Wanneer je na een lange tijd weer op vakantie kunt, wil je natuurlijk meteen ertussen uit en die ene toffe reis boeken. En het liefst boek je die ook nog eens zo voordelig mogelijk. Want meer geld uitgeven dan nodig is, dat wil natuurlijk niemand. Gelukkig zijn er allerlei manieren om een zo voordelig mogelijke vakantie te boeken.

Voordelig een vakantie boeken

Vooral tijdens het hoogseizoen en de schoolvakanties kunnen prijzen van vakanties erg oplopen. Ook dan komen de volgende tips vast van pas om een zo voordelig mogelijke vakantie te boeken. Door bijvoorbeeld zelf je route samen te stellen.

#1 Speur hotel aanbiedingen af

Hotelaanbieders hebben eigenlijk altijd wel aanbiedingen lopen. Dat geldt voor zowel hotelketens als voor losse accomodaties. De aanbiedingen kunnen qua prijs echt heel aantrekkelijk zijn vergeleken met de normale kamerprijzen. Zo zijn er dikwijls dikke kortingen en acties zoals 3 nachten verblijven voor de prijs van 2 nachten. Weet je niet zo goed hoe je al die aanbiedingen kunt vergelijken, kijk dan eens op Hotelaanbiedingen waar je een hele verzameling vindt.

#2 Zoek voordelige vliegtickets

Het zoeken en vinden van voordelige vliegtickets is eigenlijk echt een hoofdstuk – of zelfs een boek – apart. Niemand weet bijvoorbeeld precies wanneer vliegtickets het voordeligste zijn. Lees voor alle tips voor de goedkoopste vliegtickets het artikel dat ik daar eerder over schreef.

#3 Kies buiten het centrum

Uiteraard is het fijn als je zo je hotel uit loopt en midden in het bruisende centrum van je bestemming staat. Deze locatie is alleen altijd duurder dan een – minimaal net zo leuk – hotel net wat verder buiten het centrum. als je bereid bent om wat te wandelen of het OV pakt, creëer je zo opeens veel meer voordelige mogelijkheden om een vakantie te boeken.

Dit geldt overigens evengoed voor eten en drinken in de buurt van bijzondere bezienswaardigheden. Hoe dichterbij je er bent, des te hoger zullen de prijzen zijn. Loop je net een straatje verder, dan kan het alweer een stuk voordeliger zijn voor je vakantie.

#4 Ga naar een bestemming buiten de beste reistijd

Kijk, in een orkaanseizoen een strandvakantie in het Caribisch gebied boeken is niet zo heel verstandig. Maar aan het begin of einde van regentijd naar Thailand gaan hoeft niet persé een hele natte vakantie te worden. In de regentijd kan het vaker regenen. Maar er zijn best wel bestemingen die ook dan nog steeds heel leuk zijn om naar op vakantie te gaan. En deze periode die dan niet als beste reistijd bekend staat, betekent minder toeristen. En daarom ook vaak lagere prijzen en dus meer voordelig om te boeken.

#5 Vergelijk verschillende bestemmingen

Heb je je zinnen gezet op een bestemming waar je echt heel graag nu naar toe op vakantie wilde, maar de prijzen rijzen de pan uit? Een land loopt niet weg, misschien zakken de prijzen in een ander seizoen wel. En als je de meer voordelige prijzen van andere bestemmingen ziet, word je daar vast ook enthousiast over. Zo wilden wij graag naar Valencia of zo, maar kwamen we in Litouwen terecht, gewoon omdat het lekker goedkoop was.

Leestip: tips voor een budgetvriendelijke reis naar de Malediven

voordelig vakantie boeken

#6 Wissel je punten in

Spaar je airmiles via luchtvaartmaatschappijen of doe je mee met reward programma’s van hotelketens, kijk dan wat je punten waard zijn. Ook voor loyale klanten geldt dat er vaak leuke extra kortingen worden gegeven, dus dat is het uitzoeken waard. En als je nog niet spaart, is dit natuurlijk wel het moment om dat te gaan doen en er in de toekomst van te profiteren.

#7 Gebruik een stedenpas van je bestemming

Ga je op citytrip, check dan eens of er een kortingspas van je bestemming is. In Porto heb ik de Porto card bijvoorbeeld gebruikt en ik ben daar heel enthousiast over. Iedere stad bedenkt haar eigen regels voor zo’n pas, maar meestal komt het neer op veel korting op toegang tot musea, bezienswaardigheden en excursies en korting in restaurants. Zo wordt je vakantie extra voordelig!

#8 Maak je eigen excursies

Een excursie boeken heeft voordelen, zoals dat je met een gids gaat die je meer over een plek vertelt. Maar er zijn ook kosten aan verbonden. Om je vakantie zo voordelig mogelijk te houden, kun je ook je eigen excursie maken. Dit geldt zeker voor als je met je gezin gaat en dus voor iedereen moet betalen. Stippel bijvoorbeeld zelf een stadswandeling uit. Vrijwel overal zijn gratis kaarten te verkrijgen waar de voornaamste bezienswaardigheden of wandelroutes op staan aangegeven. Of ga helemaal freewheelen en wandel gewoon waar je zin in hebt.

#9 Vergelijk parkeren bij het vliegveld

Parkeren op een luchthaven is vaak prijzig. Gelukkig zijn er allerlei verschillende opties voor parkeren op een vliegveld, die je met elkaar kunt vergelijken. Door bijvoorbeeld je auto wat verder weg te parkeren en gebruik te maken van een shuttlebus naar het vliegveld toe, ben je vaak meer voordelig uit voor je vakantie. Ook kun je prijzen vergelijken voor parkeren bij vliegvelden met ParkCare.

#10 Boek echt last-minute

‘Gewone’ last-minute aanbiedingen zijn niet persé echt voordelige aanbiedingen. Je bent dan toch vaak wel echt op zoek naar een bepaalde bestemming. Maar als je nou eens extreem last-minute boekt, dan kun je heel goed een voordelige vakantie boeken. Laat los waar je heen wilt, bedenk enkel bepaalde ruime criteria. Zoals “zon” of “natuur”. En kijk waar je deze week nog naar toe kunt voor de laagste prijs. Zo kun je nog eens op verrassend voordelig op mooie plaatsen terecht komen.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.