China, een bijzonder land. Vooral het zuiden vond ik gaaf en ook heel anders dan de drukke steden die ik in midden en noorden had meegemaakt. Vanuit Guangzhou (Kanton, oost) of vanuit Tibet (west) is dit de ideale reisroute door het zuiden van China

Lijiang

Lijiang ligt in zuid-west China en is het thuis van de Nakhi minderheid. Het stadje doet vrij toeristisch aan, maar heeft wel een bijzonder fijne vibe. Het oude centrum bestaat uit houten huisjes aan smalle straatjes en kanalen. Vooral ’s avonds wanneer de verlichting in de rode lampionnen aan gaat, is het geweldig voor foto’s. De Bakhi lopen nog veel in traditionele kleding.

Verlaat Lijiang per fiets en geniet van de groene omgeving. Het dorpje Baisha ligt in de buurt en is bekend van Dokter Ho en zijn bijzondere krachten. Ik betwijfel of zijn krachten echt zijn, maar het dorpje is sowieso leuk om te bezoeken.

Twee uur naar het westen per auto of bus is de Tiger Leaping Gorge, een van de diepste kloven ter aarde. De rivier drukt met geweld het water tussen de rotswanden die China en Tibet van elkaar scheiden. De kloof is op 2500 m hoogte en een aangelegd wandelpad is een easy walk van twee uur.

lijiang
Dali

Vanaf Lijiang 4 uur naar het zuiden rijden en je komt in Dali. Een beetje een vergelijkbare sfeer, maar een stuk groter en meer (Chinese) toeristen. Thuis van de Bai minderheid, die je minder in Dali zelf en meer in de dorpjes in de omgeving tegen komt. Een autoloos centrum met een mengelmoes van winkels: veel zilver- en jadewinkels, koffiebarretjes, pizzeria’s en traditionelere winkels met thee en aardewerk. De Bad Monkey Bar is een aanrader voor een gezellig biertje ’s avonds.

In een van de dorpen in de omgeving is altijd wel een markt. Ben je een enorme dierenliefhebber? Sla dan de ‘vlees-afdeling’ misschien maar over. Kippen liggen er per 4 verpakt aan de poten bij elkaar gebonden… levend….
markt
Net buiten de stadspoort is toegang tot een kabelbaan om de berg op te gaan. Boven kun je allerlei wandelroutes nemen, kom je langs watervallen, maar vooral het uitzicht over Dali en het gigantische Erhai meer is werkelijk prachtig! Als beloning voor je flinke wandeling, of gewoon omdat je het prettig vindt, Dali kent genoeg massage salons voor traditionele drukpunt massage. Bereid je er wel op voor dat een elleboog in je rug gedrukt krijgen een iets andere ervaring is dan een oliemassage. Al is de massagedame nog zo klein, toch voel je wel de drukpijn!

Boottocht op de Erhai

Een boottocht op het Erhai kan niet ontbreken tijdens je verblijf in Dali. Met een gids kun je met de boot verschillende dorpen bezoeken en belandt je zo op het heerlijk rustige platteland. Indrukwekkend vond ik de tien leefregels die hier en daar op een muur geschilderd waren. Daarin staat bijvoorbeeld onder andere het familieplan, oftewel maximaal 1 kind per gezin, en dat de boer goed voor het land van de overheid dient te zorgen. Ik vond het vooral indrukwekkend om het duidelijke geloof erin van de gids te bemerken, waardoor het zo zichtbaar is hoe ver onze werelden uit elkaar liggen.

Ook leuk: de mooiste meren ter wereld

platteland
Stenen Woud

Gebruik je het openbaar vervoer, dan ga je vanuit Dali eerst naar Kunming (ongeveer 6 uur rijden) en neem daar een bus naar het Stenen Woud. Door aardverschuivingen zijn aardkorsten omhoog gestuwd en vormen zij de meest bijzondere vormen die hoog in de lucht toornen. De Chinezen hebben de rotsformaties de meest originele namen gegeven, zoals Eternal Mushroom en Wandering mother with son. Met een plattegrondje kun je prima zonder gids rond wandelen. Er is wegbewijzering aanwezig; je kunt de Chinese tekens op je plattegrond daarmee vergelijken. Zorg wel dat je weet hoe je de plattegrond moet houden, want ik was de tekens ondersteboven aan het vergelijken en zag nog steeds overeenkomsten, maar liep wel wat rondjes 😉 .

Stenen woud
Yangzhou

Vanaf Kunming kun je met een nachttrein naar Guillin en vanaf daar met de bus naar Yangzhou. De treinrit duurt 17 uur en de bus nog eens 1,5 uur… Ok het is lang, maar het uitzicht is mooi en wie weet wat voor leuke ontmoetingen je in de trein krijgt. Het is een nachttrein dus je kunt je ook terugtrekken in je smalle drie hoge stapelbed. 😉 Vind je het echt te lang, je kunt ook vliegen en dan ben je er na een uurtje.

Yangzhou is een levendig stadje met een dorps-achtig sfeertje en omringd door karsten gebergte en een tropisch groene omgeving. Je vindt er allerlei eet- en slaapgelegenheden en opvallend veel winkels met outdoor spullen. ’s Avonds kun je genieten van een licht- en muziekshow van de regisseur die de opening van de Olympische Spelen in Beijing heeft gecreëerd. Een heel spektakel om te zien!

Uitstapjes in de omgeving van Yangzhou

Net buiten de stad kun je met de fiets naar Moon Hill. Onderaan die berg vind je een restaurant en vrouwtjes in traditionele kleding wachten je daar op, om je vervolgens de berg op te achtervolgen in de hoop dat je iets van ze koopt. De berg beklim je via een pad en trappen. Bovenaan begrijp je de benaming wel; de top is een halve maan.
karsten gebergten
Op de rivier Li kun je boottochten maken. Als je aan het einde van de middag gaat, kun je genieten van de zonsondergang achter de karsten bergen. ’s Avonds komen vissers met getrainde Aalscholvers die de vis vangen en door een ring in hun keel niet zelf op kunnen eten.

Ongeveer vier uur landinwaarts zijn rijstvelden zo ver als je maar kunt kijken. Hier en daar een boerderij of kleine nederzetting. Via smalle kronkelweggetjes kun je tussen de rijstvelden lopen en na ieder bochtje is er weer net een ander prachtig uitzicht. Je kunt China niet verlaten zonder deze adembenemende omgeving gezien te hebben!

Praktische informatie

De beste reistijd voor Chins is afhankelijk van welke regio je wilt bezoeken. Voor het zuiden van China zijn dat de maanden november en december. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen flink oplopen.

Wil je China liever niet op eigen gelegenheid bezoeken, kies dan voor een avontuurlijke rondreis van Shoestring of Sawadee. Of laat een reis op maat voor je maken door Dagboek Reizen.