Al van kleins af aan kom ik in Oostenrijk en het land, met name Vorarlberg, is gegroeid tot mijn Europese favoriet vanwege het vele natuurschoon. Toch duurde het jaren voor ik de Formarinsee ontdekte. In 2015 werd dit stuwmeer gekozen als een van de tien mooiste plekken in Oostenrijk. En ik begrijp wel waarom, want het is er werkelijk schitterend!

De wandeling er naar toe is pittig. Vanaf de camping Erne in Dalaas is het maar liefst 16 km enkele reis. Je stijgt van 835 meter naar een hoogte van maar liefst 1918 meter. En daar ben je zo’n 3,5 uur mee onderweg (heen). Juist die uitdaging maakt de wandeling nog meer de moeite waard.

Achter de camping start het pad en, zoals je in Oostenrijk gewend bent, vind je onderweg genoeg wegwijzers. Eerst loop je langs boerderijen en door groene weilanden. De bellen van de koeien rinkelen om je heen en vlindertjes dartelen voor je neus, terwijl het landschap om je heen steeds verandert. Onderweg vind je zo nu en dan een bankje om even uit te rusten en te genieten. Doe dat zeker, want je hebt nog wel een hele weg te gaan.

Op een gegeven moment zul je merken dat het landschap ruwer wordt. Je pad bestaat steeds meer uit rosten en keien waar je overheen loopt. Hier en daar steek je een beekje over. Heerlijk om je even op te frissen met het bergwater of je waterfles te vullen. Af en toe komt er een avontuurlijke mountainbiker je voorbij.

Lees ook: 10x wist je dat over Oostenrijk!

En dan kom je zo hoog dat je niet meer hoger kunt. In de verte zie je de Formarinsee en de kleuren van de Rotes Wand schitteren je tegemoet. Er is een ruime berghut, de Freiburger Hütte, waar je wat kunt eten en drinken.

Ook om de Formarinsee heen kun je wandelen. Geloof me, als je eerst de hele weg naar boven hebt gedaan, heb je je hoogtepunt voor de dag wel bereikt. Wil je toch de rondwandeling? Een optie is om vanuit Lech de bus naar boven te nemen. Die brengt je op zo’n half uur lopen vanaf de berghut vandaan. En wil je niet meer naar beneden terug, dan kun je natuurlijk ook de bus nemen.

Lees ook: tips voor de omgeving van Flachau

Durf je de uitdaging aan om wel weer terug te wandelen? In zo’n 3 uur ben je weer bij de camping aangekomen. Het laatste stukje voert door een boomrijke omgeving, dus misschien goed om een zaklamp mee te nemen als je denkt wat later op de dag terug te keren.

Ben je enthousiast geworden? Via AlpenReizen vind je zo een leuke accomodatie om je vakantie in Vorarlberg compleet te maken.

Ken jij deze mooie omgeving al?