Onlangs volgde ik met collega’s een workshop speciaal voor jonge moeders. Het was heerlijk om met ‘lotgenoten’ te kunnen delen en sparren over hoe je alle ballen hoog houdt. Op een gegeven moment ging het gesprek over jezelf meten met anderen. We zien om ons heen en op social media beelden van hoe anderen hun gelukkige leven leiden. Eén collega zei er niet aan te moeten denken met haar kinderen het vliegtuig in te stappen. Ik voelde me een beetje in een lastige positie komen. Want tja, ik heb toevallig een vrij makkelijk kindje (het is geen talent van ons als ouders dat hij doorslaapt, zoals weer een andere collega treffend verwoordde). En als je me al wat langer volgt, dan weet je dat reizen met mijn gezin mij intens gelukkig maakt.

Dit biechtte ik op aan de groep, gevolgd door de openbaring dat ik daar ook nog eens actief over blog. Als reactie merkte een andere collega op dat het door alle uitingen – zeker op social media – tegenwoordig steeds meer lijkt alsof je MOET reizen als gezin om nog een beetje mee te tellen. Oei! Dat vond ik best wel even confronterend! Ik zou zomaar aan die beeldvorming mee kunnen werken. En dat is nou net niet de boodschap die ik wil overbrengen.

Reizen met mijn gezin is mijn geluk

Reizen maakt mij gelukkig. Dat is al jaren het geval en ik kan me niet voorstellen dat ik op een gegeven moment niet meer wil reizen. Ook toen kleine Mats zich aandiende, heb ik er geen seconde over getwijfeld om niet meer te gaan reizen. Natuurlijk zou het eerst maar eens moeten gaan blijken hoe het reizen met mijn gezin zou gaan. En dat moet het bij iedere reis opnieuw. Immers, hoe Mats zich tijdens vluchten of lange autoritten gedraagt, is altijd weer een verrassing. Maar tot nu toe mag ik van geluk spreken over hoe hij steeds vrolijk mee gaat. Daardoor maak ik met mijn gezin nog steeds hele toffe reizen.

Volg jouw kompas

Dat ik regelmatig enthousiast over reizen met mijn gezin schrijf, wil niet zeggen dat ik vind dat jij met je kinderen moet gaan reizen. Ik hoop dat je keuzes maakt die jou gelukkig maken. Dat je je interne kompas volgt. En of dat jou en je kinderen nou naar een verre bestemming brengt of met de kinderen naar de speeltuin om de hoek, dat is mij om het even. Zolang het maar bij jou past. Maakt reizen met kinderen jou gelukkig? Die vraag kun je echt alleen zelf beantwoorden en alle antwoorden zijn goed.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor mensen zonder kinderen. Ik heb heel wat mensen ontmoet die aangeven niet van reizen te houden. Die voor de partner wel mee gaan, maar eigenlijk vooral blij zijn als ze weer thuis zijn. Of die überhaupt niet weg gaan, omdat ze gewoon liever thuis blijven. Weet je wat ik daar nou zo goed aan vind? Zij kiezen voor wat hen gelukkig maakt. En dat is altijd goed!

Inspiratie en vermaak

Door mijn ervaringen in reizen met mijn gezin met je te delen, hoop ik je van handige tips te kunnen voorzien die je helpen wanneer je wel met je gezin op reis wilt. Zoals hoe je een vliegreis met een baby overleeft. En ik hoop je te inspireren met bestemmingen die heel tof zijn om met kinderen naar toe te reizen. En voor de twijfelaars hoop ik voldoende inzicht te geven om een weloverwogen beslissing te nemen om die ene reis te gaan maken… of juist niet. Verder hoop ik gewoon dat je het leuk vindt om de artikelen op Reismuts te lezen, gewoon als vermaak thuis op de bank.

Ik ben benieuwd, herken jij ook de beeldvorming van reizen als symbool voor geluk?