Jordanië is bij velen bekend vanwege het eeuwenoude wereldwonder Petra, maar in werkelijkheid is er nog zoveel meer te zien in het land. Het loont dan ook zeker om voldoende tijd vrij te maken, zodat je alle bijzondere plekken van Jordanië kunt ontdekken. Als je van avontuur houdt is hiervoor geen betere manier te bedenken dan een rondreis met de auto. Maerle van Zonnig op Reis schrijft over het weer op reisbestemmingen over de hele wereld (waaronder het weer in Jordanië) en maakt daarnaast ook zelf veel reizen met haar gezin. Zij ontdekte de mooiste plekken van Jordanië per huurauto en beschrijft in dit gastblog de meest indrukwekkende autoroutes Jordanië die je tijdens je rondreis door Jordanië kunt rijden.

Wat kun je verwachten van een roadtrip door Jordanië?

Jordanië heeft een goede wegenstructuur, waardoor het maken van een roadtrip een ideale manier is om het land te verkennen. Het landschap varieert van kale uitgestrekte vlaktes, naar groene valleien, indrukwekkende rotspartijen, een prachtige kustlijn en levendige steden. Jordanië kent dus vele gezichten, die allemaal de moeite van het ontdekken waard zijn.

Het land heeft voor alle leeftijden genoeg te bieden en is ook uitstekend met (kleine) kinderen te bezoeken. In dat geval is het natuurlijk helemaal handig om met een auto rond te kunnen rijden, omdat je zo heel flexibel bent. Lees ook: Tips voor Jordanië met kleine kinderen.

Vaak wordt de vraag gesteld of een (individuele) rondreis door Jordanië wel veilig is. Hierover heb ik geen twijfel, want Jordanië is een ontzettend veilige reisbestemming om een auto te huren en zelfstandig rond te reizen. Wel is het goed om te weten wat je kunt verwachten als je een auto huurt in Jordanië. Zonnig op Reis heeft alle belangrijke informatie hierover voor je op een rijtje gezet.

Belangrijke wegen tijdens je selfdrive door Jordanië

Kings Highway

Kings Highway, ofwel weg 35, is de oudste en bekendste weg van Jordanië. Deze kronkelende weg loopt van het noorden van Jordanië, nabij de grens met Syrië, tot in het zuiden net voorbij Wadi Musa (het stadje bij Petra). Hoewel Kings Highway zeker niet de snelste route door Jordanië is, is dit wel een van de mooiste wegen door het land. Je kunt hem dus eigenlijk niet missen als je veel van Jordanië wilt zien. Als je Kings Highway volgt kom je langs verschillende van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Jordanië. Zo rij je langs Jerash waar je de Romeinse ruïnes kunt bezoeken, heb je uitzichten over de Wadi Mujib vallei en kun je het prachtige Dana Nature Reserve bewonderen.

Desert Highway

Desert Highway (weg 15) is een lange snelweg die het noorden en het zuiden van Jordanië met elkaar verbindt. Hij start aan de grens met Syrië in het noorden en loopt helemaal tot aan het zuidelijk gelegen Aqaba. Het is de snelste route om Jordanië te doorkruisen, maar niet de meest bijzondere. Grote delen van de Desert Highway zijn ronduit saai, doordat de kale woestijnvlaktes weinig spectaculair zijn. Wel is het soms handig om deze weg te rijden, omdat je hier goed kunt doorrijden en indien nodig dus grotere afstanden kunt afleggen. Het kan bijna niet anders of tijdens je reis zul je van alle autoroutes door Jordanië deze snelweg zeker aandoen.

Jordan Valley Highway

De Jordan Valley Highway (weg 65) loopt langs het uiterste westen van Jordanië en verbind het noordelijke deel van het land met het zuiden. Een deel hiervan wordt ook wel de Dead Sea Highway genoemd. Dit stuk loopt langs de oostelijke oever van de Dode Zee en hier kijk je dan ook op uit. Langs het noordelijke stuk van de Dead Sea Highway liggen resorts, waar je kunt ontspannen en genieten van het zoute water van de Dode Zee. Wij hebben dit gebied zelf niet bezocht, maar zijn bij het uiterste zuiden van de Dode Zee geweest en vonden de kustweg hier erg mooi.

Al Karak Highway

Al Karak Highway (weg 50) loopt vanaf de Desert Highway via Kerak helemaal naar de Dode Zee. Vooral het stuk vanaf Kerak naar de Dode Zee is prachtig. Onderweg heb je vele indrukwekkende vergezichten met de Dode Zee in beeld. Als je het mij vraagt is dit misschien wel de mooiste weg van Jordanië.

De 6 mooiste autoroutes door Jordanië

1. Van Madaba (via Grand Canyon Viewpoint en Kerak Castle) naar Dana Nature Reserve (177 km)

Als alternatief voor Amman is het fijn om je verschillende autoroutes in Jordanië met de auto te beginnen in Madaba. Het is namelijk erg prettig om niet in het drukke Amman te starten na een lange vlucht. Madaba is wat rustiger en hier kun je even wennen aan Jordanië en het rijden hier voordat je verder reist. Hier kun je bijvoorbeeld prachtige vloermozaïeken bewonderen in het Madaba Archaeological Park, lekkere sapjes drinken en wat rondkijken in de leuke souvenirwinkeltjes. Madaba ligt bovendien nog dichter bij Queen Alia International Airport dan Amman zelf, dus een handige plek voor de start van je rondreis door Jordanië. Via Kings Highway (weg 35) reis je van Madaba naar Dana Nature Reserve. De Desert Highway is een stuk sneller, maar hierbij mis je een heleboel interessante plekken. Neem dus zeker Kings Highway als je de tijd hebt. Onderweg kom je onder meer langs het prachtige Grand Canyon Viewpoint, waar je echt wel even moet stoppen voor foto’s. Heb je meer tijd, dan kun je iets noordelijker de ruïnes van Umm ar-Rasas bezoeken of meer van de indrukwekkende kloof bewonderen vanaf Al Lahun of Thieban Rock.

Hierna rij je verder naar het zuiden en kun je het kasteel van Kerak bezoeken en wat eten in Kerak, voordat je verder rijdt naar Dana Nature Reserve. Ik raad je zeker aan om in Dana Nature Reserve te verblijven en hier minimaal 1 nacht, maar liever nog enkele dagen, uit te trekken. Dana wordt vooral bezocht door wandelaars, omdat je hier prachtige wandelingen kunt maken. De meest bekende wandeling door Dana Nature Reserve is de Wadi Dana wandeling naar Feynan Eco-Lodge. Ook is Dana een goede uitvalsbasis voor de Wadi Ghuwair Trail.

Het natuurgebied is echter ook te bewonderen zonder het maken van lange wandelingen en dit heb ik zelf met mijn gezin ook gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld bij het Al Nawatef Camp relaxen en genieten van het indrukwekkende uitzicht over de kloof. Zeker de zonsondergang en zonsopkomst kun je echt niet missen. Ook een bezoekje aan Dana Village is leuk, waar je kennis kunt maken met de lokale bevolking en eveneens een blik kunt werpen op het schitterende Dana Nature Reserve en eventueel een klein stukje kunt wandelen. Als de schapen dan, net als bij ons, toevallig langskomen is het plaatje helemaal af. In Dana Village heb je ook de mogelijkheid om te overnachten.

Ik raad je aan om deze autroute in meerdere dagen te rijden, zodat je tijd hebt voor alle stops. Kings Highway is bovendien een slingerende weg, dus je hebt hier wel af en toe even wat rustmomenten voor nodig.

2. Van Dana Nature Reserve (via Shobak en Petra) naar Wadi Rum (170 km)

Vanaf Dana Nature Reserve rij je over de Kings Highway naar Wadi Musa om Petra te gaan bezoeken. Onderweg naar het zuiden is het leuk om een stop te maken bij het kasteel van Shobak. Het Shobak kasteel is nog vrij goed intact gebleven, maar wordt niet zo vaak bezocht. Dit zorgt er ook wel voor dat dit een aangename stop is. De kronkelende weg ernaartoe is eveneens erg mooi.

Na het bezoek aan het kasteel van Shobak vervolg je je weg naar Wadi Musa. Hier raad ik je aan om minimaal 2 nachten te blijven. Je kunt er voor kiezen om in het drukke stadje Wadi Musa te overnachten, maar er liggen ook genoeg accommodaties in de omgeving. Wij kozen ervoor om net buiten Wadi Musa te verblijven en dit is ons uitstekend bevallen. Als je Petra vroeg wilt bezoeken zeker, want dan kun je vrijwel recht voor de ingang parkeren.

petra jordanie

Voordat je Petra gaat bezoeken is het leuk om eerst nog even naar Little Petra te gaan. Dit is het kleine zusje van Petra en ook prachtig om te zien. Er komen lang niet zoveel mensen als in Petra, waardoor de ervaring hier ook geheel anders aanvoelt. De dag (of dagen) erna kun je uittrekken voor Petra zelf. Lees hier alles over een bezoek aan Petra. Dit wereldwonder mag niet ontbreken op een van je autoroutes door Jordanië.

Daarna vervolg je je weg naar Wadi Rum Village om de indrukwekkende woestijn te gaan bezoeken. Na lange tijd op de Kings Highway te hebben gereden, rij je een stuk over de Desert Highway, die naarmate je dichterbij Wadi Rum komt ook mooier wordt. Het laatste stuk, over Wadi Rum Road is prachtig. Als je eenmaal in Wadi Rum Village bent aangekomen kun je je auto parkeren en word je opgehaald door de gastheer van je kamp (als je een overnachting of tour hebt geboekt). Het is echt niet te missen om te overnachten in Wadi Rum. De prachtige sterrenhemel, geen enkel geluid, de zonsopkomst daar, wow. Er zijn verschillende kampen waar je in de woestijn kunt verblijven, van ontzettend luxe, tot basic. Voor ieder wat wils dus. Ik raad je aan om een kamp te kiezen wat diep in de woestijn ligt en niet te dicht bij Wadi Rum Village. Op deze manier krijg je echt de ultieme woestijnervaring. Je mag ook zeker een jeepsafari niet missen hier. Met de indrukwekkende rotsformaties, het rode zand en de kamelen blijf je maar foto’s maken. Lees verder over Wadi Rum.

Wadi Rum

3. Van Kerak naar de Dode Zee en Wadi Mujib (52 km)

Breng allereerst een bezoek aan het kasteel van Kerak. Het middeleeuwse kasteel is nog voor een redelijk groot deel intact en het is leuk om hier even rond te kijken. Met name de ondergrondse tunnels en het prachtig uitzicht zijn de moeite waard.

Na vertrek uit Kerak neem je tijdens deze autroute door Jordanië de Al Karak Highway, waar je regelmatig de Dode Zee kunt zien. Je komt aan bij het zuidelijkste puntje van de Dode Zee en rijdt daar richting het noorden op de Jordan Valley Highway, zodat je aan de linkerkant de Dode Zee ziet. Vooral het stukje vanaf ongeveer Wild Salt Shore tot aan de ingang van Wadi Mujib is erg indrukwekkend. Langs dit stuk van de weg zijn er meerdere plekken te vinden waar je toegang hebt tot de Dode Zee. Kies je er liever voor om bij een resort te verblijven en hier kennis te maken met dit bijzondere natuurverschijnsel, dan kan dat natuurlijk ook. In dat geval rij je verder op de Jordan Valley Highway naar het noordelijke deel van de Dode Zee. Van alle autoroutes in Jordanië kom je via deze dus bij een heel bijzonder natuurwonder.

Een bezoek aan Wadi Mujib schijnt ook bijzonder te zijn, als je houdt van wandelen en avontuur. Tijdens een wandeling door deze prachtige kloof loop je stukken door het water en moet je soms flink klimmen. Wees hier dus op voorbereid. Ik heb deze kloof helaas niet zelf kunnen bezoeken, omdat mijn kinderen nog jonger zijn dan 18 jaar. Let dus op dat kinderen onder de 18 jaar hier niet naar binnen mogen.

4. Van Amman via Madaba en Mount Nebo naar de Dode Zee (65 km)

Na een verblijf in Amman (link Reismuts.nl), rij je naar Madaba, waar je na een bezoek aan de vloermozaïeken en wat shoptijd weer doorgaat richting Mount Nebo. Dit is slechts een kort stukje rijden. Mount Nebo is al 2000 jaar lang een bedevaartsoord voor mensen van verschillende religies. Daarnaast wordt de plek veel bezocht vanwege het uitzicht. Tijdens ons bezoek was er vrijwel geen uitzicht, maar dit zou normaal gesproken schitterend moeten zijn. Zeker als je vroeg in de ochtend komt kun je op een heldere dag zo ver kijken als de Dode Zee en Jerusalem. Verder kun je op Mount Nebo de kerk bezoeken, waar je net als in Madaba prachtige vloermozaïeken treft. Wij hadden het geluk dat er weinig andere bezoekers waren bij Mount Nebo, waardoor het voor ons voelde als een hele serene plek. Over het algemeen wordt Mount Nebo echter druk bezocht. Ook daarom is het slim om vroeg in de ochtend te komen, zodat je de tourbussen voor bent. Als je hier veel belang aan hecht, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst naar Mount Nebo te gaan en later nog Madaba te bezoeken.

Na Mount Nebo en Madaba vervolg je je weg naar de Dode Zee om te ervaren hoe het is om te blijven drijven. De slingerende weg ernaartoe is erg mooi, zeker op de plekken waar je de Dode Zee kunt zien.

Tenslotte zijn er nog 2 autoroutes in Jordanië die wij zelf niet hebben gereden, maar die zeker op mijn lijstje staan voor een volgend bezoek aan Jordanië.

5. Van Amman (via Jerash en Aljoun) naar Umm Qais (127 km)

Noord-Jordanië wordt ook steeds vaker bezocht, maar wordt vooralsnog ook vaak overgeslagen vanwege tijdsgebrek. Mocht je genoeg tijd hebben dan is er ook zeker in dit gedeelte genoeg te zien dat de moeite waard is. Deze route kun je op 1 dag doen als je weinig tijd hebt. Vertrek dan wel op tijd in Amman.

Voor deze route rij je vanuit Amman over Kings Highway in noordelijke richting naar Jerash, een van de best bewaarde Romeinse steden buiten Italië. Hier kun je vele indrukwekkende ruïnes verkennen, zoals de Tempel van Artemis en de Noordelijke en Zuidelijke theaters. Voor een bezoek aan Jerash heb je zo’n 3 à 4 uur nodig als je alles op je gemak wilt kunnen bekijken.

Om de route te vervolgen rij je na Jerash verder naar Aljoun. Onderweg heb je schitterende uitzichten over de Jordan Vallei en uiteindelijk rij je omhoog richting het kasteel van Aljoun. Het kasteel is nog in een goede staat en vanwege de ligging op een heuvel heb je een mooi uitzicht. Als je veel tijd over hebt en graag wandelt, dan kun je bovendien het Aljoun Forest Reserve bezoeken.

Na Jerash en Aljoun is ook Umm Qais nog leuk om te bezichtigen. Ook hier kun je Romeinse overblijfselen vinden, zoals bijvoorbeeld het westelijke theater. Met name in het voorjaar is het uitzicht vanaf Umm Qais op de vallei prachtig, doordat dan alles groen kleurt. Van de autoroutes in Jordanië is deze dus heel veelzijdig.

6. Van Amman naar drie woestijnkastelen (230 km)

Als afsluiter is er nog een prachtige route die je als dagtocht vanuit Amman kan rijden. Zeker als je langer de tijd hebt in Jordanië of als je al vaker in het land geweest bent is deze route de moeite waard. Je bezoekt onderweg de woestijnkastelen Qasr Azraq, Qusayr Amra en Qasr Kharanah en krijgt zo een kijkje in het verleden. De route wordt door vele reizigers overgeslagen vanwege tijdsgebrek, wat ervoor zorgt dat je de kastelen vaak in alle rust kunt bezoeken. Een goede reden dus om dit traject toe te voegen aan je autoroutes door Jordanië!

Conclusie autoroutes door Jodanië

Kortom, Jordanië is een indrukwekkende reisbestemming vol met hoogtepunten, die je perfect kunt ontdekken met een selfdrive in Jordanië. Hierboven vind je slechts enkele van de vele mooie wegen en autoroutes in Jordanië die het land te bieden heeft. Wellicht ontdek je zelf tijdens je rondreis door Jordanië nog andere mooie plekken.

Ben je enthousiast geworden over het reizen naar Jordanië en wil je het land zelf gaan ontdekken? Op Zonnig op Reis kun je terecht voor de beste reistijd en het weer per maand.

Welke autoroutes in Jordanië spreken jou het meeste aan?

PS: de afbeeldingen zijn van Lizette van Reismuts