Hong Kong staat vooral bekend als een plek voor een stop-over. Daar is de regio eigenlijk veel te leuk en te groot voor. Afgelopen jaar was ik er tien dagen en ik raakte nog steeds niet uitgekeken. Het is eigenlijk een land op zich, met typische Aziatische elementen, maar ook hele specifieke dingen die je alleen in Hong Kong zult zien of meemaken. Eigenlijk is het wel lastig om Hong Kong in één dag te doen. Heb je echt niet meer tijd? Dan ga ik je vertellen hoe je het meeste uit je korte bezoek haalt.

Om te beginnen, neem een metrokaart. Je reist dan weliswaar onder de grond met weinig uitzicht, maar Hong Kong is enorm uitgestrekt en je wilt natuurlijk veel zien, dus met de metro reis je snel en ook nog eens super goedkoop. Je kunt zo’n kaart bij vrijwel alle metrostations kopen en je kunt hem steeds opwaarderen, maar met je eerste saldo zul je al een heel eind komen. De plekken die ik je ga vertellen liggen soms best even uit elkaar, maar met de metro kun je alles gemakkelijk op een dag combineren. En ik vertel je meteen welke halte je nodig hebt.

Je staat natuurlijk te popelen om het moderne Hong Kong in één dag te gaan zien dat je kent van foto’s. Dat komt later, eerst ga je naar de bekendste tempel, Wong Tai Sin. (Metro Wong Tai Sin – exit B2) Deze tempel combineert drie religies: taoïsme, boeddhisme en confucianisme. Het hele complex is volgens feng shui ingericht met de elementen aarde, hout, water, vuur en metaal in de architectuur. Daarna wandel je zo’n 1,5 km en kom je tot rust in een van de mooiste parken, Nan Lian Garden. Dit park is met veel precisie aangelegd. Via het park kom je bij de Chi Lin Nunnery. Het klooster wordt omringd door vijvers vol met lelies. Heb je inmiddels zin in lunch? Achter de waterval in het park vind je een vegetarisch restaurant, waar je twee uur lang van verschillende lekkernijen kunt genieten.Check vooraf hoe laat de zon onder gaat, want dat is het moment dat je bij de Peak wilt zijn. Afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt, kun je onderweg daar naar toe nog enkele stops maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Goldfish market. Tropische vissen brengen volgens Chinese tradities geluk. Waarom ze ze dan in te kleine plastic zakjes gevuld met water laten zitten, is me een raadsel (om nog maar te zwijgen over de kittens en puppies in de glazen etalages), maar het is wel een van de typische plekken in Hong Kong. (Metro Mongkok – exit B3) Je vindt er ook allerlei street food dat je als snack kunt proberen en de Lady’s market, maar straks kom je bij een leukere markt.

Ook leuk: 12 bijzondere weetjes over Hong Kong

Een andere optie is dat je al naar de overkant van het water gaat, met de metro of met de ferry, en je weg vindt naar Man Wa Lane. (Metro Sheung Wan – exit E2) Het is een smalle straat waar zegelstempels gemaakt worden. Men graveert de Chinese karakters van de familienaam in steen en nog steeds wordt dit als handtekening gebruikt. Erg leuk om te zien of zelfs er een te laten maken. In deze wijk vind je ook leuke artistieke winkeltjes en cafeetjes.


Hong Kong in één dag

Dan is het tijd om naar de top te gaan. Het uitzicht vanaf de bekende Peak op de skyline van Hong Kong is mooi, maar nog bijzonderder als het donker wordt. Je kunt er omhoog wandelen, maar dat is een behoorlijke klim. Aangezien je tijd beperkt is, kun je beter met de tram of taxi omhoog. (Metro Central – exit J2 of Admirality – exit C1) In de Peak tower kun je helemaal naar boven en tegen betaling (HK 50,- en mogelijk met je metrokaart) op het dakterras van het uitzicht genieten. Nog mooier is als je vanaf dat gebouw links het pad volgt. Verschillende balkonnetjes geven je weer een net iets ander uitzicht en het is er vaak lang niet zo druk als op het dakterras (en gratis 🙂 ).

Je hebt inmiddels vast wel trek gekregen tijdens je reis door Hong Kong in één dag? Lekker eten kun je in Hong Kong vrijwel overal vinden. Een echt bijzondere ervaring tref je bij Din Tai Fung. (Metro Causeway Bay – exit D1) Dit restaurant heeft jarenlang een Michelin ster gehad en heeft in de top tien van wereld’s beste restaurants gestaan. Die ster is er niet meer, maar het is nog steeds zeker wel de plek met de beste Dim Sum. En ook nog eens gewoon betaalbaar en laagdrempelig, bijzonder hé? De Xiao Long Bao zijn aanraders, kleine dumplings met daarin bouillon met garnalen, vlees of groente. Meng een beetje gember, azijn en sojasaus, dippen en smullen!

Ook leuk: tien mooie plekken in Maleisië


Een bezoekje aan een Aziatische plek is natuurlijk niet compleet zonder een street market. De Temple street night market is de allerleukste en nu de zon onder is gegaan is deze plek ook helemaal tot leven gekomen. (Metro Tsim Sha Tsui – exit D) Je kunt er leuke souvenirs scoren, maar je ook verbazen over allerlei snuisterijen en gadgets van Chinese makelij. En prefereer je een simpeler restaurantje, op deze markt vind je genoeg lekkere en gezellige plekjes!

Hou je toch meer van moderne winkels? Rond Nathan Road vind je genoeg shoppingmalls om een gemiddeld jaarsalaris in één avond te besteden. En alle winkels zijn tot laat open.


Voor een laatste drankje en een schitterend uitzicht op de andere kant van de skyline om daarmee Hong Kong in één dag af te sluiten heb je twee mogelijkheden. De aller-allermooiste view heb je vanaf een van de hoogste gebouwen ter wereld, namelijk Ozone, op de 118e verdieping van het Carlton Ritz. (Metro Kowloon – exit E1) Ben je niet helemaal ‘well dressed’, dan is Wooloo Mooloo een beter alternatief. Deze club vind je op de 21e verdieping in de O’mall. (Metro East Tsim Sha Tsui – exit p2) Voor beide plekken geldt dat drankjes niet goedkoop zijn, maar dat is het dubbel en dwars waard!

Je dag zit er helaas weer op. Het is tijd om naar je hotel te gaan.

Praktische informatie

Hong Kong is goed op eigen gelegenheid te bereizen. Het is veilig om er te wandelen en het OV werkt perfect. Wil je toch liever activiteiten vooraf online boeken, dat kan via Get Your Guide. En wil je een georganiseerde reis doen die via Hong Kong gaat, kijk dan eens bij het aanbod van Shoestring of Djoser of laat Dagboek Reizen een reis op maat voor je samenstellen. De beste reistijd voor Hong Kong zijn de maanden oktober tot en met maart.