liggen in de buurt van de stad Yogyakarta.

In de stad Yogyakarta vind je – naast theaters met wayangvoorstellingen – het Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat, oftewel het paleis van de Sultan. het bestaat uit meerdere gebouwen en al snel wordt je duidelijk dat de sultan van comfort houdt. In dit paleis vind je veel tekenen van de Nederlandse aanwezigheid op Java, als gevolg van de V.O.C. De wachters dragen typisch Javaanse klederdracht met batik motievenn vinden het leuk met je op de foto te gaan. En enkele keren per dag wordt er een traditionele muziekvoorstelling gegeven.

Ga je ook naar Lombok? Lees hier de tips voor een fantastisch verblijf op dat eiland!

De stad uit

Om het echte Java te zien, moet je echt ook de stad uit. Dus neem een fiets en ga met een gids het platteland op. Zodra je de stad verlaat, zie je alleen maar groen en rijstvelden om je heen. Bezoek een dorp en ervaar hoe het leven daar is, alsof de tijd heeft stil gestaan.

Zie met eigen ogen hoe bakstenen gebakken worden. Maak op traditionele manier kroepoek of help mee met het rijst oogsten. Ik vond het veel lastiger dan het lijkt!

Als laatste en zeker niet als minste is een bezoek aan de Gunung Bromo een must tijdens je verblijf op Java. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Met 2392 meter is het niet de hoogste berg op Java, maar wel erg bijzonder vanwege de ligging. De vulkaan wordt namelijk volledig omringd door zand. Het is erg populair om de vulkaan te bezoeken met zonsopkomst. Dat geeft een schitterend uitzicht. Of juist vanaf een van de omringende bergen, zodat je de zon boven de Bromo ziet opkomen.

Maak je van je reis door Java een rondreis langs meerdere eilanden van Indonesië? Deze route door Indonesië geeft je genoeg inspiratie.