Lombok heeft een bijzondere aantrekkingskracht op mij. Waarom precies vind ik lastig te benoemen. Ik denk door de gastvrijheid van de geweldige lieve mensen die ik daar ontmoet heb, door het ‘pure’ en onverstoorde dat het eiland nog heeft en vast ook doordat het gewoon echt een geweldig mooi eiland is. Dit zijn mijn tips voor een fantastisch verblijf op Lombok!

Slapen in Senggigi

Overnachten doe je in een goedkoop guesthouse in Senggigi. Dat is een kleine badplaats aan de westkust met prachtige witte stranden. En ‘badplaats’ klinkt heel toeristisch, maar dat is Senggigi absoluut (nog) niet. Op het strand vind je enkele verkopers die verse ananas op een stok of zelfgemaakte armbandjes aan de man proberen te brengen. Er is genoeg keuze uit leuke restaurantjes. Bale Tajuk, een klein tentje ten zuiden aan de hoofdstraat dat gerund wordt door de supervriendelijke Attie en zijn vrouw, is echt top!

strand

Voor drankjes en live muziek kun je terecht bij de Happy Café. De eigenaar herken je aan zijn kreet “life is good!”, die je meer dan eens zult horen. Wil je daarna nog dansen, dan is Club Marina wat voor je. Bijzondere ervaring moet ik zeggen. Bekende internatonale dansmuziek wordt afgewisseld met optredens van lokale bandjes waardoor je plotsklaps bij een concert lijkt te staan terwijl de menigte vol enthousiasme mee zingt.

Ten zuiden van Senggigi (dichtbij, maar neem een taxi) vind je de Balinese-Hindu tempel Pura Batu Bolong. De pagodes hebben bijzonder mooie details. De plek is ook populair om aan het einde van de dag de zonsondergang te bewonderen.

DSC_8536

De hoofdstad van Lombok, Mataram, ligt een half uur rijden landinwaarts. Onderweg kom je langs Apanam, waar de lokale markt met vooral etenswaren leuk is om rond te snuffelen. In Mataram zelf vind je een grote mall met allerlei winkels en restaurantjes. Niet leuk genoeg om je zonnige dag er door te brengen, wel leuk om ’s avonds te bezoeken. En voor lekkers, make sure dat je de bakkerij bezoekt 😀

Ook leuk: de mooiste plekken op Java

Dagtripjes

Vanuit Senggigi kun je gemakkelijk allerlei uitstapjes maken. Er zit een goed reisbureautje op de Y splitsing van de hoofdweg tegenover Central Hotel, waar je voor van alles terecht kunt, van een beklimming van de vulkaan Rinjani tot boottochten naar Bali of de Sumba eilanden en Flores. De watervallen in het noorden bij Bayan zijn leuk om naartoe te gaan. De eerste bereik je eenvoudig door een afdaling met trappen. De tweede bereik je door een stukje door de rivier te gaan.

waterval

Traditionele cultuur

Een tour richting het zuiden naar traditionele dorpen is ook heel leuk. Vaak maakt de chauffeur een combi langs verschillende plekken, zoals een pottenbakkerij, een dorp waar alle vrouwen sarongs weven en een traditioneel Sassak dorp met typische woningen.

potten weven

Lombok heeft haar ‘eigen’ Kuta helemaal in het zuiden. Ook een surf plek, lang niet zo toeristisch als op Bali, en een hele relaxte vibe. Daar heb je overigens ook heel wat guesthouses om te overnachten. Als je er maar één dagje heen wilt, kun je een trip langs de dorpjes hiermee combineren.

Met de scooter

Ook is het leuk om Lombok zelf per scooter te verkennen. Er loopt een weg langs de westkust die prachtig uitzicht geeft op de baaien en onderweg zijn inhammen waar je gemakkelijk kunt stoppen. De weg is heuvelachtig, maar gewoon geasfalteerd. En je kunt dan ook langs Pusuk Pass ten noorden van Senggigi, ook wel monkey forest genoemd. Niks geen toeristische attractie met tamme apen die nootjes komen halen. Wel een heleboel apen die daar werkelijk over het gebied heersen en, als je niet oppast, alles van je afnemen, van fles water tot brommer helm. Dus beetje afstand houden en opletten 😉 Draai je meer landinwaarts, dan kom je langs uitgestrekte rijstvelden.

aapaap (2)

Kers op de taart

En dan is er de kers op de taart, Gili Nanggu, 2 uur rijden vanaf Senggigi en een half uurtje per boot verder. Een bounty eiland dat werkelijk adembenemend mooi is. Kraakhelder blauw water, spierwit zand en palmbomen die voor wat verkoeling in de schaduw zorgen. Een paradijs op aarde! Er is een restaurant voor lunch. Slapen kan er ook, wel vooraf regelen en zaklamp mee, want er is geen stroom.

Lees ook: de mooiste stranden ter wereld

nanggu

Vanuit Bali of Jakarta vlieg je in korte tijd goedkoop (bijvoorbeeld met Lion Air) naar Lombok. Neem op het vliegveld van Lombok de openbare bus DAMRA, prima te doen en stukken goedkoper dan een taxi. Met de boot vanaf Bali kun je er ook komen, maar doe je er iets langer over.

Selamat Jalan! (Goede reis!)