Remco, Mats en ik worden vanaf het vliegveld van Porto opgehaald om naar het autoverhuurbedrijf te gaan. “What do you think is the best typical dish here that we need to try?” Remco stelt deze vraag altijd aan de eerste lokale persoon die we tegen komen en deze keer is het dus aan de jongeman achter het stuur en de mevrouw ernaast om te antwoorden. “Francesinha!”, antwoordt zij lachend. “Yes, delicious!”, roept de jongeman enthousiast. Ik had de term al eens gehoord, maar nog niet helemaal begrepen wat het voor sandwich is.

We komen bij het verhuurbedrijf aan en stappen uit. Remco loopt naar binnen om de formaliteiten af te ronden. Ik geniet samen met Mats buiten van de warme zonnestralen. De mevrouw scrollt driftig op haar telefoon. Dan laat ze me foto’s zien. “This is it!”. Ik zie een vierkante hoop bedekt met gesmolten kaas en gebakken ei omringd door een pompoenkleurige oranje saus. Ze probeert me uit te leggen wat voor soort vlees er in de sandwich zit, maar ze weet de Engelse woorden niet en ik versta het Portugees niet. Niet zozeer de afbeeldingen, maar vooral haar enthousiasme hebben we nieuwsgierig gemaakt naar deze beroemde sandwich uit Porto.

De Francesinha voor lunch

Een dag later ontmoeten we Maria (een dame uit Porto) bij Café Santiago in het oude centrum van Porto. Maria zit al op ons te wachten aan een tafeltje. Dat is maar goed ook. Het is lunchtijd en het is er zo druk dat we ons voorbij een rij van wachtende mensen naar binnen wurmen. Café Santiago serveert de beroemde Francesinha en natuurlijk wil ik die gaan proeven!

Maria vertelt dat Café Santiago een van haar favoriete plekken is om de Francesinha te eten. Er zijn meerdere plekken in de stad om de beroemde sandwich uit Porto te eten. De saus is het meest speciale aan het broodje, vertelt Maria. Die behoort oranje van kleur te zijn, warm en licht pittig. Volgens haar bepaalt de saus of het een goede Francesinha is. Of je bij een goed restaurant bent, dat zie je vaak aan hoe druk het er is. Het is vrij gebruikelijk in Porto om ergens in de rij te staan voor je binnen kunt.

Ook leuk: de mooiste plekken in Porto en alles dat je verder over Porto wilt weten

Een kleine tien minuten later staat de dampende sandwich voor mijn neus. De kaas is zacht gesmolten, het gebakken ei suddert nog een beetje na en rondom de vierkante toren liggen frietjes en saus. De sandwich is zo hoog, het is onmogelijk om deze met mijn handen te eten. Met mes en vork snij ik er een stuk af en de vulling wordt zichtbaar. Drie soorten vlees kan ik ontdekken, ham, verse worst en gegrild vlees. Maria noemt het de croque monsieur van Porto.

francesinha

Lekker en vullend

En hoe hij smaakt? Super lekker! Het is een enorme smaakexplosie door de combinatie van ingrediënten. De Francesinha vult enorm. Met moeite krijg ik het op, de frietjes laat ik grotendeels liggen. Ik zit bommetje vol en zal de komende uren geen trek meer hebben, maar ik heb wel een hele lekkere lunch gehad die ik niet snel zal vergeten.

Twee dagen later leveren we op het vliegveld de huurauto in. “Did you try the Francesinha?”, vraagt de mevrouw van het verhuurbedrijf. “Yes, and it was delicious”, antwoord ik. Ze lacht trots. “Very good, it is the best we have in Porto. But don’t eat it every day”, lacht ze terwijl ze over haar buik wrijft. Dat geloof ik meteen, want vullend is de sandwich wel!

Dit bericht is in samenwerking met Visit Porto and North tot stand gekomen. Zoals je leest, deel ik mijn eigen ervaring en mening.