Vergeet wat je denkt te kennen als tapas in het gemiddelde Nederlandse tapas-restaurant, de voorspelbare gerechtjes in bruine schaaltjes, zoals gebakken champignons, garnalen in knoflookolie of gehaktballetjes. Want wat je in Sevilla gaat vinden heeft daar niet zo heel veel mee te maken. Tapas in Sevilla zijn kleine kunstwerkjes vol verrassende smaken. Tijdens mijn verblijf in de stad heb ik zoveel mogelijk tapas tentjes uitgeprobeerd. Dat was geen straf 🙂 . En natuurlijk deel ik mijn ervaringen graag met je.

Tapas-gebruiken in Sevilla

Eerst wat voorinformatie. Tapas zijn natuurlijk Spaans, maar Andalusië en Sevilla hebben zo hun specialiteiten. Typisch voor deze stad is een soort aardappelsalade met garnalen en mayonaise. Ook het gerecht met spinazie en kikkererwten komt uit deze stad, evenals de geroosterde artisjokken en plakjes aubergine. En de Iberia ham zul je veel tegen komen. Je krijgt standaard een stokbroodje en een zakje met soort soepstengels erbij, waar vaak 1 euro voor wordt gerekend op je rekening. Deze ‘soepstengeltjes’ gebruik je om het eten op je vorkje te drukken.

Voor een gerechtje betaal je in Sevilla gemiddeld tussen de 2 en 7 euro. Het is gebruikelijk om er bier bij te drinken. Het lokale bier bevat nauwelijks alcohol en wordt vooral gebruikt om het eten weg te spoelen. De Spanjaarden gaan vaak pas laat eten. In de winter zie je het in de tapas barretjes rond 7 uur al drukker worden, in de zomer is er tot 9 uur niet veel te doen. En je kunt er gemakkelijk een avondvullend programma van maken. Een paar gerechtjes hier, door naar het volgende barretje en weer wat proberen. Op een gemiddelde doordeweekse avond rolde ik tegen twaalf uur pas een keer voldaan naar buiten. Heerlijk!

De tapas straat van Sevilla

De meest bekende straat voor tapas is Mateos Gago in de wijk Santa Cruz. Deze loopt van de kathedraal naar het oosten. Vooraan vind je rechts Toro Toro. Ik vond deze matig. Er is niet veel keuze en de gerechtjes zijn niet erg bijzonder, dus sla deze maar over. Een paar deuren verder vind je Gago 6, waar je heel goed kunt eten. De bediening is ook erg vriendelijk. De nacho’s zijn een aanrader. Gerechtjes zijn tussen de 4 en 6 euro.

Tegenover zit La Giralda, een erg mooie bar met de typische Azulejo tegeltjes. Gerechtjes zijn rond de 3 euro. Je vindt er veel lokale gebruikelijke tapas. De camembert met garnaal is bijzonder lekker.

De buurman, La Cathedral, is een van mijn favorieten. Er is ruime keuze en alles kost tussen de 3 en 4 euro. Ware kunstwerkjes vond ik de omelet toren met garnalen en de gevulde champignons. Solomillo met gekarameliseerde uit en geitenkaas is voor de vleesliefhebbers aan te raden.

Ook leuk: de 5 leukste steden voor een citytrip


De buurman daarnaast, La Traditional, mag je overslaan, tenzij je erg van vlees houdt, want de meeste tapas zijn met vlees. Gemiddeld kosten ze 3 euro per stuk.

Schuin aan de overkant vind je Las Columnas. Dit is een typisch lokaal barretje (TL verlichting, staand eten) en ook erg geliefd door locals. Het menu is in het Spaans, maar als dat lastig voor je is, of je weet niet wat je moet kiezen, dan wil de vriendelijke barman je vast helpen. Wij lieten ons verrassen en ik vond de spinazie met kaas erg lekker. De tapas zijn hier erg goedkoop, tussen de 2 en 3 euro.

Weer terug aan de andere kant van de straat, net voorbij de knik naar links vind je Patachon. Dit was vanaf de eerste avond mijn favoriet en is dat ook gebleven. De bediening is vriendelijk en de sfeer is gemoedelijk. De camembert met frambozen is verrukkelijk! En de kip met geitenkaas en bacon is volgens Remco een van de beste vlees tapas die hij op heeft. Gerechtjes kosten rond de 3 euro.

Lees ook: mijn favoriete Spaanse steden

En op andere plekken in de stad

Natuurlijk heeft deze straat niet het alleenrecht op tapas. Aan de andere kant van de kathedraal in de Argote de Molina kun je goed eten bij Antiguëdades. Dit barretje heeft een wat groter terras voor als je een keertje buiten wilt eten. De zalmtartaar met avocado is erg lekker. Gerechtjes zijn tussen de 3 en 3,50 euro.

Iets verder noordelijk vlakbij het plein Alfalfa zit Bar Alfalfa. Hier zit je aan hoge bartafels of sta je te eten tussen locals. De gerechten zijn iets meer door de Italiaanse keuken geïnspireerd, maar daarom niet minder lekker. Alles is rond de 3 euro.

Leestip: tips voor een weekendje weg in Sevilla

Met deze tips kun je je weg vast wel vinden tussen alle tapas in Sevilla. Mijn voornaamste tip is laat je niet afschrikken door wat wij als ongezellig ervaren, die witte TL verlichting, want vaak zijn dat verrassend smaakvolle barretjes.

Nog een extra tip: check de rekening altijd goed. Het is niet perse kwaadwillig, maar soms staan er gerechtjes bij die je niet op hebt. Sommige barretjes noteren je rekening namelijk ergens in klad en zo kan er makkelijk een foutje in sluipen.

Heb jij al honger? 😉

 

Dit bericht bevat een gesponsorde link. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij Contact & Samenwerken