fbpx
Oostenrijk

Een uitdagende wandeling naar de Formarinsee en Rotes Wand

 • 3 augustus 2018

Al van kleins af aan kom ik in Oostenrijk en het land, met name Vorarlberg, is gegroeid tot mijn Europese favoriet vanwege het vele natuurschoon. Toch duurde het jaren voor ik de Formarinsee ontdekte. In 2015 werd dit stuwmeer gekozen als een van de tien mooiste plekken in Oostenrijk. En ik begrijp wel waarom, want het is er werkelijk schitterend!

De wandeling er naar toe is pittig. Vanaf de camping Erne in Dalaas is het maar liefst 16 km enkele reis. Je stijgt van 835 meter naar een hoogte van maar liefst 1918 meter. En daar ben je zo’n 3,5 uur mee onderweg (heen). Juist die uitdaging maakt de wandeling nog meer de moeite waard.

Achter de camping start het pad en, zoals je in Oostenrijk gewend bent, vind je onderweg genoeg wegwijzers. Eerst loop je langs boerderijen en door groene weilanden. De bellen van de koeien rinkelen om je heen en vlindertjes dartelen voor je neus, terwijl het landschap om je heen steeds verandert. Onderweg vind je zo nu en dan een bankje om even uit te rusten en te genieten. Doe dat zeker, want je hebt nog wel een hele weg te gaan.

Op een gegeven moment zul je merken dat het landschap ruwer wordt. Je pad bestaat steeds meer uit rosten en keien waar je overheen loopt. Hier en daar steek je een beekje over. Heerlijk om je even op te frissen met het bergwater of je waterfles te vullen. Af en toe komt er een avontuurlijke mountainbiker je voorbij.

En dan kom je zo hoog dat je niet meer hoger kunt. In de verte zie je de Formarinsee en de kleuren van de Rotes Wand schitteren je tegemoet. Er is een ruime berghut, de Freiburger Hütte, waar je wat kunt eten en drinken.

Ook om de Formarinsee heen kun je wandelen. Geloof me, als je eerst de hele weg naar boven hebt gedaan, heb je je hoogtepunt voor de dag wel bereikt. Wil je toch de rondwandeling? Een optie is om vanuit Lech de bus naar boven te nemen. Die brengt je op zo’n half uur lopen vanaf de berghut vandaan. En wil je niet meer naar beneden terug, dan kun je natuurlijk ook de bus nemen.

Durf je de uitdaging aan om wel weer terug te wandelen? In zo’n 3 uur ben je weer bij de camping aangekomen. Het laatste stukje voert door een boomrijke omgeving, dus misschien goed om een zaklamp mee te nemen als je denkt wat later op de dag terug te keren.

Ben je enthousiast geworden? Via AlpenReizen vind je zo een leuke accomodatie om je vakantie in Vorarlberg compleet te maken.

Ken jij deze mooie omgeving al?

9 Reacties

 • ivonne

  Dat ziet er geweldig uit. Wij houden wel van dit soort routes zoals je weet. In juni waren we in Beieren en wandelden een paar routes op de grens van Duitsland en Oostenrijk. Mooi, maar wel zwaar voor mijn knieën merkte ik aan het eind van de week.

  Beantwoord
  • Lizette

   Deze is ook best pittig voor de knieën, vooral naar beneden vond ik voor de benen best wel zwaar. Maar de schitterende omgeving maakt alles goed. En we hadden wandelstokken bij, dat vind ik altijd wel fijn. Jullie wandelingen bij Beieren zagen er ook super uit!

   Beantwoord
 • Marcella

  Wat ontzettend mooooi! Wij waren 5 jaar geleden in Oostenrijk en ik vond het er heerlijk. We moeten zeker nog eens terug om veel meer te genieten van dit geweldige land!

  Beantwoord
  • Lizette

   Ja hè? Een van de mooiste plekjes. Gek eigenlijk dat ik het pas na zoveel jaar ontdekte. Er is vast nog veel meer moois te zien ☺️

   Beantwoord
 • Dominique | dominiquetravels.com

  Ik ben zo shockerend weinig in Europa geweest, dat ik de meeste bestemmingen niet ken. Ik ben daar de laatste tijd wel verandering in aan het brengen, dus ik vind het altijd leuk om dit soort posts te lezen.

  Beantwoord
  • Lizette

   Het is nooit te laat om Europa te gaan ontdekken, lekker dichtbij en ideaal voor korte tripjes 😉

   Beantwoord
 • Sladjana

  Hi Lizette,

  Ik ga morgen een wandeling rond de Formarinsee maken, ‘Sea of Stone’ van 8,3 km. Het lijkt me heel erg leuk.

  Ik kan je een andere wandeling in de buurt aanraden; Mohnenfluh. Het beste is deze vanuit Lech op te pakken icm kabelbaan en stoeltjeslift (kijk op bergfex.at). Het is een 10 km lange wandeling met ruim 800 m hoogte verschil. Adembenemend.

  Beantwoord
  • Lizette

   Heel veel plezier! Lijken me beide prachtige wandelingen! Bedankt voor de tip ☺️

   Beantwoord
 • 6x uitzonderlijke natuur in Europa - Reismuts.nl

  […] een ‘tripje’ in Vorarlberg zou worden, mondde uit in een intensieve hike van 18 kilometer enkele reis. En het was elke kilometer, zweetdruppel en inspanning waard! Want het […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.