Zo veel mogelijk op reis, wie wil dat nou niet? Ikke wel! Met mijn gezin op reis, dat is wat ik het liefste doe. Het budget laat dat niet altijd toe. Vooral vliegtickets kunnen behoorlijk prijzig zijn. En nu hebben we nog een mazzeltje met kleine Mats die nagenoeg gratis mee mag, maar straks wordt het echt een flinke kostenpost om met het gezin te vliegen. Om toch meerdere vliegreizen per jaar te kunnen maken, maak ik er een sport van om goedkope vliegtickets te scoren. Ik heb mijn aanpak vertaald in een aantal tips voor je.
Houd je bestemming flexibel
Meestal heb ik nog niet besloten waar we heen gaan. Dat laat ik afhangen van de prijs van de vliegtickets. Dat is met name bij citytrips het geval. Er zijn zoveel steden die me mooi en interessant lijken, dat ik het ook prima vind om me te laten leiden door de prijzen.
Zo kwamen we in september in Kaunas terecht, in Litouwen. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de stad gehoord tot ik een vliegticket zag. Voor het zoeken gebruik ik de optie ‘overal’ bij Skyscanner. Dat vind ik ideaal. Op die manier worden alle mogelijke bestemmingen op volgorde van prijs voor je geselecteerd. En kiezen maar!
Wees flexibel in je vertrekpunt
Daar nog even op voortbordurend, ik probeer ook altijd verschillende vertrekpunten uit. Een vertrek vanuit Brussel of Düsseldorf is soms goedkoper dan vanaf schiphol. En voor mij is dat ongeveer even ver rijden met de auto. Eindhoven, Maastricht en Rotterdam vergelijk ik ook vaak. Groningen is voor mij net te ver weg. Maar zo bij elkaar zijn er vast meerdere vertrekpunten voor je te vinden die je wilt vergelijken.
Ook het vervoer van en naar het vliegveld en eventuele parkeerkosten kun je meenemen in je afweging om voor een luchthaven te kiezen. Parkeren bij Eindhoven Airport heeft immers weer andere tarieven dan bij andere luchthavens.
Leestip: hier moet je op letten bij een huurauto
Probeer verschillende data en tijden
Als laatste variabele kun je schuiven met de data van je vertrek en je terugkomst. Soms is een dag eerder of later net weer goedkoper. Dit kan natuurlijk alleen maar als je zelf ook flexibel kunt zijn in wanneer je wilt gaan.
En kijk naar verschillende tijden. Natuurlijk zijn de meest gunstige tijden het duurste. Die wil ten slotte iedereen. Maar andere tijden hoeven niet persé ongunstig te zijn.
Benut je overstap
Rechtstreekse vluchten zijn eigenlijk altijd goedkoper dan een vlucht waarbij je één of meerdere keren moet overstappen. Maar, als je die overstap nou benut voor een extra reisbestemming, oftewel een stopover maakt, dat kost niets extra! Onze terugvlucht vanaf Sri Lanka gaat via Dubai. Daar blijven we een paar dagen. Het is in Euro’s niet goedkoper, het voelt echter wel als meer waarde. We hebben geen ‘last’ van een overstap en we gaan voor hetzelfde geld nog een tweede bestemming ontdekken.
Naast Dubai zijn Abu Dabi, Hong Kong, Madrid, Qatar, Bangkok en Singapore populaire stopovers. Tof toch, om zo’n plek aan je reis toe te voegen!
Ook leuk: Hong Kong in één dag
Let op de extra’s
Yes, dan zie ik goedkope vliegtickets! Ik klik verder… Blijken de tickets bijna twee keer zo duur met bagage erbij gerekend! Bedenk of je die bagage echt nodig hebt. De prijsvechters vragen zelfs een (soms flink) bedrag voor een handbagage. Bij de grotere maatschappijen zit een trolley van 10 kg vaak wel in de prijs inbegrepen. En met een beetje handig inpakken kun je daar best mee volstaan tijdens een citytrip.
Verder verschilt de prijs voor een stoel vooraf kiezen of bagage inchecken vaak per aanbieder. Zeker voor de langere vluchten zie ik dat. Bij Emirates betaal ik niets extra voor de bagage naar Sri Lanka, terwijl ik via een andere maatschappij wel extra kosten kreeg. Bovendien heb ik het idee dat rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij boeken voordeliger is voor de extra’s dan via een tussenpartij.
Vergelijk aanbieders
Eerder noemde ik Skyscanner al een keer. Daar begint bij mij iedere zoektocht naar goedkope vliegtickets mee. Toch is deze vergelijker niet heilig. Momondo kan in sommige gevallen weer net wat Euro’s goedkoper uitpakken. En dat is nou net waar je naar op zoek bent, toch?
Ook is het natuurlijk interessant om goedkope vakantie aanbiedingen te bekijken. Ook via die weg kun je goedkope vliegtickets vinden.
Leestip: 10x zo boek je een voordelige reis
Gebruik loyalty programma’s
Vlieg je vaker? Bij vrijwel alle grotere airlines kun je airmiles sparen door je gratis aan te melden bij het frequent flyer programma. Zo heb je Flying Blue van KLM, Transavia en Air France. Per vlucht spaar je punten die je o.a. in kunt zetten voor andere vliegtickets. Tot een bepaalde datum kun je ook nog miles claimen van vluchten die je al gedaan hebt. Wie weet heb je zo al weer een flinke korting bij elkaar gesprokkeld.
Niet last-minute
Ooit kon last-minute heel goedkoop uitvallen. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Vooral pakketprijzen lijken dichterbij de vertrekdatum juist duurder te worden. Ik hou de prijzen van een aantal potentiële bestemmingen altijd een tijdje in de gaten. Zo rond de 3-4 maanden vooraf schijnthet zo te zijn dat je de meest goedkope vliegtickets kunt vinden. Anderen zeggen weer dat het zo’n 7 tot 8 maanden vooraf goedkoper is. Echte harde cijfers zijn er niet, maar last-minute is in ieder geval wel een beetje ‘uit’ geraakt.
Bij Skyscanner kun je trouwens een prijs alert instellen, zodat je een seintje krijgt wanneer prijzen gaan stijgen. Dan kun je snel boeken, voor ze verder stijgen. En om niet chagerijnig te worden van een eventuele prijsdaling nadat je geboekt hebt, zet de alert dan weer uit 😉
Succes met het vinden van jouw goedkope vliegtickets!
Goede tips geef je. Ik ben gebonden aan de schoolvakanties dus de prijzen voor de reizen die ik boek liggen nooit echt heel laag. Ik gebruik ook altijd Skyscanner en vergelijk met Momondo en met websites van de airlines zelf. De last-minute deals zijn er inderdaad niet meer echt.. ik krijg hier nog best wel veel vragen en opmerkingen over van mensen die zo lang mogelijk willen wachten tot de tickets goedkoper worden, maar dat gebeurt dan vervolgens niet. Jammer..
Dank je, Janet! In de schoolvakanties liggen de prijzen inderdaad wel een stukje hoger. Dat zal voor ons wel wennen worden over 3 jaar. Momondo heb ik nog niet gebruikt, ik zal die check ook eens gaan doen.