Mijn kampeertrip naar Oostenrijk in augustus voelde als reis terug in de tijd naar mijn fijne jeugdherinneringen van de zomervakanties die ik daar door bracht. De bergen waren nog steeds dezelfde vertrouwde groen-grijze reuzen en de mensen waren er nog net zo vriendelijk. Een feest der herkenning! Ondanks dat alles me aangenaam bekend voor kwam, realiseerde ik me ook dat Oostenrijk toch wel een heel bijzonder land is.

Oostenrijk wint de laatste jaren aan populariteit, maar legt het nog steeds af tegen landen als Spanje, Italië en Frankrijk. Ok, het klimaat is misschien wat minder stabiel zonnig in de zomer, maar het land is adembenemend mooi en er is zoveel te doen en te zien!

Als je aan Oostenrijk denkt, denk je misschien aan The Sound of Music, bekende componisten zoals Mozart en Beethoven, de Weense wals en keizerin Sissi. Ik geef je tien opmerkelijke feiten over Oostenrijk die je misschien nog niet wist.

Wist je dat….

… de hoogte berg in Oostenrijk 3798 m hoog is.
Dat is de Grossglockner op de grens tussen Tirol en Karinthië. Aan de voet van deze reus vind je ook de grootste gletsjer van Oostenrijk. Het is ook de 5e hoogste berg van Europa. Heel hoog dus.

… Oostenrijk twee keer zo groot is als Nederland en maar de helft van het aantal inwoners heeft?
De lage bevolkingsdichtheid is misschien ook niet zo gek als je bedenkt dat 68% onbewoonbaar is. Mensen wonen er niet of nauwelijks in rijtjeshuizen. Van alle mensen woont ongeveer een kwart in en rond de hoofdstad Wenen.

… Oostenrijk een schnitzel paradijs voor vegetariërs is?
De Wiener Schnitzel is natuurlijk een bekende, maar er is een omslag! De supermarkten liggen opvallend vol met vleesvervangers. En ja, voor de echt Oostenrijk-beleving ook vegetarische worsten en schnitzels. Ik vond het als vegetariër een aangename verrassing.
Alleen bij veel berghutten op afgelegen plekken is de keuze nog steeds beperkt tot vleesgerechten.

veggie

worst

… het een prima land is voor zowel de bier- als de wijnliefhebbers?
Het land kent een rijke biertraditie en veel bierbrouwerijen. En wat veel mensen niet weten is dat er ook nogal wat wijngebieden zijn waar zelfs echte kwaliteitswijnen vandaan komen. (Dat zie je ook in de prijs per fles terug.) En natuurlijk de schnaps, oftewel sterke likeurtjes gemaakt van fruit en kruiden. Er zijn ruim 20.000 privéstokerijen die deze drank maken.

… in de kleine stad Bludenz een van de voornaamste Milka chocolade fabrieken staat?
Deze fabriek maakt al meer dan 125 jaar chocolade van Alpenmelk. Je vindt hem tegenover het treinstation en herkent de zoetige chocolade geur meteen. Er is een factory outlet bij waar je ook meer over Milka en de chocolade kunt leren. En natuurlijk heel veel chocolade. De winkel ligt bomvol, ook met allerlei producten die wij in Nederland niet kennen en de prijzen liggen onder het supermarkt-niveau. Wij reden met een volle koelbox naar huis 🙂 .

milka-2

… Oostenrijk al jarenlang het meest populaire wintersportland is?
Voor de zomervakantie staat het niet bovenaan, maar voor de winterperiode is het de onbetwiste nummer 1 in Europa en een van de meest populaire wintersportlanden van de wereld!

… het een van de meest bosrijke landen van Europa is?
En in de bossen wonen veel verschillende soorten dieren, zoals herten, reeën, otters, steenbokken, lynxen en alpenmarmotten. Die laatste maken een hoog piep geluid als er gevaar nadert. Dat kun je dus wel eens horen als je door de bergen wandelt en zij je horen aankomen.

… en er ongeveer negentig meren zijn?
Dat zijn er echt heel veel! En het toffe ervan is dat je ze hoog en laag kunt vinden. Er zijn ook aangelegde stuwmeren die energie opwekken. Super mooi voor wandelingen.

meer

…je bijna overal voor een nacht mag wildkamperen?
Hoe tof is dat, in je tentje slapen midden in de schitterende natuur! Houd je wel aan de basisregel ‘leave no trace’ en neem je afval mee. In sommige nationale parken, zoals Hohe Tauern, is het wel verboden, dus check dat bij de Alpenverein voor je er je tentje op zet. Je kunt ook tijdens wandelingen overnachten in berghutten.

Liever een camping? Hier vind je een overzicht met fijne campings in Oostenrijk.

… er hele bekende en bijzondere kabelbanen in Oostenrijk zijn?
Zo is er de Tiroler Zugspitzbahn waar je in Oostenrijk opstapt om vervolgens de top van de hoogte berg van Duitsland te bereiken. De Ahornbahn heeft de allergrootste cabines van het land die per keer 160 passagiers kunnen vervoeren. En de Gipfelbahn heeft de hoogste kabelbaanpaal ter wereld! De meeste kabelbanen in het land zijn het hele jaar door in gebruik.

Schitterende natuur, bergen, meren, heerlijk eten en drinken, Oostenrijk heeft dus heel veel te bieden! Ben je ook enthousiast geworden, kijk dan eens bij het mooie en gevarieerde reisaanbod van AlpenReizen.

Ben jij al eens in Oostenrijk geweest?