Joehoe! Vijf jaar! Het eerste lustrum van Reismuts is vandaag een feit! Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik op de knop “plaatsen” drukte bij het allereerste blogbericht. Wat vond ik dat spannend! Zou iemand het wel lezen?! En nu, vijf jaar verder, kan ik bijna niet geloven hoe Reismuts is gegroeid. Het lijkt me een toepasselijk moment om met je terug te blikken op vijf jaar bloggen.

Vijf jaar bloggen

In vijf jaar tijd zijn er meer dan 500 blogposts online gekomen. Dat is gemiddeld zo’n twee per week. Zo’n 95% is door mijzelf geschreven. Een kleine 5% zijn gastblogs die door andere bloggers en door vrienden zijn geschreven.

Het best gelezen bericht ever is een bericht dat ik in nog geen half uurtje kant en klaar had, namelijk 10 x Wist je dat in Oostenrijk. Super grappig dat juist dat luchtige bericht zo goed gelezen wordt. Op nummer twee tot en met vijf staan de volgende berichten:

Natuurlijk zijn er ook berichten die veel minder goed gelezen zijn. Zo scoort een bericht over Domburg niet hoog, terwijl dat toch echt wel een leuke kustplaats is. Ook het bericht over de leukste dingen in Keulen is niet zo populair. Dat kan nog veranderen, omdat het nog een redelijk nieuw bericht is. En de blog met de titel stad van de Samba is heel weinig gelezen.

Dat die laatste weinig scoort, begrijp ik wel. Het is een van mijn eerste berichten. Destijds probeerde ik de titel van de berichten geheimzinnig te maken. Met als gevolg dat niemand een idee had waar het bericht over zou gaan. Terwijl Rio de Janeiro een onwijs leuke stad is waar je vast meer van wilt weten. Maar je had geen flauw idee dat het bericht daar over ging, he? Een goede titel bedenken en zorgen dat de berichten wel gevonden worden, dat moest ik nog een beetje leren 😉

Verschillende reizen, verschillende verhalen

Ik zal niet alle reizen van de afgelopen vijf jaar nog eens gaan noemen. Dat zijn er namelijk nogal wat. In totaal heb ik nu zo’n 47 landen bezocht, waarvan de helft denk ik in de afgelopen vijf jaar. Wat wel grappig is, is hoe die reizen veranderd zijn doordat ikzelf en mijn reiswensen veranderd zijn.

Toen de blog net bestond, ging ik als solo backpacker naar Vietnam. Ik vind het nog steeds leuk om over die reis te schrijven. Tegenwoordig reis ik met mijn gezinnetje. Maar van avontuur hou ik nog steeds. Daarom vond ik het super tof om juist samen met man en baby terug te gaan naar het prachtige Jordanië. En ook Hong Kong vond ik een onwijs toffe bestemming. Ik schrijf ook graag over uitdagende wandelingen, zoals die op La Palma en in mijn favoriete Europese land Oostenrijk.

Ook vind ik het leuk om handige tips uit eigen ervaring te delen. Zoals wat handig is om mee te nemen als je gaat reizen met een baby. Zelf heb ik ook eerst naar tips om me heen gevraagd en op internet gezocht. En juist met hele simpele ideeën – of dat nou over reizen met kids of over solo reizen en backpacken gaat – kun je elkaar een beetje helpen en dat vind ik tof om te doen.

Leuke reacties

In de afgelopen vijf jaar ben ik dankzij Reismuts met heel veel nieuwe leuke mensen in contact gekomen en met toffe bedrijven en merken mogen samenwerken.

Het aller-aller leukste aan bloggen vind ik het contact met jullie, de lezers. Ik vind het regelmatig nog een bizar idee dat duizenden van jullie de moeite nemen om mijn verhalen te lezen. Ik ben jullie kei dankbaar, want zonder jullie is de blog maar een leeg online dingetje waar ik verhalen in slinger. Vooral de reacties die ik heb gekregen van mensen die blij zijn met mijn tips doen me goed. Zoals het gezin dat liet weten heel happy te zijn met de tapaszaakjes die ik in Sevilla tipte. Of de familie die schreef dat zij de camping in Oostenrijk ook zo fijn vonden. Dan denk ik “Yes! Daar doe ik het voor!” Dus word je blij van een berichtje of was iets nuttig voor je, laat het me gerust weten!

Ik hoop dat jullie me ook de volgende vijf jaar blijven volgen! Om de verjaardag van Reismuts met jullie te vieren, heb ik de komende maand extra veel winacties in petto. Want bij een feestje horen natuurlijk traktaties! Dus stay tuned en enjoy reading!