De taxi verlaat de geasfalteerde weg en slaat een hobbelige zandweg in. Waar zouden we nu toch uitkomen? Na de zoveelste flinke kuil remt de auto af en stopt. ‘Nelu Vila’ staat er met sierlijke letters te lezen op het bord tegen de witte gevel. Zodra ik de autodeur open doe, word ik omringd door warme lucht. “Welcome!” klinkt het vriendelijk en een jonge kerel loopt ons tegemoet. Hij neemt onze backpacks aan en gaat ons voor naar de zithoek. We krijgen lekker koud vruchtensap, terwijl hij de check-in in orde maakt. Ik voel kriebels van opwinding in mijn buik, ik heb zoveel zin om Sigiriya te gaan ontdekken! Er is hier immers zoveel te zien en te doen. Het hotel Nelu Vila oogt al prachtig. Het ligt dus iets verder van het stadje af, helemaal tussen de rijstvelden. Ik vind het schitterend en wil nu al nooit meer weg uit dit paradijs.

Ingecheckt bij Nelu Vila

Onze kamer is klaar. Remco en ik staan op en lopen achter de jongeman aan. Ik kijk om me heen de prachtige tuin van het hotel in en dan zie ik hem, de Lion Rock! Zo in ‘onze’ achtertuin! De kamer in Nelu Vila is nog mooier dan ik had verwacht. Het is er enorm ruim, licht en wit. In totaal zijn er negen kamers voor 2 tot 4 personen. Omdat we beneden zitten, hebben we een soort voortuintje waar we kunnen zitten. Vanaf daar zien we de Lion Rock. Rechts vanaf de tuin loopt een pad tussen de rijstvelden naar het zwembad met ligweide toe. Daar wil ik straks zeker een duik in nemen. Maar eerst even bijkomen en wat eten. Voor ontbijt, lunch en diner kunnen we boven in het restaurant terecht, vertelt de jongeman. En vanaf daar heb je een nog mooier uitzicht op de Lion Rock.

nelu vila sigiriya

Remco  en ik bekijken in het restaurant van Nelu Vila de menukaart in het Engels. We kunnen nauwelijks kiezen tussen al het lekkers. Het valt me op dat alle gerechten een buitenlandse twist hebben. Shanaka Fernando, de eigenaar van hotel Nelu Vila, komt onze bestelling opnemen en vragen of alles in orde is. Wanneer ik hem vraag naar de bijzondere gerechten begint hij enthousiast te vertellen over zijn levensgeschiedenis.

Het verhaal van Shanaka

Shanaka is ooit bij de Airforce in Sri Lanka geweest. In die tijd heeft hij in gevechten zijn broer en zijn beste vriend verloren door aanvallen van terroristen. Die ervaringen hadden – en hebben – een diepe indruk op hem gemaakt. Zijn vader wilde dat Shanaka het land zou verlaten, zodat hij de gevechten kon ontkomen en in leven zou blijven. Daarop is hij naar de Verenigde Staten gegaan. Omdat Shanaka een opleiding in de horeca heeft, kwam hij in The Four Seasons te werken in Las Vegas. Dat is niet zomaar een hotel. Shanaka heeft er hard gewerkt en veel geleerd. En zo komen de bijzondere invloeden op de gerechten bij Nelu Vila tot stand, zoals de guacamole in de salade en de zachte taco’s als sandwiches. Deze Mexicaanse invloeden zijn namelijk heel gebruikelijk in de VS.

nelu vila sigiriya

Na jarenlang in de VS gewerkt te hebben snakte Shanaka naar meer rust. Hij keerde daarom terug naar Sigiriya in Sri Lanka en kocht een stuk land in Sigiriya. Hij wilde boer worden, net zoals zijn vader ooit was. Maar anderen adviseerden hem dat hij met een hotel in Sigiriya veel meer geld zou kunnen verdienen en door zijn ervaring daar waarschijnlijk ook heel goed in zou zijn. Shanaka besloot het land te gaan bewerken, maar met het huis ook een hotel te bouwen en het te gaan proberen.

Zo ontstond Nelu Vila

En zo is Nelu Vila een aantal jaren geleden in Sigiriya ontstaan. Nog steeds werkt Shanaka graag op het land rond het hotel in Sigiriya. In de periode voor wij kwamen is er enorm veel regenval geweest. Shanaka besloot er vooral gebruik van te maken. In plaats van groenten – die teveel onder water kwamen te staan – ging hij rijst verbouwen. Met als resultaat dat je dus letterlijk in de rijstvelden slaapt. En als het tij weer keert, zal Shanaka de gewassen weer veranderen. Alles onder toeziend oog van zijn ouders, die een paar meter verderop wonen en regelmatig in het hotel komen.

Ondertussen runt Shanaka het succesvolle Hotel Nelu Vila in Sigiriya. Het hotel is een waar paradijs in Sigiriya. Een punt van rust, een groene oase en een fantastische uitvalsbasis van alles dat er in Sigiriya en omgeving te zien en te doen is. Je zit er niet aan de hoofdstraat van Sigiriya, maar dat maakt helemaal niet uit en is juist heel fijn. Het personeel van hotel Nelu Vila heeft namelijk dubbele rollen. Zo is een van de keukenhulpen ook tuktuk chauffeur. Dus je hebt altijd vervoer naar waar je maar heen wilt. Deze super attente tuktuk chauffeur bracht ons naar de Pidurangula Rock en liep zelfs helemaal met ons mee naar boven om ons te helpen naar boven klauteren met kleine Mats! Meer over die bijzondere ervaring lees je hier.

Trips in en rond Sigiriya

Omdat Shanaka een local is en veel lokale contacten heeft, kan hij ook gemakkelijk de leukste trips voor je organiseren. Naast een bezoek aan de Lion Rock en Pidurangula Rock gingen wij op safari in Hurulo Eco park. We hebben een geweldige ervaring gehad en met slechts enkele andere jeeps in het park enorm veel olifanten gezien.

nelu vila sigiriya pidurangula rock lion rock

En na al die uitstapjes in en rond Sigiriya is het heerlijk om te ontspanning in Nelu Vila. Het zwembad is comfortabel en er zijn ligbedden om bij het zwembad te blijven relaxen. Ik vond het ook gezellig om in het restaurant te zitten. Het personeel is super vriendelijk. Alle jongemannen vertellen hoe blij ze zijn met Shanaka als baas en hoe goed hij voor hen zorgt. Zo voelt het ook, als één grote familie waar jij als gast ook bij mag horen!

Praktische informatie over Nelu Vila in Sigiriya

Nelu Vila is eenvoudig te boeken via Booking.com. Verblijf je met kleine kinderen, dan raad ik je de benedenkamers aan. Zodat je de trap en het balkon kunt vermijden. Het is verstandig om in ieder geval het ontbijt bij te boeken. Voor de lunch en het avondeten kun je steeds ter plekke besluiten wat je wilt doen.

De beste reistijd voor Sigiriya in Sri Lanka is januari tot en met maart. Dan valt er de minste neerslag. In Sigiriya gaan veel mensen naar de Lion Rock, een flinke klim met heel veel traptreden. En naar de Pidurangula Rock, die er naast ligt. Vanaf die rots heb je heel mooi uitzicht op de Lion Rock. In het stadje Sigiriya is niet heel veel te doen. Het is een typisch tropisch stadje met wat hotels en guesthouses en wat restaurants en souvenirwinkeltjes. Ik vond het een fantastische plek, mijn favoriete plek in heel Sigiriya. Juist omdat het er zo rustig is en de sfeer is er zo heerlijk relaxt.

Meer lezen over Sri Lanka?