Wist je dat Keulen de 4e grootste stad van Duitsland is? De oorsprong van de stad gaat ruim tweeduizend jaar terug tot de Romeinen. Tijdens de middeleeuwen had Keulen een prominente rol in Europa. Branden en overnames volgden in de jaren erna. De Tweede wereldoorlog heeft veel verwoestingen aangebracht, vervolgens is de stad met veel zorg zoveel mogelijk in ere hersteld. En daarna is de stad meegegaan in haar tijd, waardoor ze nu een onwijs leuke bestemming is voor een weekend weg. Dit zijn de belangrijkste highlights voor je bezoek aan Keulen.

Weekendje weg Keulen

De Duitsers hebben een mooi woord voor wat wij historische binnenstad noemen: Altstadt. Zo vind je de highlights van Düsseldorf vooral in de Altstadt. En dat is precies ook waar je bezoek aan Keulen zal starten. De Altstadt was voor de oorlog veel groter, maar alleen het gebied tussen de Heumarkt. de Alter Markt en de rivier de Rijn is gerestaureerd. Dit kenmerkt zich door smalle straatjes met middeleeuwse panden. Als je daar rond dwaalt, doet het je denken aan vervlogen tijden. Je vindt er veel restaurants en cafés en natuurlijk ook Brauhaüser, oftewel bierbrouwerijen.

Het gotische Rathaus is een echte eyecatcher in het centrum. De hoge toren ervan is versierd met honderden beeldjes. Een ander in het oog springend bouwwerk is de Grote Sint-Martinus kerk. Dit is een van de twaalf grote romaanse kerken in de stad. De fundering ervan stamt nog uit de tijd van de Romeinen.

Keulen staat natuurlijk vooral bekekend om één gebouw in het bijzonder: de Dom van Keulen. Dit gigantische gotische bouwwerk is het symbool van de stad en staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is de grootste kathedraal in Duitsland en een van de grootste in Europa. De spitse torens zijn erg herkenbaar.

Het kan behoorlijk druk zijn om een van de torens (een hele beklimming, ruim 500 treden!) of de schatkamer te bezoeken. Daar betaal je ook een entreeprijs voor. Een bezoek aan de Dom zelf is gratis en die eventuele wachtrij gaat vaak best vlot.

Leestip: Paderborn, een verrassende stad vol contrasten

De Dom heeft enorm veel minuscule details.

Al deze gebouwen verdienen een bezoek van dichtbij, maar wandel vooral ook langs de oever van de Rijn. Aan de kant van de Altstadt zie je namelijk veel vrolijk gekleurde gevels. En vanaf de overkant zie je de indrukwekkende torens van de kerk, stadhuis en Dom erbovenuit steken. Ook ’s avonds is het uitzicht schitterend, wanneer alles mooi verlicht is.

Je kunt natuurlijk op op de Rijn van de stad genieten. Langs de oever aan de kant van de oude binnenstad vind je meerdere loketjes voor rondvaarten.

De laatste belangrijke highlight van de oude binnenstad is de Hohenzollernbrücke. Al meer dan een eeuw verbindt deze imposante brug de oever van de Dom met de oever van de beursgebouwen. Er rijden treinen overheen en je kunt er als voetganger aan beide kanten langs wandelen. De wandelpaden worden versierd met duizenden slotjes die geliefden er hebben opgehangen.

Slapen in Keulen

Zoek je een leuke plek om te overnachten? De Appartementen Am Dom kan ik je van harte aanbevelen. Het zijn ruime en lichte appartementen en veel kamers hebben uitzicht op de Dom. Daar ben je ook maar vijf minuutjes wandelen van verwijderd. Je auto kun je onder het appartementencomplex kwijt.

Weekend weg in Duitsland

Naast Keulen zijn er enorm veel andere steden in Duitsland die erg leuk zijn voor een weekend weg. Wat dacht je bijvoorbeeld van een weekend Koblenz? Of een weekend weg naar de hoofdstad Berlijn. En in Beieren heb je de mooie stad München. Een van mijn favoriete steden in Duitsland is Trier. In een dag in Trier kun je al heel veel van de stad zien.

Welke Duitse stad lijkt jou leuk voor een weekend weg? Keulen of een andere?