Al jaren stond Sri Lanka op mijn wistlist. Ongeveer een half jaar voor vertrek boekte ik de vliegtickets voor mijn gezin. En vervolgens telde ik de dagen af. Die tijd gaf me goed de gelegenheid om na te denken over de voorbereiding voor Sri Lanka. Ik heb mijn ervaringen omgezet in zeven essentiële tips voor jouw voorbereiding.

Denk na over je vervoer

Sri Lanka bereik je per vliegtuig. Ik vloog ’s nachts met Emirates vanaf Dusseldorf en via Dubai. Dat was op dat moment de goedkoopste vliegticket. Er gaan momenteel (2019) geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland, België of Duitsland naar Sri Lanka. In je voorbereiding voor Sri Lanka kun je via Skyscanner eenvoudig vliegtickets met elkaar vergelijken.

In het geval dat je ruim de tijd hebt, is het openbaar vervoer een hele toffe ervaring in Sri Lanka. Met de bus en trein reis je goedkoop. Het neemt alleen wel meer tijd in beslag. Wil je je rondreis door Sri Lanka in 2-3 weken doen, dan is het verstandig om in ieder geval een deel van je vervoer vooraf te regelen met een taxi. En wil je het bekende treintraject tussen Ella en Kandy doen? Zorg dan dat je op tijd kaartjes regelt, want de stoelen raken altijd snel uitverkocht. Kaartjes komen een maand voor de reisdatum beschikbaar.

Een andere optie is om zelf met een auto rijden. Dit wordt over het algemeen sterk afgeraden. Het verkeer in Sri Lanka is vrij chaotisch en totaal anders dan je gewend bent. Van anderen heb ik leuke ervaringen gehoord over het huren van een tuktuk. Die gaan alleen niet zo snel. Dus je zou een stukje van je traject met de tuktuk kunnen doen.

Leestip: 7x doen in Kandy

voorbereiding voor sri lanka

Een chauffeur of taxi

Ook kun je een chauffeur boeken die je de hele reis rond rijdt. Het voordeel is dat – als het klikt – je continu een bekend gezicht hebt. Je betaalt hier zo’n € 50,- per dag voor. De chauffeur rekent er wel op dat je ook voor hem overnachtingen betaalt. Vaak bieden hotels speciale chauffeurskamers die stukken goedkoper zijn dan je eigen kamer. Voor je vertrek kun je op zoek gaan naar een chauffeur, maar dit kun je ook ter plaatse doen. Bijvoorbeeld wanneer een bepaalde taxichauffeur je goed bevalt en je met deze persoon overeenkomst dat hij of zij je blijft rondrijden. Veel taxichauffeurs staan hier open voor.

Wat ook kan, en waar ik voor koos, is je traject met taxiritjes aan elkaar knopen. Less Taxi is mij enorm goed bevallen. Vooraf heb ik via whatsapp het hele traject al besproken. Zo wist ik ook waar ik qua budget op kon rekenen. Ter plekke gaf ik steeds een dag van tevoren het tijdstip aan dat we opgehaald wilden worden en iedere keer stond er een ander vriendelijk gezicht stipt op tijd op ons te wachten. Door de rondreis door Sri Lanka met een taxi te doen, gaf het ons meer ruimte om zelf het traject en de tijden te bepalen en ook nog wijzigingen door te voeren. En toen we na een vermoeiende heenreis op het vliegveld aankwamen, stond er iemand met ons naambordje klaar, heel fijn! Ook Country Homes, een heel tof hotel in Ella waar ik verbleef, verzorgt graag taxiritten door het hele land voor je. Je kunt online contact met ze erover opnemen.

Kies je overnachting

In Sri Lanka heb ik voor relatief weinig budget op hele toffe plekken overnacht. Ik heb vooraf alles via Booking.com geboekt. Zelf vind ik het fijn om al wat gereserveerd te hebben. Zeker met kleine Mats erbij wil ik niet op zoek hoeven naar een plek. Via Booking.com heb je vaak de gelegenheid om kort voor aankomst kosteloos te annuleren, zodat je wel de vrijheid houdt om van je plan af te wijken.

Veel vluchten komen bovendien laat op de avond aan. Ook dan vind ik het prettig al iets geboekt te hebben, zodat ik na een vermoeiende reis naar een concreet adres kan.

Mijn ervaring in december / januari is dat er veel kamers vrij waren. Wil je nog meer vrijheid voor je reisplan, dan kun je er ook voor kiezen om ter plekke steeds op Booking.com een hotel of guesthouse te zoeken en reserveren. In het hoogseizoen (juli en augustus) kan het er wat drukker zijn. Dan wordt vooraf reserveren wel echt aangeraden.

Georganiseerde reizen

Natuurlijk kun je ook een georganiseerde reis boeken waar je route, vervoer en overnachting al voor je is geregeld. Avontuurlijke rondreizen door Sri Lanka kun je boeken via Shoestring , Djoser of Sawadee. Via Van Verre kun je gedeeltes laten organiseren in de vorm van bouwstenen. En Dagboek Reizen maakt op basis van jouw wensen een rondreis op maat voor je.

Leestip: een waanzinnig mooie route door Sri Lanka

Neem gepaste kleding mee

Sri Lanka is een tropische bestemming. Het is er overwegend warm en vochtig. Hou hier in je voorbereiding voor Sri Lanka alvast rekening mee bij het inpakken. Dunne, luchtige, katoenen en linnen kleding zijn het fijnste om te dragen. In de bergen bij Ella kan het wat fris zijn, zeker in vergelijking tot de andere plaatsen. Zorg dat je dus ook een warm vest bij je hebt. Ik had een thermoshirt met lange mouwen bij, maar dat heb ik echt niet nodig gehad.

Tijdens je rondreis door Sri Lanka ga je ongetwijfeld een aantal tempels bezoeken. Zorg er dan voor dat je gepast gekleed bent. Dat wil zeggen: schouders en knieën bedekt, voor vrouwen èn mannen. Ik vind het altijd fijn om een sjaal bij me te hebben. Die sla ik dan extra om mijn schouders heen, zodat het er netjes en bedekt genoeg uit ziet. Vaak kun je ook ter plekke iets lenen om om te slaan, maar iets van mezelf vind ik prettiger. Bovendien zullen ze er niks van zeggen, maar vinden de Sri Lankezen het sowieso netjes als je enigszins bedekt gekleed (niet in bikini) over straat gaat. Behalve bij de stranden, daar zijn korte broeken en topjes veel gewoner onder de toeristen.

Ben je een actieve vakantie van plan vol avontuurlijke hikes, zoals naar de Lion Rock en de heilige Adam’s Peak? Vergeet dan natuurlijk ook niet om goede wandelschoenen mee te nemen.

Check je inentingen

Er zijn geen verplichte inentingen voor Sri Lanka, maar er worden er een aantal aanbevolen. Zoals inentingen tegen Hepatitis A en Buiktyfus. Check in je voorbereiding voor Sri Lanka een aantal weken voor je vertrekt bij de GGD of je nog nieuwe vaccinaties nodig hebt. Sommige moet je maximaal 2 weken voor vertrek gehaald hebben.

Op het moment van schrijven is er geen advies voor malaria medicatie, maar dat is in het verleden anders geweest. Hoe dan ook, er komen muggen in Sri Lanka voor. Neem voldoende DEET mee. Ook helpt het om rond schemertijd een lange broek en lange mouwen te dragen, om zo de muggen te weren. Ik vond het daar wel veel te warm voor en nam de muggenbeten dan maar voor lief.

Leestip: wat kost een reis naar Sri Lanka?

voorbereiding voor sri lanka

Reis om de moessonperiode

In het noordoosten van Sri Lanka is de moessonperiode van november tot maart en in de andere helft van het land is dat van mei tot oktober. De beste reistijd verschilt dus per regio. Hou hier rekening mee in het samenstellen van je rondreis door Sri Lanka. Je hoeft de regio’s niet geheel te vermijden. Vaak valt er in de moessontijd een korte stevige bui. Een regenjas is dan wel handig om mee te nemen.

Geen water uit de kraan

Het water uit de kraan is in Sri Lanka niet drinkbaar. Omdat het thuis zo gewoon is, vergeet ik het makkelijk in verre landen en noem ik het daarom extra voor je voorbereiding voor Sri Lanka. Want vervuild water drinken kan vervelende gevolgen hebben. Dus zorg dat je altijd voldoende schoon drinkwater uit flessen bij je hebt. Ook als je van A naar B gaat reizen.

Uit voorzorg kun je beter ijsklontjes uit je drinken halen. Die worden namelijk vaak van kraanwater gemaakt. En let op rauwe groenten en fruit. Men wast het regelmatig met kraanwater en dus is het voor onze maag vaak nog niet schoon genoeg. Spoel je fruit daarom zelf af met water uit je fles. Liever safe then sorry, want ziek worden van vervuild water is echt niet fijn!

Regel je visum ter plekke

De laatste tip voor je voorbereiding is er eentje om iets vooral niet vooraf te doen. Namelijk je visum voor Sri Lanka regelen. Met een Nederlands paspoort heb je een visum nodig om in Sri Lanka te reizen. Meestal regel ik dit juist vooraf, omdat ik er ter plekke geen tijd en/of gedoe aan wil besteden. Voor Sri Lanka is dat niet persé nodig. Je kunt het gemakkelijk bij aankomst in orde maken. In ons geval stond er geen lange rij en waren we zo door de douane. Uiteindelijk moet iedereen die aan komt door dezelfde poort.

Maar het zou natuurlijk kunnen dat je op een tijdstip aankomt dat het wel druk is. Bijvoorbeeld laat op de avond als er minder douanepoortjes open zijn. Wil je zeker zijn van een snellere afhandeling, dan kun je toch vooraf het visum online aanvragen. Doe dat dan via de officiele website. Die is volledig in het Engels en je betaalt geen bemiddelingskosten. Een tijd is het visum gratis geweest, vanaf 1 februari 2020 wordt er wel weer een vergoeding voor gevraagd.

Met deze tips kun je perfect aan de slag met je voorbereiding voor Sri Lanka!