Buenos Aires, een stad waar ik verliefd op ben geworden. Bruisend en veelzijdig; je kunt er gemakkelijk meerdere dagen of langer verblijven zonder je ook maar even te vervelen. Er hangt een bepaalde ambiance die moeilijk te omschrijven is. Dus je kunt er maar beter zelf heen gaan om het te ervaren! Met deze tips voor Buenos Aires komt je reis helemaal in orde. 

Ondanks dat Buenos Aires een mega grote stad is, concentreren de things to do zich in vijf wijken.

De wijk Palermo is één van de betere wijken in Buenos Aires. Er zijn meerdere parken met uitgestrekt groen en botanische tuinen. Veel mensen doen er aan fietsen, yoga, hardlopen en skaten. Je kunt er rollerskates huren als je mee wilt doen. En veel groepjes strijken neer op de velden voor een picknick met de typische Argentijnse thee gewoonte (mattee).
Het gedeelte Palermo Viejo is geweldig om te shoppen. Veel startende designers hebben er een eigen winkel om hun hippe creaties te verkopen, en dat tegen geweldig lage prijzen. Ook eten, Aziatisch, Europees en lokaal, is er goed.

palermo

Een bezoek aan de wijk La Boca kan natuurlijk niet ontbreken. Deze buurt met vrolijk gekleurde huizen staat bekend om de tango en om het voetbalstadion. En de tango vibe is goed voelbaar. Muziek schalt ook overal uit de boxen. Eten en drinken is er flink aan de prijs, maar dan krijg je natuurlijk wel een tango show te zien. En die zijn toch wel de moeite waard om mee te maken.

Blijf in La Boca omwille van je veiligheid wel in de toeristische straten. En vermijd het stadion rond de start en einde van een wedstrijd als de supporters er komen en gaan.

La Boca

San Telmo is een gezellige en stijlvolle buurt met smalle straatjes, waar je antiekwinkeltjes vindt en veel gezellige barretjes. Ook zijn er clubs waar een mengeling van house en salsa wordt gedraaid. Het nachtleven begint in BA overigens pas laat. Voor 12 uur hoef je een club niet in. Rond een uur of 2 ’s nachts wordt het er vaak pas echt gezellig.
Een van de beste vegetarische restaurants ever heb ik in San Telmo gevonden, Naturaleza Sabia. Een simpele geplastificeerde kaart met oh zo lekkere originele vega maaltijden. Ik kon nauwelijks kiezen, en dat in een land dat bekend staat om de beef 😉 .

San Telmo

Dan gaan we door met de volgende tips voor Buenos Aires. De wat rustigere wijk Recoleta is vooral bekend om het kerkhof Cemeterio de la Recoleta, waar het familiegraf (Duarte) van Evita Perón te vinden is. Het kerkhof bestaat uit straten met indrukwekkende beelden en graftombes waar je gemakkelijk verloren raakt. Er is een heuse makelaarsmarkt voor begraafplaatsen. In de straat Santa Fé vind je een oud theater El Ateneo dat tegenwoordig een boekenwinkel is, erg mooi om te zien. Aan het water vind je een gigantische aluminium bloem, Flor Genérica, waarvan de bladen open gaan bij licht en dicht bij donker. De omgeving weerspiegelt in de bladen.

Recoleta

De wijk Micro Centro kenmerkt zich door de business menigte in pak. Er zijn (misschien juist door de doelgroep) tal van koffiebarretjes te vinden. Leuke restaurantjes voor ’s avonds zijn wat schaarser, maar San Telmo is niet ver weg. Avenida Florida is een leuke, autovrije winkelstraat. Verder zijn er drie bekende pleinen, namelijk Plaza del Congreso, Plaza de Mayo en Plaza de la República . De laatste met een grote obelisk erop.

Ook leuk: de mooiste plekken in Argentinië

Ik verbleef in het hostel Portal del Sur. Absoluut een aanrader. Er zijn nette dorms en private kamers. En het dakterras is heerlijk om ’s ochtends rustig wakker te worden met je ontbijtje.

Hostel

Heb je weinig tijd en wil je toch zoveel mogelijk geweldig mooie gebouwen zien? Maak dan gebruik van de Hop on- hop off bus. Ik ben doorgaans meer een voorstander van zelf alles ontdekken, maar aangezien ik het merendeel met een taxi of lokale bus deed, was deze bus een prima alternatief om ook zo in te zetten maar dan ook nog met toeristische route.

Wil je juist langer in Buenos Aires blijven? (wat ik me totally kan voorstellen!) Dan is een cursus Spaans natuurlijk ideaal om daar te gaan volgen. En in de taalcursus houden ze rekening met de verschillen in het ‘originele’ Spaans en de Argentijnse variant.

park

Buenos Aires staat helaas niet bekend om de goede veiligheid. Als tips voor Buenos Aires adviseer ik je daarom, zeker als het donker wordt/is, gebruik te maken van taxi’s. Vaak wachten de taxichauffeurs ’s nachts op je tot je je hostel binnen bent gegaan. Overdag voelde ik me prima veilig in de drukkere straten. Het is geen stad om allerlei onbekende, afgelegen straatjes te gaan ontdekken. In een winkelstraat kwam een keer een verkoopster naar buiten om me te waarschuwen dat ik mijn camera niet vast moest houden, maar in mijn tas moest doen. Das een beetje lastig foto’s maken, maar goed. Beetje opletten dus. En, zoals altijd, vertrouw op je intuïtie.

De beste reistijd voor Argentinië is in onze winter, want dan is het daar zomer.

Veel succes met deze tips voor Buenos Aires!