De regen van vannacht heeft het wandelpad dat we volgen zacht gemaakt. Hier en daar is het wat modderig, waardoor mijn wandelschoenen afdrukken in de zachte grond achter laten. De sparren en dennen om ons heen verspreiden een frisse geur. Ik adem diep in en geniet van de stilte om me heen. Ondertussen let ik goed op. Remco, Mats en ik wandelen van knooppunt 55 naar knooppunt 50. En nu het pad grotendeels bedekt is met gevallen blad in honderd tinten oranje en bruin, zie ik niet altijd meteen waar we heen moeten. Dat maakt deze wandelroute over het landgoed De Utrecht extra leuk!

Wie mij al wat langer volgt, weet vast wel dat ik erg graag in het natuurgebied van de Oisterwijkse bossen en vennen kom. Zo nu en dan zoek ik een wandeling door een ander gebied uit. Deze keer heb ik voor een wandeling over het landgoed De Utrecht gekozen. De totale route is ruim 5 kilometer. Een mooie afstand voor een korte wandeling op deze vroege zondagmorgen.

Ook leuk: een wandeling langs de 14 vennen in Oiterwijk

Het smalle wandelpad slingert tussen de bomen door. Soms lopen we langs een klein beekje. Omgevallen bomen zijn bedekt met een laag felgroen mos. Heel af en toe komen we andere mensen tegen. Zoals een stelletje met twee speelse honden die steeds vooruit rennen. Mats krijgt de beestjes al snel in het vizier en kraait van enthousiasme. Af en toe hoor ik een vogel. En verder is het stil.

We zijn zo aan het genieten van de omgeving, dat we tot twee keer toe een verkeerde afslag nemen. Dat maakt niet uit, we lopen een stukje terug en herpakken de route weer. Onderweg groet een man met paard en wagen ons.

Na enkele kilometers wordt de omgeving meer open. We komen bij het Goorven aan. Op een verhoging van zand staat een bankje vanaf waar we het schitterende natuurgebied kunnen bekijken. We besluiten door te lopen. Het wandelpad gaat over in een verhard fietspad en niet veel verder komen we bij de Flaestoren.

Om deze 24 meter hoge uitkijktoren te kunnen beklimmen heb je 1 Euro nodig. Het uitzicht is de moeite waard. Ik zie vanaf het plateau het natte natuurgebied de Flaes voor me en de bossen van landgoed De Utrecht om me heen. In de verte zie ik kerktorens van de omringende dorpen boven de bomen uitsteken. Meer mensen weten deze toren te vinden. Ik merk voor het eerst dat er veel meer wandelaars in dit gebied zijn.

Vanaf de toren is het nog een paar honderd meter tot we weer bij de auto zijn. Die staat op het parkeerveld bij Herberg In den Bockenreyder. Deze herberg in Esbeek is een begrip in de regio. Een plek waar je authentieke Brabantse gezelligheid vindt en de eenvoudige menukaart enkel in het Brabants te krijgen is.

Ook leuk: de drie mooiste najaarswandelingen

Praktische informatie

De wandelroute over landgoed De Utrecht start en eindigt bij Herberg In den Bockenreyder. Er is veel en gratis parkeergelegenheid. De herberg is dagelijks geopend vanaf 9 uur. Je kunt plaats nemen op het grote terras of gezellig binnen gaan zitten. Vanaf dit punt vind je meerdere alternatieven voor een wandelroute over landgoed De Utrecht. Er is ook een rolstoelpad, dat natuurlijk evengoed met een kinderwagen te doen is. En het verharde fietspad kan ook met een kinderwagen. Voor de andere wandelroutes door de bossen zou ik een draagzak aanraden.

Ken jij deze wandelroute over landgoed De Utrecht al?