fbpx
Bulgarije

De mooiste bezienswaardigheden van Sofia

 • 14 mei 2017

Bulgarije is als land (nog) niet erg populair als reisbestemming. Ook de hoofdstad Sofia is nog redelijk onontdekt. Vorige maand brachten Remco en ik vier dagen in het land door, waarvan het merendeel van de tijd in de stad. Vooraf had ik eigenlijk nog geen goed beeld van wat er te doen en te zien zou zijn. Ik liet het allemaal op me afkomen. Er is ook geen reisgids van de stad te koop. Dus bewapend met een plattegrond uit het hotel gingen we de stad in.

Wat me als eerste opviel, is dat de stad eigenlijk best groot is. Het is geen Rome of Barcelona, maar het stadsplan is vrij ruim, de straten zijn breed en de stad heeft de allure van een hoofdstad. En bovendien is er dus behoorlijk wat te zien. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Sofia.

Om te beginnen zijn er een aantal indrukwekkende religieuze gebouwen. De Alexander Nevski Kathedraal is veruit de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het is een van de grootste Orthodoxe kerken ter wereld. Entree is gratis. De St. Nicolaikerk oogt weer totaal anders. Deze is vele malen kleiner, maar veel kleurrijker gebouwd in de typische Russische stijl. De Synagoge is een van de grootste van Europa. De kroonluchter die er binnen hangt is de grootste van het land. Een tip voor een bezoek aan de synagoge, deze is op zaterdag gesloten (wat ik helaas te laat in de gaten had).

Ook de Banya Basho moskee trekt veel publiek in Sofia aan. Dit is een van de oudste moskeeën van Europa. De St. Petka is een van de oudste kerken en gebouwen in de stad. Het is eigenlijk maar een klein kerkje. Het lijkt wel een soort grot en tegen een kleine vergoeding mag je de ruimte binnen. Dan vind je eeuwenoude fresco’s tegen de wanden en plafond. De Ottomanen hadden er ooit overheen geschilderd, maar de originele tekeningen zijn veelal weer tevoorschijn gehaald.

En dan is er nog de St. Joriskerk die een bezoek waard is. Dit is het oudste gebouw in de stad en dateert uit de 4e eeuw. Entree is gratis en ook hier zie je eeuwenoude fresco’s. Erg indrukwekkend, zoveel historie.

De kerk is een beetje lastig te vinden. Het oude gebouw is namelijk omringd door de Fargo gebouwen. Deze deden voorheen dienst als Communistische centra. Tegenwoordig vind je er een casino, een winkelcentrum (van Communistisch naar Kapitalistisch in één gebouw, knap hé?), een luxe hotel en de regering en President houden er ook kantoor. Het contrast van de oude, klassieke gebouwen en de statige Sovjet-gebouwen vond ik erg bijzonder.Het Ivan Vazov Nationaal Theater is een statig roze gebouw, zoals je dat vaker in de Balkan landen tegen komt. Ervoor vind je een van de gezellige pleinen die Sofia heeft, versierd met bloemen en fonteinen.

In een ander park vind je een reusachtig Communistisch monument dat eigenlijk uit drie beelden bestaat. De belangrijkste bestaat uit een soldaat die een familie naar het Communisme leidt, dat moet het uitbeelden. Zo nu en dan, op bepaalde memorabele dagen, komen aanhangers van het Communisme hier samen.

En in weer een ander park staat een onwijs groot, statig gebouw. Ook dit was ooit een Communistisch centrum geloof ik, maar tegenwoordig wordt dit Paleis van Cultuur gebruikt voor conferenties en deels als museum.

Als laatste in het centrum wil je het Sofia Historisch Museum niet over slaan. Je hoeft niet perse naar binnen, de buitenkant van het gebouw is al een bezoek waard. Met – wederom – een fontein ervoor.
En dan is er nog een gebouw dat zeker een bezoekje waard is, met wel een heel bijzonder uiterlijk. Het wordt het Slakkenhuis genoemd. En het is dus een huis in de vorm van een slak met een huis, geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Dit is het enige gebouw uit dit rijtje dat je niet in het centrum van Sofia vindt. Maar voor ongeveer 20 Lev (kleine 10 Euro) kun je er vanaf het centrum per taxi komen.

Je kunt niet in het huis, tenzij je aanbelt en vrienden wordt met de bewoners, want het wordt gewoon bewoond. Het heeft vijf verdiepingen, geen enkele muur in het pand is recht en alles heeft een functie. Zo zijn de ogen de ventilatie en de mond is de deur. Bijzonder toch?

Met deze bezienswaardigheden kun je je zeker wel een dikke dag – of twee- vermaken in Sofia. En als je alles gezien hebt, zijn er genoeg parken of terrasjes om neer te strijken.

Ben jij al eens in Sofia geweest?

19 Reacties

 • Yvonne

  Sofia heeft veel meer te bieden dan ik dacht eigenlijk. Dat mooie klooster buiten de stad (ben de naam ff vergeten) leek me ook fantastisch! Toch maar eens die kant op. 🙂

  Beantwoord
 • Sabine

  Wat mooi! Het doet me een beetje denken aan Thessaloniki en Ohrid. Leuk dat het zoveel te bieden heeft!

  Beantwoord
  • Lizette

   Ahhh en die plekken ken ik totaal niet maar ze lijken me wel interessant dan!

   Beantwoord
 • Daphne | Travelshot.nl

  Prachtig zeg, ik wist niet dat Sofia zo veelzijdig is en er zo veel fraaie bouwwerken staan. Je hebt mij wel nieuwsgierig gemaakt !

  Beantwoord
  • Lizette

   Ah, leuk om te horen. Dat was ook de bedoeling 😉 Sofia heeft mij ook erg verrast hoor! Er zijn nog veel meer mooie gebouwen, heerlijke stad om lekker rond te wandelen.

   Beantwoord
 • Karen

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

  Beantwoord
  • Lizette

   Dankjewel Karen. De stad is echt een aanrader. En ook wel romantisch, helemaal als je samen met je verloofde gaat.

   Beantwoord
 • Marcella

  Ik ben best benieuwd geworden naar Sofia, ik wil er zeker eens naartoe. En dan dat toffe natuurpark waar jullie ook waren zeker ook bezoeken natuurlijk!

  Beantwoord
  • Lizette

   Ah leuk om te horen. Ja, vooral de combinatie met de waanzinnig mooie natuur maakt de reis echt compleet denk ik.

   Beantwoord
 • ivonne

  Wat ziet dat er mooi uit. Wij zijn nog helemaal niet zo georiënteerd op het oosten van Europa maar een stedentrip naar Sofia zou ik zeker leuk vinden. Veel van die gebouwen die ik zo mooi vind Ik zag wat foto’s van je voorbij komen over de natuur er omheen, dus dat spreekt me ook enorm aan!

  Beantwoord
  • Lizette

   Sinds de trip naar ljubljana ben ik steeds meer naar het oosten gaan kijken, ook erg fijn voor het budget 😉

   Beantwoord
 • Mijn reizen van 2017 – Reismuts.nl

  […] Koningsdag besloten we in het buitenland te vieren met een korte citytrip. Dat werd Sofiain Bulgarije. Zoals vaker combineerden we een bezoek aan de stad met een uitstapje de natuur in. Bij […]

  Beantwoord
 • Milou

  Wat ziet het er super uit, wij gaan 27 april, ben heel benieuwd!

  Beantwoord
  • Lizette

   Leuk, precies een jaar nadat ik er was 🙂 Alvast veel plezier!

   Beantwoord
 • Linda | travellersoftheworld

  Ik heb mij een tijdje geleden eens ingelezen over Sofia en Bulgarije. In mei hadden wij namelijk het plan om een korte roadtrip te maken en dan te beginnen en te eindigen in Sofia. Helaas werden de tickets toen we wilden boeken ineens 100€ duurder per persoon en hebben wij een andere bestemming gekozen. Ik zou evengoed graag eens een keer naar Sofia willen gaan!

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat vervelend dat de tickets opeens veel duurder werden! Bulgarije is een onwijs mooi land en (nog) heerlijk rustig zonder al te veel toerisme. Als je toch weer gaat, check ook eens Belogradik, onwijs mooie natuur!

   Beantwoord
 • Inez

  Haha, veel kerken heb ik de indruk! Wel echt allemaal mooie gebouwen, vooral dat roze 😉

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, religieuze gebouwen zijn er genoeg! En net buiten de stad ook nog een mooi klooster. Juist het contrast met de blokkerige andere gebouwen is wel mooi.

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.