fbpx
Luxemburg

De 3 mooiste wandelroutes door Luxemburg

 • 21 januari 2018

Het Groothertogdom Luxemburg staat bekend om haar kastelen en wordt steeds meer geroemd om haar mooie natuur. En dat is niet voor niets, want het is er schitterend! Daardoor loop je in het kleine landje van de ene naar de andere mooie wandelroute. Ideaal om er met je wandelschoenen aan op avontuur te gaan!

Wandeling door Klein Zwitserland – 8 km

Mijn favoriete wandelroute start in Echternach door het Mullerthal. Vanaf de grote parkeerplaats bij het busstation (parkeren voor max. 4 uur) steek je de straat over naar het wandelpad E1 richting Berdorf. De wandeling begint met een steile klim over een smal pad van kinderkopjes. Kijk nog een keer achterom naar het mooie uitzicht op het middeleeuwse stadje voor je de bossen in loopt.

Dan blijft het pad een tijdje vrij vlak. Bijzondere rotsformaties beginnen steeds meer vorm te krijgen langs het pad. De eerste en de allermooiste stop (misschien zelfs het allermooiste plekje in Luxemburg als je het mij vraagt) is de Wolfsschlucht. Groene rauwe rotsen en smalle kliffen waar je via honderden trappetjes tussendoor wandelt. De plek dankt haar naam aan het gegeven dat vroeger hier wolven zich ophielden.

Voorbij de kloof gaat het pad naar beneden richting een riviertje. Als je dat over steekt, dan kom je bij wat het Labyrint wordt genoemd. Maar je geen zorgen, je zult er niet verdwalen. De naam is ontstaan door de grote rotsblokken die her en der verspreid liggen.

Wij besloten vanaf hier terug te keren. Dan heb je er in totaal zo’n 8 km erop zitten. Je kunt ook doorlopen tot het stadje Berdorf. Dan kom je nog langs een bekende rotsformatie die de Perekop heet. Via een smalle trap kun je deze beklimmen.

Wandeling door duizend jaar – 3 km

Dit is een wandelroute die je misschien niet zo snel in dit rijtje verwacht, maar wat mij betreft echt een van de mooiste drie, de wandeling door de hoofdstad. Het startpunt is de Bock in de hoofdstad, de oorsprong van het land. Vanaf daar leidt de Wenzelroute je door jaren geschiedenis. Het meest indrukwekkend zijn de Bockkazematten. De gangen onder de stad zijn maar liefst 23 km lang.

Vanaf de Corniche, dat het mooiste balkon van Europa genoemd wordt, heb je een schitterend uitzicht op de vallei en de kazematten. Het schilderachtig bruggetje Stierchen uit de 15e eeuw brengt je naar de overkant van de rivier Alzette. De route gaat verder over de oude verdedigingsmuur. Bij de Jacobstoren zie je nog goed de groeven van de poorten en deuren die de toegang tot de stad versperden.

Op het Rhamplateau kom je op een plein met kazernes. De Franse koning Lodewijk XIV heeft ze laten bouwen. Er waren maar 800 bedden, maar wel drie keer zoveel soldaten. Daarom moesten ze bedden delen. Je vervolgt je wandeling over de verdedigingsmuur en steekt de rivier weer over. Beneden bij de brug ga je links de lift in naar het St. Esprit plateau. De wandeling eindigt daar bij het sobere monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

Wandeling bij Larochette – 8 km

Net buiten het schilderachtige plaatsje Larochette met vooral Portugese inwoners start de wandelroute. Als je het startpunt niet goed kunt vinden (wij moesten ook even zoeken), vraag dan naar het oude treinstation. Vanaf daar ga je rechts omhoog en de bossen in. Via een smal pad loop je langs de rand van de heuvels. Eerst kom je langs ruïnes van een oude burcht. Al snel daarna zie je de burcht van het stadje voor je liggen. Het duurt nog wel even voor je daar daadwerkelijk bent.

De route werd deels versperd toen wij er waren, dus wij vonden een alternatief. Vanaf de Mullertal trail neem je de trappen naar beneden naar het dorp. Vervolgens ga je rechts en sla je het eerste straatje weer links in. Daar zie je een bord ‘Chateaux’ aangeven. Je neemt de trappetjes omhoog. Bovenaan hou je rechts aan door het bos. Zo kom je bij de burcht uit.

Na al het klimmen wil je de burcht natuurlijk goed bekijken. Als je er met de klok mee omheen loopt, kom je als je rondje bijna rond is bij trappen naar beneden. Deze brengen je weer terug naar het dorp.

Een van de meest gefotografeerde plekjes van het Mullerthal is de Schiessentümpel, een schattig watervalletje met een fotogenieke brug. De zeer ervaren wandelaars die de wandelroute Mullerthal trail helemaal volgen, komen langs deze mooie plek. De minder ervaren en gemiddelde wandelaars stappen in Larochette weer even in de auto om er te komen. Er is een parkeerplaats op 500 meter afstand.

9 Reacties

 • Jan Bastiaansen

  Prachtig Lizette! Ooit, toen de kinderen nog klein waren hebben we tent gekampeerd in het Mülerthal. We hebben toen weidechapignons met ze gezocht! Mooie dierbare herinneringen!

  Beantwoord
 • Dominique | dominiquetravels.com

  Hoe komen jullie aan je wandelroutes? Ik vind het altijd zo een zoektocht om goede routes te vinden, daarom ben ik ook heel blij met deze post! De route in Luxemburg-stad heb ik al gelopen, die was echt prachtig. Ik kijk er nu naar uit om meer van Luxemburg te zien en één van de andere routes een keertje te wandelen!

  Beantwoord
  • Lizette

   Goeie vraag! Meestal vragen we lokale mensen, bijv de eigenaren van het appartement waar we zaten. En via de site van visit Luxemburg, daar staan ook een aantal leuke bij. Leuk, ik ben benieuwd wanneer je weer gaat.

   Beantwoord
 • bart

  Bedankt voor de mooie routes. De route Echternach – Berdorf al een paar keer gelopen. Ik zet meestal de auto in Berdorf en neem de bus terug van Echternach naar Berdorf.

  Beantwoord
  • Lizette

   Dat is inderdaad ook een leuke optie, om met de bus weer terug te gaan.

   Beantwoord
 • Robert

  Mooie routes! Ik ben ook een fan van Luxemburg en kom er dan ook graag. Als kind vond ik het wat saai, maar tegenwoordig vind ik het fantastisch.

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, herkenbaar! De plekken die ik als kind saai vond zijn nu toch wel interessant en mooi. Verschillende levensfases met verschillende interesse 😉

   Beantwoord
 • De onontdekte parel Esch sur Sûre - Reismuts.nl

  […] het dorp heb je legio mogelijkheden om te gaan wandelen of mountainbiken. In het gebouw van de vroegere lakenweverij vind je het informatiecentrum. Een […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.