fbpx
Oostenrijk

10x Wist je dat … in Oostenrijk!

 • 6 november 2016

Mijn kampeertrip naar Oostenrijk in augustus voelde als reis terug in de tijd naar mijn fijne jeugdherinneringen van de zomervakanties die ik daar door bracht. De bergen waren nog steeds dezelfde vertrouwde groen-grijze reuzen en de mensen waren er nog net zo vriendelijk. Een feest der herkenning! Ondanks dat alles me aangenaam bekend voor kwam, realiseerde ik me ook dat Oostenrijk toch wel een heel bijzonder land is.

Oostenrijk wint de laatste jaren aan populariteit, maar legt het nog steeds af tegen landen als Spanje, Italië en Frankrijk. Ok, het klimaat is misschien wat minder stabiel zonnig in de zomer, maar het land is adembenemend mooi en er is zoveel te doen en te zien!

Als je aan Oostenrijk denkt, denk je misschien aan The Sound of Music, bekende componisten zoals Mozart en Beethoven, de Weense wals en keizerin Sissi. Ik geef je tien opmerkelijke feiten over Oostenrijk die je misschien nog niet wist.

Wist je dat….

… de hoogte berg in Oostenrijk 3798 m hoog is.
Dat is de Grossglockner op de grens tussen Tirol en Karinthië. Aan de voet van deze reus vind je ook de grootste gletsjer van Oostenrijk. Het is ook de 5e hoogste berg van Europa. Heel hoog dus.

… Oostenrijk twee keer zo groot is als Nederland en maar de helft van het aantal inwoners heeft?
De lage bevolkingsdichtheid is misschien ook niet zo gek als je bedenkt dat 68% onbewoonbaar is. Mensen wonen er niet of nauwelijks in rijtjeshuizen. Van alle mensen woont ongeveer een kwart in en rond de hoofdstad Wenen.

… Oostenrijk een schnitzel paradijs voor vegetariërs is?
De Wiener Schnitzel is natuurlijk een bekende, maar er is een omslag! De supermarkten liggen opvallend vol met vleesvervangers. En ja, voor de echt Oostenrijk-beleving ook vegetarische worsten en schnitzels. Ik vond het als vegetariër een aangename verrassing.
Alleen bij veel berghutten op afgelegen plekken is de keuze nog steeds beperkt tot vleesgerechten.

veggie

worst

… het een prima land is voor zowel de bier- als de wijnliefhebbers?
Het land kent een rijke biertraditie en veel bierbrouwerijen. En wat veel mensen niet weten is dat er ook nogal wat wijngebieden zijn waar zelfs echte kwaliteitswijnen vandaan komen. (Dat zie je ook in de prijs per fles terug.) En natuurlijk de schnaps, oftewel sterke likeurtjes gemaakt van fruit en kruiden. Er zijn ruim 20.000 privéstokerijen die deze drank maken.

… in de kleine stad Bludenz een van de voornaamste Milka chocolade fabrieken staat?
Deze fabriek maakt al meer dan 125 jaar chocolade van Alpenmelk. Je vindt hem tegenover het treinstation en herkent de zoetige chocolade geur meteen. Er is een factory outlet bij waar je ook meer over Milka en de chocolade kunt leren. En natuurlijk heel veel chocolade. De winkel ligt bomvol, ook met allerlei producten die wij in Nederland niet kennen en de prijzen liggen onder het supermarkt-niveau. Wij reden met een volle koelbox naar huis 🙂 .

milka-2

… Oostenrijk al jarenlang het meest populaire wintersportland is?
Voor de zomervakantie staat het niet bovenaan, maar voor de winterperiode is het de onbetwiste nummer 1 in Europa en een van de meest populaire wintersportlanden van de wereld!

… het een van de meest bosrijke landen van Europa is?
En in de bossen wonen veel verschillende soorten dieren, zoals herten, reeën, otters, steenbokken, lynxen en alpenmarmotten. Die laatste maken een hoog piep geluid als er gevaar nadert. Dat kun je dus wel eens horen als je door de bergen wandelt en zij je horen aankomen.

… en er ongeveer negentig meren zijn?
Dat zijn er echt heel veel! En het toffe ervan is dat je ze hoog en laag kunt vinden. Er zijn ook aangelegde stuwmeren die energie opwekken. Super mooi voor wandelingen.

meer

…je bijna overal voor een nacht mag wildkamperen?
Hoe tof is dat, in je tentje slapen midden in de schitterende natuur! Houd je wel aan de basisregel ‘leave no trace’ en neem je afval mee. In sommige nationale parken, zoals Hohe Tauern, is het wel verboden, dus check dat bij de Alpenverein voor je er je tentje op zet. Je kunt ook tijdens wandelingen overnachten in berghutten.

… er hele bekende en bijzondere kabelbanen in Oostenrijk zijn?
Zo is er de Tiroler Zugspitzbahn waar je in Oostenrijk opstapt om vervolgens de top van de hoogte berg van Duitsland te bereiken. De Ahornbahn heeft de allergrootste cabines van het land die per keer 160 passagiers kunnen vervoeren. En de Gipfelbahn heeft de hoogste kabelbaanpaal ter wereld! De meeste kabelbanen in het land zijn het hele jaar door in gebruik.

Schitterende natuur, bergen, meren, heerlijk eten en drinken, Oostenrijk heeft dus heel veel te bieden! Ben je ook enthousiast geworden, kijk dan eens bij het mooie en gevarieerde reisaanbod van AlpenReizen.

Ben jij al eens in Oostenrijk geweest?

20 Reacties

 • Ans Kreijveld

  Heel mooi vakantieland. Heerlijk om door de bergen te lopen en steeds weer te genieten van een prachtig uitzicht.

  Beantwoord
 • Sabine

  Wat is Oostenrijk toch geweldig!! Eén van mijn favoriete landen 😀 Leuke weetjes trouwens, ik had geen idee van die vleesvervangers. Komt mooi uit voor ons 🙂 En ja dat van die inwoners is altijd zo bizar. Zo enorm dichtbevolkt is NL!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Het is ook zeker een van mijn favorieten in Europa 🙂 Ik had ook geen idee van de vleesvervangers hoor, en was echt aangenaam verrast in de supermarkt. Ze hebben er zelfs meer dan de gemiddelde Nederlandse supermarkt.

   Beantwoord
 • Susanne

  Leuke weetjes allemaal. Ik ben in 2014 voor het laatst in Oostenrijk geweest en wel in Salzburg. Daar ook de ‘Sound of Music Tour’ gedaan, echt heel leuk; de film komt daar weer even helemaal tot leven. Echt de bergen in heb ik nog niet gedaan, maar staat nog op het verlanglijstje.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Ik ben nog nooit in Salzburg geweest en zou heel graag zo’n tour willen doen. Lijkt me echt mooi. (Ik vind de film ook nog steeds heel leuk 🙂 ) Maar mooie reden om nog eens terug te gaan, toch, lekker de bergen in. 😉

   Beantwoord
  • salzburg lover

   wooowwww salzburg zoooooo mooi. ik ga volgende naar salzburg en ik ga daar wandelen. en gezellig met de kids roddelen ik ga ook met mijn vriend de sound of music tour doen ik hoop bij mij ook tot leven komt. im ga volgende week ook voor het eerst de bergen in het stond ook op mijn bucketlist

   Beantwoord
   • Lizette

    Oh wat leuk!! Ik ben heel benieuwd hoe je het er gaat hebben met je gezin. Alvast heel veel plezier toegewenst!

    Beantwoord
    • salzburg lover

     ben net terug met de kids en evert jan . wij hebben het heerlijk gehad in salzburg
     rodelen was super kei tof. de kids vonden geweldig de milka fabriek de sound of mjsic tour daar was ik met evert jan naar toe en het was werkelijk waar fantasich
     een vakantie die de boeken in gaat en vinkje op me bucketlist xoxox SALZBURG LOVER

     RECATIE IS TOEGESTAAN IK HEB NOG TIPS

    • Lizette

     Ah super leuk!! Fijn dat jullie zo’n geweldige tijd hebben gehad!!

 • Stéphanie

  Oh die Milka fabriek, allen daarvoor zou ik er heen gaan. Ik snap wel waarom jullie met een volle koelbox naar huis reden haha. Maar ik hou ook onwijs van de bergen, de meren, en lekker eten (vlees) en kamperen dus dat komt wel goed. Voor wintersport blijft Frankrijk nog altijd mijn nummer 1. Sorry Oostenrijk 😉

  Beantwoord
  • Reismuts

   Haha , ja die chocolade is het waard. Maar ondanks dat de koelbox vol zat is het al lang op helaas. Toch maar weer een keertje terug.

   Beantwoord
 • Rowan

  Oostenrijk lijkt mij echt heel erg mooi! Staat hoog op mijn bucketlist! Leuke tips geef je!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Dank je 🙂 Leuk om te horen dat het land op je bucketlist staat, je gaat het vast fantastisch vinden!

   Beantwoord
 • Van campinglife naar caravanlife? – Reismuts.nl

  […] Een hoop haringen om in de grond te slaan, maar we doorstonden weer en wind en gelukkig ook zon in Oostenrijk. ”Goh dit is echt heel leuk” dachten […]

  Beantwoord
 • De vijf leukste citytrips voor 2018 + leuke winactie! – Reismuts.nl

  […] een fijne sfeer en genoeg te doen en te zien om zelf te gaan ontdekken.Innsbruck Bij een citytrip in Oostenrijk denk je vaak aan Wenen en Salzburg, maar wat dacht je van de hoofdstad van Tirol? Innsbruck wordt […]

  Beantwoord
 • Weetjes en feitjes over mij als Reismuts – Reismuts.nl

  […] ben ik 20 keer in Oostenrijk geweest, in hetzelfde plaatsje in Vorarlberg. Mijn ouders kwamen er graag en ik ging dus mee, soms […]

  Beantwoord
 • Marcella Molenaar

  Ik was in 2013 voor ’t eerst en laatst in Oostenrijk. Ik wil er graag naar terug om dagenlang te wandelen. Misschien komende juni? Lijkt me zo fijn!

  Beantwoord
  • Lizette

   Oh leuk! Oostenrijk is zo’n mooi en fijn land! Ga je zeker weer tof vinden!

   Beantwoord
 • Hoera! Reismuts bestaat vijf jaar! - Reismuts.nl

  […] best gelezen bericht ever is een bericht dat ik in nog geen half uurtje kant en klaar had, namelijk 10 x Wist je dat in Oostenrijk. Super grappig dat juist dat luchtige bericht zo goed gelezen wordt. Op nummer twee tot en met vijf […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.