Onze kleine Mats heeft inmiddels al heel wat vluchten gemaakt. Enkele korte tripjes naar bestemmingen dichtbij en een aantal langere vluchten door verschillende tijdzones heen.  Nu heb ik zelf altijd vrij weinig last van een jetlag, maar voor kleine kinderen kan het best vervelend zijn. (En dan dus ook voor de ouders.) Het is toch opeens een ander ritme, waar ze dan in terecht komen. Dit zijn mijn tips tegen een jetlag bij kinderen.

Tijdzone op je bestemming

De beste oplossing tegen een jetlag is om meteen zoveel mogelijk in het nieuwe ritme mee te gaan. Komen we in de ochtend of middag aan, dan probeer ik meteen actief (nou ja, wakker) te blijven, een wandelingetje maken, naar de speeltuin, zoiets. Met misschien een kort middagdutje om een beetje bij te tanken. Komen we ’s avonds aan, dan gaan we (vroeger) naar bed. Dat is tot nu toe nooit een probleem voor Mats geweest, want het reizen an sich is voor hem ook vermoeiend geweest.

Nieuw eetritme

Overigens krijgt niet alleen het slapen een nieuw ritme, ook je eetritme verandert. Heeft je kleine flinke trek op “oude” eettijden, geef dan een tussendoortje om de trek te stillen en biedt een gewone maaltijd aan op de “nieuwe” eettijden. Gezonde tussendoortjes en maaltijden en voldoende water drinken schijnen je lichaam ook te helpen bij het overkomen van een jetlag.

Boek gunstige vliegtijden

Een kleine baby slaapt veel, dus dan maakt het in verhouding minder uit of je overdag of ’s nachts vliegt. In mijn ervaring had Mats toen ook nauwelijks last van een jetlag. Sinds hij ouder is, overdag minder slaapt en vooral ’s nachts slaapt, probeer ik de vliegtijden om zijn ritme heen te boeken. Dag- of nachtvluchten maken me dan niet persé uit. Als je kleine goed in het vliegtuig slaapt, is een nachtvlucht ideaal. In ieder geval zorg ik ervoor dat we geen overstap midden in zijn nachtrust hebben, zodat hij altijd flink wat nachturen aaneengesloten kan slapen. Dat die nacht vervolgens korter dan normaal is, omdat je door tijdzones vliegt, vind ik minder lastig. Maar dit verschilt natuurlijk per kind.

Liever oostwaarts of naar het westen

De een vindt vliegen naar het oosten zwaarder, de ander vindt het lastiger de andere kant op. Als je een vaste bestemming hebt gekozen, dan is dat nou eenmaal oost of west. Weet je nog niet waar je heen wilt, kun je in je overwegingen meenemen welke kant op jou het makkelijkste lijkt om de jetlag bij kinderen te beperken.

Een jetlag is een tijdelijke verstoring van je normale slaapritme, doordat je in een korte tijd door meerdere tijdzones reist. Je biologische klok loopt niet meer gelijk met de lokale tijd.

Kies een stop-over

Voor we met kinderen reisden, betaalde ik graag extra voor een rechtstreekse vlucht. Ik was vooral altijd een beetje angstig dat mijn bagage anders ergens achter zou blijven (meerdere keren gebeurd helaas). Nu met kleine Mats vind ik een overstap helemaal niet zo’n gek idee en maken we er graag een stop-over van. Dus dan blijven we een paar dagen op de tussenbestemming. Op die manier knippen we de vlucht door de tijdzones heen als het ware in stukjes op, waardoor de overgang naar een andere tijd kleiner wordt. En het is meteen een leuke gelegenheid om een andere bestemming aan je reis toe te voegen.

jetlag bij kinderen

Rust bij aankomst

Het liefst gooi ik na aankomst de spullen in het hotel af en trek ik er op uit om vanalles te gaan doen. Dat doen we met kleine Mats niet. We nemen in ieder geval de eerste dag een rustdag, zodat we de gelegenheid hebben om in het nieuwe ritme te komen en bij te komen van de reis. Zo zijn we in Sri Lanka de eerste dag lekker naar het strand gegaan. Mats kon in het zand spelen, zwemmen en slapen en was zo in het nieuwe ritme.

Aanpassen voor je gaat

Het lukt niet altijd, bijvoorbeeld als je daags van tevoren nog moet werken en je kleine naar de opvang of school gaat. Mocht je de gelegenheid hebben, dan kun je de tijden alvast een beetje aanpassen. Smokkelen met een uur eerder opstaan, een uur eerder naar bed. (Of een uur later opstaan, maar als dat je lukt, hoor ik graag je truc 😉 )

Vertrouw op jezelf

Zoals op eigenlijk alle vlakken is het ene kind het andere niet. De een heeft al ‘last’ van het verzetten van de klok in de lente en winter, de ander reist met gemak door vijf tijdzones. Eerlijk gezegd zijn we tot nu toe gezegend met Mats die niet zoveel met vaste ritmes en structuur heeft en dus met gemak in een andere omgeving en structuur mee gaat. Bovendien zijn we zelf ook niet zo van de vaste tijden en uren voor eten en slapen. Maar dit verschilt natuurlijk per kind en per gezin. Jij kent je kind het beste en kunt daarom de beste keuzes maken om de reis voor jullie allemaal zo comfortabel mogelijk te maken. Vertrouw vooral op wat jij prettig vindt.

Reizen zonder tijdverschil

En blijkt een jetlag echt een drama voor je kleine (en dus voor jou), dan zijn er gelukkig altijd nog mooie bestemmingen zonder tijdverschil, zoals in Europa en Afrika!

Wat zijn jouw tips tegen een jetlag bij kinderen?