UPDATE december 2019 – Gezien mijn grote liefde voor het oude Rome is het niet zo gek dat Jerash in Jordanië in mijn top favoriete plekken staat. Het is één van de belangrijkste eeuwenoude Griekse-Romeinse steden. Maar ik weet nog dat ik in die stad aan kwam en niet wist of ik die dag ooit wel zou overleven. Tijdreizen naar Jerash heeft een magische werking op me gehad.

Ik was misselijk, koortsig en de toiletpot en ik hadden samen de nacht in een innige omhelzing doorgebracht. ’s Ochtends sleepte ik mezelf de bus in om naar Jerash te gaan, want ik wilde het toch wel heel graag zien. De busrit voelde ellendig lang. Maar vanaf het moment dat ik op de archeologische plek aan kwam, voelde ik me stukken beter. Wat een prachtige plek!

DSC_2847

Jerash

Er is zoveel te zien. Je kunt er gemakkelijk uren rond struinen. De Romeinse theaters zijn nog zo goed als volledig intact. En ondanks dat er veel niet meer is, is er niet veel fantasie nodig om te kunnen inbeelden hoe het ooit geweest moet zijn op de plekken waar de pilaren en delen van muren hun verhaal vertellen over de tempels en andere gebouwen die er hebben gestaan.

Interessante weetjes over Jerash

Tijdens mijn tweede bezoek aan Jerash in 2019 pikte ik via een gids op luisterafstand een interessant weetje mee. Er zijn twee theaters in Jerash. het meest noordelijke werd vooral voor theaterstukken gebruikt. De bouw ervan zit voor de akoestiek bijzonder goed in elkaar. Vanaf het midden van de vloer ben je namelijk voor iedereen op de tribune goed verstaanbaar. En zet je een stap opzij, dan stomt het geluid van je stem al snel af.

Aan de hoofdstraat in Jerash staan nog 35 intacte pilaren. Deze zijn opgebouwd uit drie of vier holle ronde stenen. In het midden zit een koperen paal waar de stenen omheen zijn geschoven. Daardoor bewegen de stenen een beetje als je naar de lucht kijkt. Of als je iets kleins zoals een ijzeren staaf tussen twee rotsen in wringt. Dit heeft een belangrijke functie. De pilaren zijn zo vele malen steviger en daardoor beter bestand tegen aardbevingen. En die waren vroeger niet ongewoon in deze regio. Veel van de nog bestaande pilaren hebben dus heel wat aardbevingen overleefd. De pilaren die niet meer bewegen, zijn gerestaureerd en aan elkaar vast gemaakt. Kom je er niet helemaal uit? De verkoper bij de doopfontein vertelde me dit. Hij laat het je graag zelf zien.

Ook leuk: de ideale reisroute door Jordanië

Hoe kom je in Jerash?

Jerash is vanaf de hoofdstad Amman in ongeveer 45 minuten per bus te bereiken. Met een huurauto doe je er iets korter mee. Parkeren kun je op één van de twee terreinen. Die zijn wel vaak vol, maar er is altijd wel een gaatje in de omgeving te vinden.

Trek voor een bezoek rustig maar wat uurtjes uit. Zo kun je op je gemak rond kijken en af en toe verkoeling zoeken in de schaduw. Tip: neem ook genoeg drinkwater mee.

Voor de toegang betaal je een entree fee. Heb je een Jordan pass, dan is toegang tot Jerash inbegrepen.

Lees ook: alle bezienswaardigheden in Amman op een rij!

Jerash

Jerash

Ben jij al eens in Jerash geweest? Wat vond jij van deze oude Romeinse stad?