De trappen lijken steeds smaller te worden. Mats zit in de draagzak op mijn rug en ik moet ervoor waken dat hij niet tegen de wand stoot. Zo af en toe vang ik al een glimp op van de daken van Porto. Maar ik stop niet, ik blijf lopen. Want ik ben razend benieuwd naar het uitzicht vanaf de top. Bovendien lopen er ook mensen achter mij en elkaar passeren is hier haast onmogelijk. Nog een paar treden en we zijn er, bovenin de Torre de Clérigos. Een van de mooiste uitkijkpunten in Porto waar het uitzicht op Porto op ons wacht.

De mooiste uitkijkpunten in Porto

De Portugese stad Porto is op heuvels gebouwd. Dat voel je in je kuiten na een hele dag wandelen. En dat zie je via allerlei mooie uitkijkpunten in Porto. Ook Lissabon heeft van die mooie uitkijkpunten. In Porto zijn ze wat minder prominent aangegeven, maar zeker niet minder interessant.

Torre dos Clérigos

Het uitzicht in Porto waar ik het in de inleiding over had is meteen het hoogste punt in het oude centrum. Namelijk Torre dos Clérigos, behorende bij de gelijknamige kerk. Maar liefst 240 treden in een erg smalle trappengang brengen je naar de top. De toren is een geliefd uitkijkpunt in Porto. Daardoor kan het er wel eens druk zijn. En omdat de trappengang zo smal is, kunnen er steeds maar een aantal mensen naar boven en beneden. Vaak ontstaat er dan ook een wachtrij.

Er zijn twee platforms die uitzicht op Porto geven. Op het eerste kijk je tussen de stenen van de toren naar de omgeving. Neem je ook de laatste trappen naar boven, dan heb je een vrijer uitzicht. Dat platform is behoorlijk smal. Met meerdere mensen vond ik het lastig om er met Mats in de draagzak te kunnen rondbewegen. Remco had dezelfde uitdaging met zijn rugzak. Tip: laat je rugzak op je kamer.

Je betaalt entree voor de kerk en voor de toren, € 3,00 per persoon. Met de Porto card krijg je korting en betaal je slechts € 2,50 per persoon.

Lees ook: de mooiste plekken in Porto en alles dat je verder over Porto wilt weten!

Teleférico de Gaia

De kabelbaan boven de wijk Gaia heeft meerdere gondels die tegelijkertijd op en neer gaan. Vanaf het platform waar je in de gondel stapt heb je al een onwijs mooi uitzicht op de overkant van de rivier de Douro. Nog leuker is om met de gondel mee te gaan en te genieten van het uitzicht op Porto.

Voor een enkeltje betaal je € 6,00 per persoon. Met de Porto card krijg je weer korting en betaal je slechts € 5,00.

De kathedraal Sé

De Sé kathedraal ligt op het hoogste gedeelte van de oude binnenstad van Porto. Voor de kathedraal is een platform vanaf waar je over de omgeving kunt kijken. Vanaf hier heb je weer een heel ander uitzicht op Porto. Je ziet namelijk vooral verschillende hoeken van het oude centrum. Tussen de rode daken steken de kerktorens uit.

Ponte de Dom Luis I

Het bovenste gedeelte van deze brug is voor de metro en voor voetgangers bestemd. Wil je een uitzicht op zowel de kant van het oude centrum van Porto als op de kant met alle porthuizen? Dan is de brug de ideale plek!

Voor stelletjes wordt het steeds populairder om een slotje aan de brug te hangen. Dat doen ze als teken van eeuwige liefde.

Mosterio da Serra de Pilar

Het klooster zelf is gesloten voor publiek, maar de stijle weg er naar toe gelukkig niet. In nog geen tien minuten kun je naar de ingang van het klooster wandelen. Vanaf daar heb je een magifiek uitzicht op Porto.

Het fijne van deze plek is dat het er beduidend minder druk is dan bij de andere uitkijkpunten in Porto. Vooral ’s avonds in het donker is het een hele fijne plek om van het uitzicht op Porto te genieten.

Staat Porto op jouw planning?