“Met een baby zal het reizen straks wel minder worden” is een reactie die heel veel jonge moeders hebben gehoord. Natuurlijk vraagt reizen met een baby enige aanpassing. Je hebt immers een extra mensje bij je, dat ook nog eens geheel afhankelijk van jou is. Maar guess what, je kunt ook met een baby nog prima avontuurlijke reizen maken en naar verre bestemmingen vliegen. En een voordeel, tot de leeftijd van 2 jaar vliegt je kleintje nagenoeg gratis met je mee. Ben je op zoek naar inspiratie voor reizen met een baby of dreumes? Lees de echte ervaringen van reislustige moeders die met hun kleintje naar maar liefst 12 verschillende bestemmingen over de hele wereld gingen.

Avontuurlijk Europa

Europa klinkt bekend en dichtbij en dat is het natuurlijk ook. Maar ook – of beter gezegd zeker – in Europa kun je avontuurlijk reizen. Lees ter inspiratie voor reizen met een baby of dreumes maar eens over de niet zo voor-de-hand-liggende maar schitterende bestemmingen Noorwegen, IJsland en Wit-Rusland.

Karin maakte een roadtrip door Noorwegen

“Een roadtrip is wat mij betreft de ideale manier van reizen met een baby. Want: ‘het’ slaapt nog makkelijk en veel en je kunt zelf bepalen wanneer je uitstapt als de kleine er even genoeg van heeft. Wij maakten een roadtrip van 2 weken door het zuidwesten van Noorwegen toen onze dochter 8 maanden was. Hoewel ik al veel van de wereld heb gezien, was ik enorm onder de indruk van de overweldigende natuur daar. Deze reis was een aaneenschakeling van hoogtepunten langs fjorden, gletsjers, watervallen, kloven, sfeervolle steden en fantastische uitzichten. Wil je weten welke route wij hebben gereden? Kijk dan eens op Travel Addict.”

inspiratie reizen met baby dreumes

Tikva ontdekte IJsland met haar baby

“Met onze toen 6 maanden oude dochter bezochten we IJsland. We kozen juist hiervoor omdat dit wel een hele bijzondere en avontuurlijke bestemming is maar niet te ver vliegen. Bovendien zijn er ook geen gezondheidsrisico’s en kan je gewoon pampers en babyvoeding van het merk Hip in de supermarkt kopen.

IJsland is echt een prachtig land en juist heel geschikt om met een huurauto te ontdekken. De afstanden zijn wel groot maar we konden het zo uitkienen dat we vaak reden als onze dochter moest slapen en wanneer ze wakker was gingen we wat bekijken. Zoals de prachtige ijsmeren en de vele watervallen.”

Meer over haar reis door IJsland lees je op Gezin op reis.  

Michal bezocht Wit-Rusland

“Een bezoek aan Wit-Rusland zal niet direct boven aan je lijstje staan met een baby of peuter, maar het kan wel! Zeker als je gewend bent om avontuurlijk te reizen, is een roadtrip door dit relatief onbekende Oost-Europese land een aanrader. Bezoek het statige Minsk met z’n Sovjetarchitectuur en maak van daaruit een tripje naar het openluchtmuseum Dudutki om een beeld te krijgen van het leven op het Wit-Russische platteland. Of kies voor een bezoek aan Brest, een stad die zo anders is dan Minsk met z’n westerse invloeden. Aanraders zijn hier het bizarre Fort Brest – een van de belangrijkste historische plekken van het land – en (leuker voor kleine kinderen) het bijzondere Brest Railway Museum – een verzameling kleurrijke treinen uit de Sovjettijd. Wissel deze steden zeker ook af met natuur. Ten noorden van Minsk vind je het Berezinsky Biosphere Reserve bijvoorbeeld, waar ze een leuk museum hebben voor kinderen en je fijn kunt wandelen. Dichtbij Brest ligt het Belavezhskaya Pushcha National Park (onderdeel van het grensoverschrijdende werelderfgoed Białowieża Forest). Dit park is één van de weinige plekken waar je nog Europees oerbos vindt.”

Meer over deze roadtrip van Michal van Reiswijzer kids&co lees je hier.

inspiratie reizen met baby dreumes

Mystiek Azië

Hoewel Azië wel een aantal uren vliegen is vanaf Nederland, worden landen zoals Thailand steeds populairder, ook voor reizen met kleine kinderen. Vier ervaren reizigers geven je inspiratie voor reizen met je baby of dreumes naar zes verschillende Aziatische landen, namelijk India, Cambodja, Indonesië, Sri Lanka, Dubai en Jordanië.

Yvonne durfde incredible India aan met haar gezin

“Over een reis naar India met kinderen zullen de meeste mensen de nodige twijfels hebben, helemaal waar het jonge kinderen betreft. Toch is India, met de juiste voorbereiding, prima te bereizen met een gezin. Wie voor de eerste keer naar India reist kan dat beter niet meteen met jonge kinderen doen. Je weet dan niet precies wat je kunt verwachten en waar je jezelf op moet voorbereiden. Handig om te weten is in elk geval dat luiers bijna overal (ook per stuk) verkrijgbaar zijn, maar dat de kwaliteit het niet haalt bij wat je in Europa gewend bent. Potjes met groentehap zijn moeilijk verkrijgbaar, maar in elk restaurant zullen ze met liefde groenten en fruit voor je pureren. Vanwege de lassi’s die ze hier overal maken is er altijd wel een staafmixer voorhanden.

In Rajasthan is heel veel te zien en te beleven. De meest kleurrijke staat van India is perfect om met kinderen te bezoeken. De reisafstanden tussen de highlights zijn relatief kort en de kinderen zullen de indrukwekkende forten, kleurrijke kastelen en haveli’s en gezellige chaos op straat zeker kunnen waarderen. Tussen veel steden kun je de trein nemen, de perfecte manier om door India te reizen met kinderen. Ze hebben bewegingsvrijheid, wat te zien uit het raam en als dat nodig is kunnen ze een slaapje doen in één van de bedden. Reis je liever nóg comfortabeler, dan is een auto met chauffeur een idee. Dat kost in India slechts zo’n 40 euro per dag en geeft je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer jullie willen. 

Indiërs zijn dol op kinderen en blonde kindjes zien ze er niet vaak. Wees dus voorbereid op veel bekijks en aandacht. Go with the flow en leef van dag tot dag is het beste advies voor wie India met kinderen bezoekt. “

inspiratie reizen met baby dreumes

Lizette maakte een rondreis door Sri Lanka

“Sri Lanka stond al een hele tijd op mijn wensenlijst. En vanwege de relatieve korte afstanden tussen de highlights, de beperkte vluchttijd en het kleine tijdverschil leek het me een ideale bestemming met een baby. Dat bleek ook zo te zijn. Bovendien reageerde de lokale bevolking zo liefdevol op onze Mats, dat we ons continu erg welkom en prettig voelden.

Voor de route door Sri Lanka hebben we eigenlijk geen extra rekening hoeven houden met Mats om toch een toffe reis te maken. Steeds verbleven we 2 tot 3 dagen op een plek. Tussen de verschillende plaatsen gebruikten we steeds een taxi. Daarnaast, in een stad zelf namen we de tuktuk voor korte stukken. Dat is een van de eerste woordjes geworden die Mats kan zeggen. Een leuke herinnering!

Leestip: hoe overleef je een vliegvakantie met je baby?

Iedere dag trokken we erop uit om plaatsen te bezichtigen. Dat vond Mats allemaal prima. Hij zit graag in de draagzak en slaapt eigenlijk overal wel. De safari’s vond ik wel een beetje spannend, met de wilde dieren. Maar Mats vond het prachtig om olifanten zo dichtbij te zien. Het strand vond hij het allerleukste. Daar kon hij heerlijk vrij spelen. En daarom was de combinatie van binnenland en de kust ook perfect.”

… en maakte een stop-over in Dubai

“We vlogen naar Sri Lanka via een tussenstop in Dubai. Op de terugweg waren de vluchttijden niet zo gunstig. We zouden midden in de nacht een aantal uren moeten wachten en dat zou de nachtslaap van Mats en onszelf teveel onderbreken. Daarom besloten we een stop-over in Dubai te maken van twee dagen. Dat kan ik iedereen aanraden! Want ook daar zijn ze dol op kinderen en word je met open armen ontvangen. En het breekt de totale reis naar Sri Lanka ook prettig in twee delen op.

In Dubai kom je in een bizarre wereld terecht. Het nieuwe centrum is hypermodern en met een indrukwekkende skyline en het hoogste gebouw ter wereld. Terwijl het oude Dubai haar kenmerkende souks en zandstenen gebouwen niet verloren is. Er zijn allerlei leuke dingen te doen en zien voor (kleine) kinderen. Zoals het gigantische aquarium in de Dubai Mall. En er zijn veel parken met speeltuinen.”

Anne reisde door Cambodja

“We waren halverwege onze reis van 2 maanden door Zuidoost-Azië toen we na lang beraad toch besloten naar Siem Reap te gaan. Mijn vriend en ik hadden een vurige wens om het enorme tempelcomplex van Angkor Wat eens in het echt te zien. Ergens twijfelden we; er was namelijk wat onrust in het land, naar later bleek alleen in de grensgebieden. Een ander punt van discussie was de vergrootte kans op malaria in dat gebied. In Siem Reap stad en bij de tempels van Angkor Wat was het risico echter een stuk lager. Dus boekten we vanuit Ho Chi Minh een vlucht en hotel en al een paar dagen later landden we in Cambodja. 

So far so good. Een medewerker haalde ons netjes op van het vliegveld en kort daarna kwamen we aan in het hotel, waar het halve hotelpersoneel ons op te wachten bij de ingang. Het hotel was hemels… zo leek het. Tot ik zo tegen de avond een eerste mug spotte. En daarna nog een, en nog een, en nog een. En niet zomaar muggen, maar zwart-wit gestreepte tijgermuggen! In onze kamer. We waren op alles voorbereid: muggenbandjes, muggenspray, een Deryan-tentje voor ons dochtertje en een klamboe voor ons. Maar toch kon ik vanaf dat moment niet echt meer genieten van het fantastische hotel, laat staan van de tempels. De angst om geprikt te worden verlamde me; overigens ondanks dat het hotel snel in actie kwam en ervoor zorgde dat het hotel binnen een dag mugvrij was. Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee en kan ik wel zeggen dat ik blij ben dat we deze bijzondere plek toch niet hebben overgeslagen.”

Meer over de reizen van Anne met haar gezin lees je op Takemeto.nl

Leestip: hoe overleef je de warmte met je baby?

Jenny vloog met haar 3 maanden oude baby naar Bali

“Tijdens mijn zwangerschap verkondigde ik vol overtuiging: als de kleine drie maanden is ga ik naar Bali. Hoezo is reizen voorbij als je een baby hebt?

Natuurlijk was de eerste verre reis met kinderen een beetje spannend. Het is een heel stuk vliegen en je neemt spullen mee waar je in het pre-kind-tijdperk überhaupt nog nooit van hebt gehoord. Toch is Bali een kindvriendelijk eiland en we hebben absoluut genoten van onze eerste gezinsvakantie.

Reis je naar Bali met een baby? Maak samen mooie herinneringen, geniet van het tropische klimaat, de lieve mensen en verkoeling van een zwembad mét uitzicht. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn reis!”

inspiratie reizen met baby dreumes

Lizette reed met een huurauto door Jordanië

“Bij Jordanië als bestemming voor de eerste verre reis met baby keken een aantal mensen een beetje gek op. Ik had jaren eerder al alleen een aantal weken door Jordanië gereisd en het land heeft een plek in mijn hart veroverd. Daarom wilde ik dolgraag nog eens terug. Vanaf Nederland is het nog geen 5 uur vliegen en er is nauwelijks tijdsverschil. Dat maakt het reizen met Mats van nog geen half jaar oud een stuk makkelijker.

Hoewel de afstanden tussen de plaatsen in Jordanië niet groot zijn, zit je best lang in de auto. Er is namelijk nagenoeg geen snelweg. En je rijdt door dorpjes met veel verkeersdrempels. Maar dat vond ik juist met een baby ideaal, want die slapen immers nog veel. En dat kan dan prima in de auto. Daarom kozen we om zelf met een huurauto een route door Jordanië te rijden. Sommige trajecten braken we op met leuke stops onderweg, zoals bij een kruisvaarderskasteel. Dat was ook voor onszelf wel fijn en interessant natuurlijk.

Leestip: wat neem je mee als je gaat vliegen met je baby?

De mensen in Jordanië zijn dol op kinderen. Ze wilden Mats vaak aanraken, kussen en vasthouden. Mats vond al die aandacht hartstikke leuk. Omdat we sightseeing zoals het wereldwonder Petra afwisselden met hotels met zwembad, konden we rondlopen in de draagzak en relaxen goed afwisselen. Ik vond Jordanië met onz baby een top ervaring!”

Tropisch Midden-Amerika

Over reizen met kleine kinderen naar Midden-Amerika hoor ik niet zo vaak andere ouders vertellen. Zijn die landen dan minder geschikt Welnee! Drie reislustige mama’s geven inspiratie voor reizen met baby of dreumes naar heerlijk tropische en groene landen in Midden-Amerika.

Edith ging op familiebezoek in Cuba

“Toen onze baby Robin drie maanden was, gingen we voor het eerst op pad met het vliegtuig: op familiebezoek in Cuba! Mijn vriend is Cubaans, dus we wilden heel graag Robin showen aan opa en oma. Tijdens de lange vlucht hadden we een bassinet aangevraagd, zodat Robin fijn wat uurtjes kon slapen in deze wieg aan de wand. Dat kan ik iedereen aanraden als je met een baby vliegt!

Reizen in Cuba met zo’n kleine baby vonden we wel hard werken: we moesten natuurlijk rekening houden met Robin’s slaapjes en hij had snel last van de warmte. Maar we gaven ons over aan zijn ritme, deden rustig aan en zochten wat vaker de airco op. Iedereen in Cuba werd spontaan verliefd op onze kleine man, ze knepen liefdevol in zijn dikke beentjes en vonden het geweldig als ze een lach terugkregen. Wat dat betreft heb je direct veel meer lokaal contact als je met een baby reist, we kregen heel veel leuke reacties.”

Wil je meer weten over Cuba en allerlei andere mooie reizen van Edith, kijk dan op Travel Create Repeat.

Robyn vloog naar Costa Rica, met baby én zwanger

“Het is groen, heeft goed begaanbare wegen, mooie stranden, altijd lekker weer en je kunt veel dieren spotten. Costa Rica is perfect voor (kleine) kinderen. Ons reisgezelschap bestond uit onze zoon van 16 maanden, mijn man en ik Robyn (13 weken zwanger) die 2,5 week rond hebben gereisd met huurauto door CR. Hierbij onze favoriete plekjes:

Cahuita

Zeker voor ons op nummer 1, gelegen aan de Caribische kust. Een dorpje dat grenst aan een prachtig nationaal park (Cahuita NP). Dorpje is klein maar fijn en heeft gezellige bars en restaurantjes. Grootste plus is het NP. Je betaald wat je wilt qua entree en daarvoor terug krijg je een makkelijk begaanbaar park (buggyproof) gelegen aan de kust. Wij hebben eerste dag met gids hier zoveel geleerd over het spotten van dieren en ook veel gezien natuurlijk. 2 soorten apen, luiaarden, leguanen, vlinders en heel veel vogels. Volgende dag zijn wij nog dag geweest om naar strand te gaan en onderweg ook weer veel beesten gezien!

Wij verbleven hier in Ciudad Perdida Eco Lodge, gekleurde gezellige huisjes en vanaf de tuin kan de beesten zo zien hangen/vliegen (luiaard, brulapen, kolibries en heel veel andere vogels en dieren)

Leestip: tips voor je (eerste) reis met je baby

inspiratie reizen met baby dreumes

Fortuna

Hier worden vooral veel actieve activiteiten aangeboden; ziplinen, vulkaan beklimmen, paardrijden, kanoen. Vooral een plek voor gezinnen met kinderen vanaf jaar of 6. Wij hebben ons hier vermaakt in Mistico Hanging bridges park. Route van 3,5 km door de natuur waarbij je onderweg 16 bruggen kruist waarvan 6 hangbruggen, best pittige route voor mensen die eigenwijs met hun paraplubuggy deze route wilde doen, maar het is gelukt en was erg mooie omgeving. Rond 17.00 zijn we ook nog naar de thermale baden gegaan (ecotermales) waar je baddert in warme baden (37 tot 41°C) in natuurlijke omgeving. Ons zoontje vond het heerlijk en kreeg ook veel aandacht als enige kindje!

Manuel Antoino/Quepos

We sloten onze reis af aan de Pacifische kust in het vrij toeristische Manuel Antonio. Ook hier is de trekpleister het gelijknamige nationaal park waar door goed aangelegde buggyproof paden uiteindelijk bij heerlijke stranden komt. Er zijn nog vele andere en langere paden die niet buggyproof zijn maar wel mega mooi zijn. Maar ga vroeg hier vroeg heen!! Echt vroeg! Park gaat om 7.00 open en je kunt dag van te voren al tickets kopen in dorpje Quepos. Wij lagen om 8.00 al heerlijk rustig op strand in schaduw van amandelboom nadat we onderweg een hertje, vogels, krabben en leguanen hadden gespot. Om 10.00 wordt het druk op strand, niet alleen met mensen maar ook met apen! Deze stelen alles wat los en vast zit wat een leuk schouwspel oplevert als het niet om je eigen spullen gaat!”

Wil je meer zien van haar reizen, volg haar op Instagram @travelingbypictures 

inspiratie reizen met baby dreumes

Tikva koos voor het minder bekende Panama

“Panama is een van de makkelijkste landen in Midden-Amerika om te bezoeken met jonge kinderen. Wij deden dit toen onze dochter 22 maanden was. Het grootste deel van het land kent geen malariarisico en Panama is een heel stuk moderner met een hogere kwaliteit van gezondheidszorg dan bijvoorbeeld Nicaragua of Guatemala. Toch is Panama nog niet zo bekend als buurland Costa Rica, zonde!

Wij kozen ervoor Panama met een huurauto te verkennen. Lekker de radio aan, raampje open en cruisen maar. De wegen zijn prima maar er zijn wel echt veel snelheidscontroles. Door de lange smalle vorm ben je nooit ver van het strand. De stranden in Panama zijn fantastisch van kilometerslange lege stranden tot tropische paradijsjes met palmbomen. Je kunt in Panama ook geweldig duiken en snorkelen. Ik maakte mijn mooiste duik ooit hier met meerdere walvishaaien, manta rays, schildpadden en gewone haaien. Met onze blonde dochter trokken we volop bekijks van de vriendelijke bevolking. Het helpt wel als je Spaans spreekt, dan krijg je echt leuke gesprekken.”

Meer over de reizen van Tikva en reizen met een baby lees op je Baby op vakantie.

inspiratie reizen met baby dreumes

Na al deze inspiratie voor reizen met een baby of dreumes ben ik heel nieuwsgierig naar welke bestemming jij zou kiezen!

Wil je de inspiratie voor reizen met je baby of dreumes pinnen voor later?

12x Inspiratie voor reizen met je baby of dreumes