Beiden hadden we afzonderlijk al de nodige kampeer-ervaring, maar of we het dan samen ook leuk zouden vinden was nog de vraag. Het antwoord is: ja! Na elf dagen kamperen in Dalaas in Oostenrijk kunnen we dat vol overtuiging zeggen. Eigenlijk waren we na de eerste dag al overtuigd. Dat kan ook haast niet anders met zo’n fijne camping en schitterende omgeving.

We verbleven in Vorarlberg, de noordwestelijke regio van Oostenrijk grenzend aan Zwitserland en Liechtenstein. Vanaf Tilburg rij je 800 km op je gemak in nog geen 9 uurtjes als je geen file hebt.

Er zijn verschillende campings te vinden, van superluxe met sauna tot lekker eenvoudig. Wij kozen voor het laatste en zetten onze tent in Dalaas op bij camping Erne.

Camping in Dalaas

Eigenlijk is de camping niet meer dan een brede strook gras dat tussen de hoofdweg (maar erg rustige weg) en een beekje ligt. Er zijn plekken met en zonder schaduw. Een centraal gebouwtje biedt 2 heren en 2 dames douches ( 50 cent per keer), toiletten – alles super schoon en goedwerkend – een gelegenheid voor de afwas en een ruimte met banken en stoelen om binnen te zitten.

camping

camping2

Om je heen een oase van rust met uitzicht op groene bergen vol naaldbomen en hoge toppen in de verte. Dit alles voor € 25,- per nacht (2 personen) excl. stroom.

Angelika, de eigenaresse, doet er werkelijk alles aan om het je naar je zin te maken. Ze woont tegenover de camping en biedt daar ook gastenverblijven aan. Meerdere keren per dag loopt ze op de camping rond, vertelt ze de weersvoorspelling en geeft informatie over de regio en alle activiteiten die er te doen zijn. Ze zoekt ook van alles voor je uit, bijvoorbeeld waar je gas kunt wisselen.

Aan de ene kant direct naast de camping vind je de lokale supermarkt. Aan de andere kant loop je vanaf de camping het dorp-zwembad in. Je krijgt als campinggast een Klostertalerkaart, waarmee je gratis het zwembad in mag en diverse kortingen krijgt bij kabelbanen.

zwembad2

De omgeving

Op drie minuten loopafstand vind je de bakker, die iedere ochtend (behalve zondags) open is. Verder vind je in het dorp een gasthof/pizzeria waar je vrij goedkoop maar goed kunt eten en Gasthof Post waar je wat uitbereider kunt eten. Er is ook een bank/pinautomaat en tankstation.

Het dorp Dalaas heeft een gemoedelijke, romantische en authentieke sfeer. En het huist de grootste zoutgrot van Europa! Die grot vind je in Gasthof Post. Hij is helemaal gemaakt van Himalaya zout, dat een zuiverende werking heeft en dus o.a. goed is voor je longen en huid.

Voor € 16,- per persoon (korting met de Klostertalerkaart!) geniet je 45 minuten met je kleding aan in een van de relax stoelen in de ruimte die 23 graden is.

grot4

Hou je van oude (boerderij)spullen, dan vind je het atelier van mevrouw Diederik zeker geweldig! Deze bijzondere plek vind je wanneer je richting Klosterle rijdt en dan links richting Sonnenhalb afslaat, onder de snelweg door direct links in de paardenstal.

Deze lieve mevrouw heeft jarenlang van alles verzameld van rommelmarkten of van mensen gekregen. Soms bewaart ze het, soms maakt ze er op creatieve wijze iets anders van. Daarnaast biedt ze in de gezellige stal knus ingerichte slaapplaatsen aan lange-afstand-wandelaars.

diederik2

Nu ze ouder wordt, wil ze de spullen verkopen. Wij kochten er o.a. een oud wiel van een paardenkoets en nog wat andere dingen om onze nieuwe casa verder mee aan te kleden. Als de auto groter was geweest, hadden we zeker meer meegenomen!

Zoveel te doen!

En, wat natuurlijk belangrijk is, want mede daarom ga je vast naar Oostenrijk, Dalaas is een perfecte uitvalsbasis voor diverse mooie wandelingen. Vanaf de camping kun je bijvoorbeeld lopend (16 km!) naar de Formarinsee, die in 2015 bekroond is tot een van de mooiste plekken van Oostenrijk (en terecht!). Ook met de auto of met OV kom je snel bij verschillende kabelbanen en op diverse startplekken voor hikes. Daarover een andere keer meer!

Ben jij al eens in Vorarlberg geweest?