Tijdens onze vorige reis door Slovenië liepen we door de prachtige Vintgar kloof. Die plek vonden we zo mooi dat we tijdens onze tweede reis ook door een kloof wilden wandelen. We kozen deze keer voor de Tolmin kloof.

De Tolmin kloof ligt, zoals de naam doet vermoeden, dichtbij het plaatsje Tolmin. En dat ligt ten zuiden in Triglav Nationaal Park.

Een prachtige wandeling

Volgens de gebruikelijke route begint je wandeling langs de rivier Tolminka. Je volgt het helder aquablauwe water stroomopwaarts via trappertjes en bruggetjes. Zo nu en dan leidt het pad je wat omhoog, zodat je een schitterend uitzicht hebt op de kloof.

De rivier is de ideale habitat voor forel en die zie je dan ook regelmatig door het heldere water zwemmen. Op een gegeven moment hoor je het geluid van het water steeds meer over gaan in gebulder. Je bent bijna bij Medvedova glava, oftewel een rots die tussen de kloof vast zit. Hij wordt beer’s hoofd genoemd dankzij zijn vorm.

Een ander pad met trappertjes brengt je verder door de kloof naar boven en geeft je een waanzinnig uitzicht op de waterval. Het hoofdpad leidt je vervolgens een stukje van het water af naar boven. Daar kun je in Dante’s grot, vernoemd naar de poët. Je kunt er maar een stukje in. De grot is redelijk complex en daarom alleen met een gids en de juiste uitrusting te bezoeken. Na een laatste blik op de kloof vanaf boven wandel je over de weg terug naar de ingang.

Lees hier de tips voor je bezoek aan de prachtige Vintgar Kloof!

Ik vond het echt een super mooie wandeling. Vanwege de redelijk dichte begroeiing is het er aangenaam koel op een warme dag. Hier en daar kun je ook even verfrissen in het koude water. En het is er zo onvoorstelbaar groen! De Tolmin kloof is echt betoverend mooi!

Praktische informatie

Bij de ingang ontvang je een plattegrond van de Tolmin kloof en dat is wel handig. De wandeling is namelijk een ronde met hier en daar wat stukjes die van het hoofdpad af lopen. De looproute is tegen de klok in. Wij kregen het advies om met de klok mee te lopen vanwege kleine Mats in de draagzak. Dan zouden we minder trappen naar boven hebben.

De wandeling door de Tolmin kloof is hoe dan ook avontuurlijk met behoorlijk wat hoogteverschillen en trappen. Doordat het er zelfs op een zonnige dag vochtig kan zijn, kan het er ook glad zijn en zijn goede schoenen een vereiste. Voor kleine kids die net zelf lopen is het denk ik minder geschikt. Wel zijn er overal staalkabels en balustrades om houvast te hebben.

Er is een betaalde parkeerplaats bij de ingang van de Tolmin kloof. Een stukje daarvoor is een tweede parkeerplaats, die gratis is en waar een pendelbusje je brengt. Parkeren kost € 3,- per uur. Entree kost € 8,- per volwassene. (2019) Voor de gehele wandeling heb je ongeveer een uur nodig.

Wist je dat je heel goed kunt wandelen in Slovenië? Het land biedt enorm veel mogelijkheden, van avontuurlijke wandelingen door kloven zoals de Tolmin tot meer uitdagende hikes dwars door de prachtige bergen.

Vakantie met kinderen in Slovenië

Slovenië vind ik een fantastisch vakantieland. Naast wandelen zijn er veel leuke activiteiten voor kinderen, ook vaak zelfs boven op een berg. Hier vind je nog meer tips voor Slovenië met kinderen.