Van een flinke wandeling over de Veluwe tot een heuse wandelsafari door de Amazone en een uitdagende hike door de hoge bergen van Tibet. Je draaide je hand er niet voor om. Sterker nog, dit soort uitdagende wandelingen waren de hoogtepunten van je reizen! En dan opeens is er een kind. Of twee. Of nog meer. En dan zie je jezelf achter de kinderwagen rondjes door je wijk lopen. Nee, natuurlijk niet!  Wandelen met jonge kinderen is echt heel leuk. Het is wel even anders. Met deze tien tips uit eigen ervaring vertel ik je hoe wandelen met jonge kinderen (nog) leuker wordt.

Wandelen met kinderen

Als je kindje al zelf kan lopen, dan nog… Die kleine beentjes lopen niet zo snel en ver. Kleine kinderen zijn bovendien van nature erg nieuwsgierig naar alle  – ik herhaal ALLE – steentjes en blaadjes die ze onderweg zien. Mijn zoontje Mats is inmiddels net twee jaar oud en wij wandelen ook met hem toch nog steeds flink wat uitdagende kilometers. Al sinds hij een baby is, als dreumes en nu dus als jonge peuter. Hoe dan? Dat ga ik je vertellen.

#1 Jong geleerd…

Of “geleerd” het juiste woord is, weet ik eigenlijk niet. Ik geloof namelijk niet zo sterk in de maakbaarheid van een kind, alsof je hem of haar kunt aanleren iets wel of niet leuk te vinden. Maar ergens aan wennen maakt dingen vaak wel makkelijker. En dat is mijn ervaring ook met wandelen met jonge kinderen. Mats is gewend om mee te gaan wandelen. Hij gaat vooral mee in de draagzak, zeker bij uitdagende en langere hikes. Maar ook de kinderwagen is heel bekend terrein voor hem. En tegenwoordig loopt hij ook stukjes zelf. Wij vertellen altijd enthousiast dat we gaan wandelen en ik merk dan ook bij hem enthousiasme. Dus het wandelen lijkt hem als het ware met de paplepel ingegoten te zijn.

#2 Kies een goede draagzak

Voor echte wandelingen zweer ik bij een goede draagzak. Off road en bij wandelingen met hoogteverschillen is dat wat mij betreft de beste en makkelijkste manier is om je baby of klein kind mee te nemen tijdens de wandeling. Draagzakken zijn er in allerlei soorten en maten. Zelf ben ik fan van de Ergobaby Adapt, waarmee je je kindje zowel voor op je buik, op de heup als – wanneer het ouder is – op je rug kunt dragen. Je kunt deze al zonder extra inzetje vanaf baby gebruiken tot je peuter zo’n 20 kg weegt.

Welke je ook kiest, het allerbelangrijkste is dat de draagzak (of draagdoek als je daar meer van bent) jou goed bevalt. Hij moet lekker zitten, niet aan je schouders of rug trekken en je kindje moet ergonomisch verantwoord zitten. Dat wil zeggen met de beentjes en heupjes in een M vorm. Als je je baby voor draagt, is met het gezicht naar je toe (dus buik tegen buik) de beste houding voor de kleine. Ga je een draagzak kopen, trek gerust wat tijd uit om je in een goede winkel te laten adviseren. En probeer ook met je kleintje of met een pop uit de winkel. Want met het gewicht erin voel je pas goed hoe de draagzak zit.

Je baby warm houden tijdens een wandeling in de draagzak

Ik krijg wel eens de vraag hoe ik Mats als baby warm hield in de draagzak. Wanneer je bijvoorbeeld in een koudere omgeving wandelt, zoals hoog in de bergen of in het herfst- en winterseizoen. Nu heb ik zo’n erg lelijke, maar erg handige ‘mamajas’. Oftewel zo’n jas met een inzetstuk voor de baby. Zo kan de draagzak onder mijn jas en blijft de baby extra warm in mijn jas. Best wel handig, niet erg mooi. En een nadeel… Het stuk boven het hoofd van de baby is open (de baby moet immers wel lucht krijgen) en daardoor vond ik het altijd vrij koud aan mijn hals.

wandelen met baby kinderen
Mats warm in de mamajas

Liever draag ik de draagzak over mijn jas en gebruik ik een cover. Zoals de Little Frog van fleece. En de baby heeft gewoon lekker warme kleding aan natuurlijk.

#3 Investeer in een goede kinderwagen

Oef, de aanschaf van de kinderwagen voelde als een rib uit mijn lijf. Maar wat ben ik blij dat we er goed in geïnvesteerd hebben! Onze Joolz voldoet aan onze wensen. Dat wil zeggen dat de vering zo goed is, dat off road in principe ook kan. (Hoewel ik dan liever de draagzak tijdens een wandeling met kind gebruik, zie vorige tip.) Remco en ik zijn vrij lang. De beugel van onze kinderwagen kan behoorlijk hoog ingesteld worden, zodat we comfortabel en recht achter de wagen lopen. En dat is natuurlijk wel belangrijk als je een flinke wandeling wilt gaan maken.

Omdat kinderwagens vrij prijzig zijn, is een tweedehandse een prima overweging. Check dan wel de vering en de kwaliteit van de banden, zodat je er nog heel wat kilometers plezier van kunt gaan hebben tijdens je wandelingen met je kindje.

Een extra tip: koop er ook een regenhoes bij. Je zult niet de eerste zijn die tijdens een wandeling overvallen wordt door een regenbui.

#4 Ken je grenzen

Ga geen uitdagende wandeling met je kleine kind(eren) maken die je zonder je kinderen eigenlijk al behoorlijk spannend zou vinden. Je hebt toch de verantwoordelijkheid voor een ander en daarmee vind ik het verstandig om voor zekerheid te gaan. Die hoge bergtop kun je over een aantal jaren vast alsnog beklimmen. Als je kind oud genoeg is om zelf ook een stuk te lopen 😉

#5 Oefen thuis

Of je nou voor een draagzak kiest of voor een kinderwagen of beiden, oefen thuis alvast wat kilometers wandelen in de buurt voordat je die kilometerslange wandeling met je baby of peuter gaat maken. Zo kun je zelf wennen en je kleintje ook.

Vooral wanneer je je peuter zelf stukjes wilt laten lopen, vond ik het wel fijn eerst dichterbij huis te testen. Even kijken hoe lang hij het vol houdt. Want zelf lopen is natuurlijk hartstikke leuk, maar zo’n 15 kilo moeten dragen omdat je peuter geen zin meer heeft om te lopen is minder fijn. Nu is het ene succes geen garantie voor de volgende wandeling. Maar door de kleinere uitstapjes thuis kreeg ik wel goed inzicht in wat haalbaar is qua tempo en afstand.

wandelen met kind
Wandelen door de Wadi Rum woestijn

#6 Maak wandelen leuk voor je kindje

De uitdagende wandeling naar de Monestary in Petra in Jordanië vond in met Mats in de draagzak echt easy. De wandeling niet, maar Mats was nog geen half jaar oud. Dus hij lag lekker in de draagzak te tukken, dronk onderweg even borstvoeding en we konden weer door. Eigenlijk is er niets makkelijker dan met een jonge, tevreden baby wandelen.

Als kindjes wat ouder worden, ontdekken ze meer hun eigen wil. En dan is het belangrijk de wandeling ook voor hen leuk te maken. Zodat het ook voor jou leuk blijft.

De tip uit mijn ervaring is liedjes zingen. Mats houdt erg van liedjes (of we hebben het hem met de paplepel ingegoten, dat zullen we nooit weten). Met een baby zing je natuurlijk alleen zelf. Bijkomend voordeel: je stem heeft vaak een kalmerende werking. Inmiddels zingt Mats stukjes van liedjes mee. Dus dat is voor ons een leuke manier om het tijdens wandelen met hem leuk te houden.

Ook snacks onderweg zijn een manier om je kindje zoet te houden. Nu Mats in de draagzak op de rug zit, kan hij zelf krentjes uit een doosje frunneken en opeten. Ook stukjes fruit vallen altijd goed in de smaak. En variatie doet het hier ook altijd goed. Daardoor wordt zelfs drinken nog leuk voor een peuter. De ene keer uit een flesje, dan weer uit een andere kleur beker.

#7 Pauzes

Net zo goed als dat je het zelf fijn vindt om tijdens een lange wandeling even te pauzeren, geldt dat ook tijdens een wandeling met je baby of peuter. Even uit de draagzak of kinderwagen is erg fijn voor de houding van je kindje.

Eén belangrijke uitzondering: behalve als je kindje slaapt. Dan lekker laten slapen natuurlijk!

#8 Verdiep je in de omgeving

Voor baby’s geldt deze tips wat minder, maar een manier om wandelen met je dreumes of peuter leuker te maken is door je te verdiepen in de omgeving waar je gaat wandelen. En je kindje er tijdens de wandeling ook meer over te leren. Wat voor soort bomen zie je? Hoe voelen de blaadjes? Hoe voelt een dennenappel? En hoe fluit je op de dop van een eikel? Het allerleukste: welke dieren zie je onderweg? Het helpt als je zelf een beetje weet wat je onderweg kunt verwachten.

wandelen met kind

#9 Wissel verschillende kindvriendelijke routes af

Wist je dat je juist in ons eigen land enorm kunt variëren in omgevingen voor wandelingen met je kind? Een strandwandeling is weer heel anders dan een wandeling met je peuter door de bossen of door een park. En wat denk je van alle kabouterpaden, blotevoetenpaden en streetart wandelingen die er in Nederland zijn. Zo wordt wandelen veel meer voor je kind dan een fysieke activiteit. Het worden heuse ontdekkingsreizen! In Zuid-Limburg ontdekte ik 7 toffe wandelingen die je met kinderen kunt doen.

#10 Het boek: Wandelen met kinderen van KidsErOpUit

De tips in dit artikel zijn voor wandelingen met je baby, dreumes of peuter en komen uit mijn eigen ervaring. Ook voor kinderen van (iets) oudere leeftijd is wandelen nog steeds ontzettend leuk en leuk te maken. Het boek Wandelen met kinderen van KidsErOpUit is een echte aanrader. Ik heb het e-book zelf mogen ontvangen en ontdek zo nog veel meer mogelijkheden om wandelen met kinderen echt heel leuk te laten zijn.

In het boek vind je nuttige tips, zoals hoe je op tekenbeten moet letten en welke wandelapps handig zijn. En er staan heel veel toffe kindvriendelijke wandelroutes in, handig ingedeeld per thema en provincie.

Wandelen met kinderen

Het boek is verkrijgbaar via deze link van KidsErOpUit voor een prijs van € 8,99. Naast alle toffe inspiratie en fijne tips is het boek ook nog eens tijdloos. Net zoals wandelen tijdloos is. Dus je gaat er ook nog eens jaren plezier van hebben.

Wandel jij graag met je jonge kind(eren)?

Het boek Wandelen met kinderen is mij door KidsErOpUit aangeboden. Uiteraard geef ik altijd mijn oprechte mening. Als fervente wandelaar met kind promoot ik het boek graag.