Roadtrippen, rondreizen met een auto, hoe je het ook wilt noemen: ik hou ervan! De vrijheid, gaan en staan waar en wanneer je wilt, heerlijk! Het lokale openbaar vervoer heeft zeker ook zijn charme, maar nu met een kleine wereldreiziger erbij verkies ik steeds vaker eigen vervoer. En vliegen we ergens heen, dan huren we ter plekke vaak een huurauto. Ik heb al mijn tips voor een huurauto voor je op een rij gezet.

Een auto kiezen

Op vrijwel ieder vliegveld vind je verhuurbedrijven. Ik kies er meestal voor om voor vertrek al online een huurauto te reserveren. Zeker als die bepalend is voor onze reisplannen. Zo ben ik er zeker van dat ik een auto heb die aan mijn wensen voldoet. Remco is vrij lang en we vinden het belangrijk dat we comfortabel zitten, aangezien we meestal behoorlijk wat kilometers maken. En wel handig is dat alle bagage in de auto past. Het liefst in de kofferbak, zodat je spullen niet zichtbaar (voor het grijpen) liggen.

En ik kies altijd voor een gerenomeerd verhuurbedrijf, zoals Europcar en Rentcars. Zij zijn duidelijk over de prijs en de verzekeringsvoorwaarden en dat vind ik prettig. Altijd kies ik de optie ongelimiteerde kilometers.

Verder kies ik meestal voor een hele uitgebreide verzekeringsdekking met bijvoorbeeld pechhulp. Dan heb ik geen gedoe als er iets mis mocht gaan. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke overweging. Kijk ter plaatse goed of ze je niet nog een verzekering aanraden, dubbel verzekeren is natuurlijk niet nodig.

Qua kosten maakt het dus uit hoe groot je auto is (per categorie), welke verzekeringen je erbij neemt, (vaak) of je een tweede bestuurder wilt. Ook de plek van ophalen en afgeven is van invloed. Haal je de auto zelf op het vliegveld op en lever je hem daar ook weer af, dat is de goedkoopste optie. Kies je voor het laten afleveren bij je hotel en/of inleveren op een andere locatie, dan betaal je vaak extra.

Vooraf handig voor onderweg

Doorgaans mag je er van uitgaan dat de radio in de auto werkt. Maar soms heb ik niet zo’n zin om naar de lokale omroep te luisteren en hoor ik liever eigen muziek. De meeste huurauto’s hebben een USB aansluiting waarmee je muziek kunt luisteren, bijvoorbeeld via je telefoon. Ik zorg daarom altijd dat ik thuis muziek op mijn telefoon gedownload heb.

Ook download ik Google maps vooraf van het land / de landen waar ik doorheen rij. Dan kan ik ook zonder internet routes ingeven en plekken opzoeken.

auto La Palma

De auto ophalen

Bij het ophalen van de huurauto loop ik een rondje eromheen om eventuele schade vast te laten leggen. Zo voorkom je dat je naderhand de rekening krijgt voor schade die jij niet zelf hebt gereden.

Ook check ik of de tank wel echt vol is. In Jordanië bleek die toen we weg reden zo goed als leeg te zijn. Oeps! Gelukkig was er een benzinepomp dichtbij. Daarnaast vraag ik meteen hoe de tankdop open moet. Het kan aan mij liggen, maar ik rij zelf een oudje en ik heb af en toe echt geen idee waar de knopjes of hendels bij de nieuwere auto’s zitten.

Hopelijk is het niet nodig, maar ik vraag ook altijd of en waar het reservewiel zit. Ook dat bleken we in Jordanië nodig te hebben. En als je dan met een platte band staat, wil je zo snel mogelijk weer op de weg.

Ook leuk: zo vind je de goedkoopste vliegtickets!

De weg op

Eindelijk klaar om de weg op te gaan! Mijn tip daarvoor? Just go with the flow. Mijn ervaring is hoe chaotischer het verkeer lijkt, des te beter de chauffeurs zijn. Mensen zijn dan vaak gewend aan verkeer dat opeens van baan wisselt of oversteekt.

Ik merk wel dat het vaak vermoeiender is om in een vreemd land te rijden, omdat ik dan veel meer moet opletten. Op het verkeer en op de onbekende wegen. Daar passen we onze snelheid, ons tempo en dus ook de reisplannen gewoon op aan. Dat is nou net zo fijn van reizen met een huurauto!

Nog wat andere praktische puntjes

Check voor je gaat huren wat de lokale regels zijn omtrent de verkeersregels, de veiligheidsregels en het rijbewijs. Soms dient de bestuurder een aantal jaren een rijbewijs te hebben. Ook wordt er in landen buiten de EU wel eens om een internationaal rijbewijs gevraagd.

Lees ook: wat moet je in je auto bij je hebben?

Verder heb je voor het reserveren en voor het huren van een huurauto vaak een creditcard nodig. Deze wordt gedeeltelijk belast voor het geval je schade maakt of de auto niet terug brengt. Daardoor is je bestedingsruimte vaak tijdelijk minder.

Oh ja, en kijk goed bij welk bedrijf je gereserveerd hebt en bij welke balie je de auto kunt halen. Vaak maken ze namelijk gebruik van een andere balie, omdat ze met een ander bedrijf samenwerken.

En laat tenslotte wanneer je de auto weer inlevert goed noteren dat je hem schadevrij inlevert. Maak desnoods zelf foto’s, zodat je het aan kunt tonen. Dat doe ik vooraf overigens ook van schade die er al eventueel is voordat ik de auto huur. Daarmee kun je onaangename verrassingen vanuit het verhuur bedrijf voorkomen.

Gebruik jij wel eens een huurauto in het buitenland?