Veel mensen kiezen tijdens hun reis door Sri Lanka voor een bezoek aan de stad Anuradhapura. Deze mooie en indrukwekkende oude stad was ooit de eerste hoofdstad van Sri Lanka. De naam kan ik nog steeds maar lastig uitspreken zonder over mijn tong te struikelen. De mooiste plekken kan ik je wel vertellen. Een volle dag reden we met een tuktuk langs prachtige plekken. En met een bonus, want de volgende 9 plekken die ik je vertel zijn ook nog eens gratis te bezoeken!

Een stukje historie

Al voor de jaartelling bestond Anuradhapura als stad. Het werd de eerste hoofdstad van Sri Lanka. Toen tientallen jaren later het boeddhisme Sri Lanka bereikte, nam het belang van de stad enorm toe. Anuradhapura groeide uit tot het boeddhistische centrum van het land. Verschillende oude koningen lieten er door de jaren heel indrukwekkende tempels bouwen. Totdat Polonnaruwa in de 12e eeuw de nieuwe hoofdstad van Sri Lanka werd. Een grote groep monniken bleef nog in Anuradhapura wonen, maar het belang van de stad werd minder.

Vandaag de dag staat het historische centrum van Anuradhapura bekend als een van de meest indrukwekkende archeologische plekken van zuidoost Azië. Wil je alle tempels, ruïnes en andere belangrijke plekken uitvoerig bezoeken, dan kun je er wel een week mee zoet zijn. Voor een aantal belangrijke en mooie plaatsen is één dag ook voldoende. Het entreeticket voor een aantal plekken bedraagt zo’n € 25,- per persoon per dag. Dat is dus vrij prijzig. Ik neem je mee langs 9 schitterende plekken die je (op een kleine fooi na) gratis kunt bezoeken.

1 De heilige boom

De heilige boom in Anuradhapura, oftewel Sri Maha Bodhi, is misschien wel de allerbelangrijkste plek in de stad. Het verhaal gaat dat deze heilige boom is gegroeid uit een stronkje dat men uit India had meegebracht. En dit zou de oudste boom van Sri Lanka en zelfs één van de oudste ter wereld zijn.

Wij waren er in december, dat samen met april de bedevaartsmaanden zijn. Dan is het wat drukker in Anuradhapura, maar ik vond het zeker niet té druk. Integendeel, ik vond het juist wel interessant om de pelgrims te aanschouwen terwijl zij hun rituelen uitvoeren. Iedereen was netjes in het wit gekleed, de heilige kleur. De mensen zaten op het terrein en zongen gebeden. In de tempel, die om de boom heen gebouwd is, gaven mensen offers in de vorm van bloemen en eten.

Vanaf de parkeerplaatsen om het terrein heen mag je gratis binnen. Wel wordt je rugzak even gecontroleerd.

Anuradhapura

2 Het Brazen paleis

Het Brazen paleis, oftewel Lowama Hapaya, was vroeger een prachtig paleis. Het was tweeduizend jaar geleden zo’n negen verdiepingen hoog. En op enig moment bood het onderdak aan wel 1000 boeddhistische monniken. Nu zie je enkel nog 1600 pilaren als overblijfselen. Met een beetje fantasie kun je misschien nog indenken hoe groot het ooit geweest moet zijn.

Je bereikt dit paleis wanneer je vanuit de heilige boom de lange voetgangerslaan op loopt. Na enkele meters zie je het aan je rechterzijde.

3 Ruvanvelisaya Stoepa

Statig en sierlijk steekt de grote witte Ruvanvelisaya stoepa boven het landschap uit. Rondom het complex van de stoepa lijken de 344 beelden van olifantenhoofden de wacht te houden. Ooit schijnt dit de grootste stoepa ter wereld geweest te zijn. Oorsponkelijk was de stoepa hoger dan het tegenwoordige bouwwerk. Wat de plek zo belangrijk maakt, is dat het verhaal gaat dat er as van Boeddha in de stoepa verwerkt zou zijn.

Deze stoepa bereik je door de voetgangerslaan vanuit de heilige boom verder af te wandelen. In de verte zie je de bruine Jetavanarama stoepa. Deze is enkel met een prijzig entreekaartje te bezoeken, maar vanaf het wandelpad kun je hem toch van een afstandje even zien en bewonderen.

Anuradhapura

4 De rotstempel

Dambulla staat bekend om de rotstempels. Volgens de tuktukchauffeur in Anuradhapura was de tempel in deze stad echter de allereerste. Hoe dan ook, deze tempel is wat mij betreft een bezoek waard. Aan de rechterzijde bereik je via een trap de tempel in de rots. Via de linkerkant volg je een pad naar boven, zodat je op de rots komt en over de omgeving uit kunt kijken.

Als entree wordt je gevraagd een fooi te geven van 200 LKR. Dat is omgerekend 1 Euro. Nagenoeg gratis, toch?

Anuradhapura

5 Royal Gardens

Officieel heten ze de Royal Pleasure Gardens. Wat het doel ervan precies is, is me niet helemaal duidelijk. Volgens de Lonely Planet zijn er twee kunstmatige vijvers die vol met goudvissen zaten. Volgens onze tuktuk chauffeur waren het twee vijvers waar de voormalige koning en koningin zich in baden en wasten. Ieder afzonderlijk dus. En dat lijkt me nog niet zo’n gek idee. Bij de vijver met de indrukwekkende olifanten ingraveringen lijkt het namelijk ook alsof er een soort ligbed van rots uitgehakt is. We zullen het misschien nooit meer precies weten, maar dit groene park is wel erg mooi om te bezoeken.

Lees ook: Een waanzinnig toffe route voor een rondreis door Sri Lanka

Anuradhapura

6 De meditatieplaats

Zo’n 1500 jaar geleden was Vessagiriya een belangrijke meditatieplaats. En zodra je er rond loopt, begrijp je dat wel. Er heerst een fijne serene rust. In de grotten helemaal links op het terrein vind je oude ingraveringen. Vervolgens loopt een kronkelig pad naar boven, waardoor je over de heuvel loopt. Beneden zie je dan voor je de ruïnes van wat ooit de meditatieruimte voor veel monniken is geweest.

Anuradhapura

7 Eén van de kunstmatige vijvers

Er zijn drie kunstmatige vijvers in de historische stad die vroeger Anuradhapura van water voorzagen. Tissa Wewa ligt in het gebied van de andere plaatsen en is dus het meest praktisch om als combinatie te bezoeken. De watertank, zoals het genoemd wordt, wordt omringd door een zandpad. Je kunt er dus een wandeling omheen maken. Weet wel dat je voornamelijk in de zon loopt en het dus best wel heet kan zijn.

Anuradhapura

8 Monnikenschool

Deze plek is er eentje buiten de gebaande paden en niet in de reisgidsen te vinden, maar wel heel interessant. Het is de Saranende tempel, een monnikenschool. Een grote witte boeddha midden in het tempelcomplex trekt meteen je aandacht. Jonge monniken studeren er of wandelen gewoon wat rond en willen een praatje met je maken.

Er wordt geen entree gevraagd, wel een kleine dontie van 100 LKR. Dat is omgerekend 50 cent. Ze gebruiken dit om de electriciteit voor de verlichting te kunnen betalen, zodat de grote boeddha nooit in het donker hoeft te staan.

Anuradhapura

9 Mirisavatiya stoepa

De stoepa’s zijn hét kenmerk van de boeddhistische plaatsen in Anuradhapura. Daarom mag er best wel nog eentje in dit lijstje bij. De Mirisavatiya stoepa is duidelijk kleiner dan de Ruvanvelisaya stoepa. Hij wordt ook minder druk bezocht. Maar hij is in mijn ogen zeker niet minder mooi!

Anuradhapura

Praktische informatie Anuradhapura

Sri Lanka is bijna het hele jaar goed te bezoeken, met uitzondering van de maanden mei, juni en november. Voor Anuradhapura is de beste reistijd van december tot en met maart, de droge periode voor deze regio. Het is er overdag wel behoorlijk heet, zo’n 35 graden gemiddeld. Wij gingen daarom redelijk vroeg, om 9 uur, om de hitte wat voor te zijn. Neem voldoende water mee, maar je komt ook langs verschillende kraampjes met (ongekoeld) water, fruit en snacks.

Wij (Remco, Mats van 15 maanden oud en ik) bezochten Anuradhapura tijdens onze rondreis door Sri Lanka. Ter plaatse maakten we gebruik van een tuktuk die ons rondreed. We hadden het geluk dat onze chauffeur graag allerlei informatie vertelde en zelf met de alternatieve route kwam langs al deze gratis te bezoeken prachtige plekken. De prijs voor de tuktuk tour was 3000 LKR, dat is ongeveer 15 Euro. De tour duurde tot wanneer we zin hadden. Dat was tegen 14 uur, toen werd het wel erg heet. Hotel Heladiv, waar we een super fijn verblijf hadden, had deze chauffeur voor ons geregeld.

Lees ook: Budget Sri Lanka, wat kost een rondreis?

Anuradhapura

Je zou ook fietsen kunnen huren. Voor deze 9 plaatsen is het te doen, omdat ze redelijk bij elkaar in de buurt liggen. Wil je ook andere plaatsen bezoeken, dan worden de afstanden best wel groot. In combinatie met het warme klimaat kan het dan best wel pittig zijn.

Hou er rekening mee dat het netjes is om je op de heilige plaatsen gepast te kleden. Dat betekent je schoenen uit en opbergen in je rugzak. Soms is de vloer opgewarmd door de zon. Neem daarom sokken mee om je voeten niet te verbranden. Daarnaast behoor je je schouders en knieën bedekt te houden en een eventuele hoed of pet af te zetten. Voor jonge kinderen geldt vaak dat ze hun schoentjes aan mogen houden en blote knieën geen probleem is. Althans dat was onze ervaring in Anuradhapura.

Ik vond Anuradhapura een super fijne plek! Het is er vrij rustig, landelijk, groen en relaxt. En bovendien vol interessante historie. Dus eigenlijk mag deze stad niet ontbreken tijdens je reis door Sri Lanka.