Heb je al eens een reis buiten Europa gemaakt? Dan is de kans groot dat je al een keer een visum nodig hebt gehad om een land binnen te mogen reizen. Vaak kun je het (kosteloos) op het vliegveld regelen. Maar voor een aantal bestemmingen heeft het wat meer voeten in aarde. Als ervaren reiziger met hier en daar wat lastige situaties weet ik als geen ander hoe fijn het is om een visum vooraf goed geregeld te hebben. Ik vertel je hoe zo’n aanvraag verloopt en geef je tips voor een vlot aanvraagproces.

Wat is een visum?

Een visum is een officieel document ter bevestiging van de toestemming dat je een land mag inreizen en er mag verblijven. Het woord “visum” komt van het Latijnse Charta Visa, vertaald “document dat bekeken is”. De toestemming wordt door het land gegeven waar je naar toe reist. Dat kan in het land zelf zijn aan de grens en op het vliegveld. Dat heet visa on arrival. Of door een ambassade van dat land in een ander land. Het visumdocument kan een sticker of zegel zijn in je paspoort of een los formulier. Het is altijd gekoppeld aan je paspoort.

Een visum is beperkt geldig, in veel gevallen 90 dagen. In een enkel geval is een visum gratis, in de meeste gevallen worden er consulaire kosten gerekend. Ook staat er op een visumdocument hoe vaak je een land ermee in mag reizen. Dat heet single entry of multiple entry. Daarnaast geeft een visum aan wat je in een land mag doen. Een toeristenvisum is bedoeld voor reizen, maar zo zijn er ook visa voor werken in het buitenland of om te studeren. In het vervolg bedoel ik met de visumaanvraag een aanvraag voor een toeristenvisum, voor je vakantie dus.

visum in paspoort

Hoe vraag je een visum aan?

De spelregels voor het verkrijgen van een visum en de aanvraagprocedure verschillen per land. Het belangrijkste is om te checken of je voor je bestemming een visum nodig hebt. De voorwaarden en procedures kunnen wijzigen, dus verzeker jezelf ervan dat je over actuele informatie beschikt. Heb je een visum nodig, dan kun je dat voor een aantal landen eenvoudig bij aankomst regelen. Maar voor een heleboel landen vraagt de aanvraagprocedure meer van je.

In het geval dat je formulieren moet invullen en pasfoto’s moet overhandigen is het vaak prettiger om de aanvraag voor je vertrek te doen. Daarmee voorkom je namelijk dat je in een lange rij op het vliegveld moet wachten. En hoe je vervolgens een visum aan vraagt, daar heb je dan twee keuzes in.

Je zoekt zelf helemaal uit welke formulieren je op papier of digitaal in moeten vullen, welke gegevens er nodig zijn en je brengt of verstuurt de aanvraag naar de ambassade. Dit kan vrij tijdrovend zijn. En omdat je waarschijnlijk niet dagelijks zo’n belangrijke aanvraag doet, is de kans aanwezig dat je het ook niet meteen goed doet. Dat kost weer extra tijd.

Een andere manier is om te kiezen voor online visum aanvragen via een tussenpersoon zoals bijvoorbeeld Visa Service Desk. Uiteraard worden er dan bemiddelingskosten gerekend, maar het heeft ook voordelen. Zij weten namelijk precies wat er voor een bepaalde visumaanvraag nodig is. Dat bespaart tijd in uitzoekwerk en ze weten ook exact hoe ze de aanvraag vlot door het proces trekken. Dus zeker wanneer je kort voor vertrek zit, kan een dergelijke keuze verstandig zijn.

Waar moet je bij een visumaanvraag op letten?

  • Vul aanvraagformulieren netjes in. Zo kunnen je gegevens goed gelezen worden en voorkom je eventuele vragen over onduidelijkheden.
  • Voor de gehuwde personen die de naam van hun partner gebruiken, voor de visumaanvraag die je de gegevens uit je paspoort te gebruiken. En dus je geboortenaam.
  • Zorg dat je visumaanvraag compleet is. Als je niet meteen alle gevraagde documenten correct verstuurt, zal je aanvraag niet in behandeling worden genomen. Vanuit een visum service desk ontvang je dan uiteraard wel bericht, echter je verliest er wel tijd mee.
  • Let op de pasfoto(s). Deze moet voldoen aan de specifieke eisen van de visumaanvraag. Vaak zijn dat dezelfde eisen als die aan een pasfoto voor je paspoort worden gesteld.
  • Zorg voor een geldig paspoort. Het visum is gekoppeld aan je paspoort. Dat dient nog (vaak) 6 maanden geldig te zijn na thuiskomst van je reis. Mocht je een nieuw paspoort nodig hebben, dan heb je ook weer een nieuw visum nodig.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Ik werk enkel met bedrijven en merken samen waar ikzelf achter sta. Wil je er meer over weten, lees dan verder bij samenwerken.