Bulgarije is als land (nog) niet erg populair als reisbestemming. Ook de hoofdstad Sofia is nog redelijk onontdekt. Vorige maand brachten Remco en ik vier dagen in het land door, waarvan het merendeel van de tijd in de stad. Vooraf had ik eigenlijk nog geen goed beeld van wat er te doen en te zien zou zijn. Ik liet het allemaal op me afkomen. Er is ook geen reisgids van de stad te koop. Dus bewapend met een plattegrond uit het hotel gingen we de stad in.

Wat me als eerste opviel, is dat de stad eigenlijk best groot is. Het is geen Rome of Barcelona, maar het stadsplan is vrij ruim, de straten zijn breed en de stad heeft de allure van een hoofdstad. En bovendien is er dus behoorlijk wat te zien. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Sofia.

Om te beginnen zijn er een aantal indrukwekkende religieuze gebouwen. De Alexander Nevski Kathedraal is veruit de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het is een van de grootste Orthodoxe kerken ter wereld. Entree is gratis. De St. Nicolaikerk oogt weer totaal anders. Deze is vele malen kleiner, maar veel kleurrijker gebouwd in de typische Russische stijl. De Synagoge is een van de grootste van Europa. De kroonluchter die er binnen hangt is de grootste van het land. Een tip voor een bezoek aan de synagoge, deze is op zaterdag gesloten (wat ik helaas te laat in de gaten had).

Ook de Banya Basho moskee trekt veel publiek in Sofia aan. Dit is een van de oudste moskeeën van Europa. De St. Petka is een van de oudste kerken en gebouwen in de stad. Het is eigenlijk maar een klein kerkje. Het lijkt wel een soort grot en tegen een kleine vergoeding mag je de ruimte binnen. Dan vind je eeuwenoude fresco’s tegen de wanden en plafond. De Ottomanen hadden er ooit overheen geschilderd, maar de originele tekeningen zijn veelal weer tevoorschijn gehaald.

Twijfel je over een stedentrip naar Sofia? Lees dan hier waarom Sofia jouw volgende trip wordt

En dan is er nog de St. Joriskerk die een bezoek waard is. Dit is het oudste gebouw in de stad en dateert uit de 4e eeuw. Entree is gratis en ook hier zie je eeuwenoude fresco’s. Erg indrukwekkend, zoveel historie.

De kerk is een beetje lastig te vinden. Het oude gebouw is namelijk omringd door de Fargo gebouwen. Deze deden voorheen dienst als Communistische centra. Tegenwoordig vind je er een casino, een winkelcentrum (van Communistisch naar Kapitalistisch in één gebouw, knap hé?), een luxe hotel en de regering en President houden er ook kantoor. Het contrast van de oude, klassieke gebouwen en de statige Sovjet-gebouwen vond ik erg bijzonder.Het Ivan Vazov Nationaal Theater is een statig roze gebouw, zoals je dat vaker in de Balkan landen tegen komt. Ervoor vind je een van de gezellige pleinen die Sofia heeft, versierd met bloemen en fonteinen.

In een ander park vind je een reusachtig Communistisch monument dat eigenlijk uit drie beelden bestaat. De belangrijkste bestaat uit een soldaat die een familie naar het Communisme leidt, dat moet het uitbeelden. Zo nu en dan, op bepaalde memorabele dagen, komen aanhangers van het Communisme hier samen.

En in weer een ander park staat een onwijs groot, statig gebouw. Ook dit was ooit een Communistisch centrum geloof ik, maar tegenwoordig wordt dit Paleis van Cultuur gebruikt voor conferenties en deels als museum.

Als laatste in het centrum wil je het Sofia Historisch Museum niet over slaan. Je hoeft niet perse naar binnen, de buitenkant van het gebouw is al een bezoek waard. Met – wederom – een fontein ervoor.
En dan is er nog een gebouw dat zeker een bezoekje waard is, met wel een heel bijzonder uiterlijk. Het wordt het Slakkenhuis genoemd. En het is dus een huis in de vorm van een slak met een huis, geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Dit is het enige gebouw uit dit rijtje dat je niet in het centrum van Sofia vindt. Maar voor ongeveer 20 Lev (kleine 10 Euro) kun je er vanaf het centrum per taxi komen.

Je kunt niet in het huis, tenzij je aanbelt en vrienden wordt met de bewoners, want het wordt gewoon bewoond. Het heeft vijf verdiepingen, geen enkele muur in het pand is recht en alles heeft een functie. Zo zijn de ogen de ventilatie en de mond is de deur. Bijzonder toch?

Met deze bezienswaardigheden kun je je zeker wel een dikke dag – of twee- vermaken in Sofia. En als je alles gezien hebt, zijn er genoeg parken of terrasjes om neer te strijken.

Ben jij al eens in Sofia geweest?